Foto: Hamid Ershad Sarabi

Ett OS-erkännande vore en dröm

I morse kommunicerade IFMA, det internationella thaiboxningsförbundet, att idrotten thaiboxning via Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har erkänt thaiboxning, villkorligt under tre år, som idrott. Thaiboxning kan under den tiden bli helt erkänd, och får sedan söka OS-status – om jag inte helt har missuppfattat det hela.

7 december 2016  |  Jonathan Broberg

Det rör på sig inom kampsporten både nationellt och internationellt. När Sverige i våras i Jönköping gjorde ett historiskt bra VM gjorde man det framför ögonen på en delegat från IOK. Och jag vet att IFMA med generalsekreterare Stephen Fox i spetsen har ett skarpt sikte riktat mot OS.

Min känsla är faktiskt inte om, utan när, thaiboxning kommer in på det olympiska programmet. Och däri någonstans ligger också en viss återhållsamhet hos mig när IFMA i morse slog upp nyheten stort. Det kommer att ta lång tid, tror jag, innan thaiboxning och OS blir en verklighet.

Men inte desto mindre är steget för thaiboxning åt rätt håll.
Emellertid har thaiboxningen, med IFMA i spetsen, en hel del att göra för att bli helt erkända. Men chansen till att vi alla får uppleva något vi innan bara hade kunnat drömma om ökade genom morgonens kommuniké.

Och jag unnar thaiboxarna detta. Precis som jag unnar karaten deras OS-inträde. Med en olympisk idrott i våra led hade våra förutsättningar för att bedriva delar av verksamheten radikalt kunnat förändras.

Kanske hade etablissemanget fullt ut kunnat erkänna thaiboxningen, och med det sannolikt också större delen av kampsportsfamiljen. Då hade våra stjärnor kunnat bli stjärnor på riktigt. Sverige är dessutom en stormakt i thaiboxning, vilket hade kunnat ge svensk idrott som helhet en skjuts framåt, erinrar jag mig om.

Självklart är jag glad över IFMA:s besked.

Chansen att få uppleva ett OS med thaiboxning hade varit en våt dröm, en dröm som i morse kom ett litet steg närmare att bli besannad.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0