Miljonsatsning på rörelserikedom

Budo & Kampsportsförbundet gör en landsomfattande satsning på att få fler barn och ungdomar att börja idrotta. Satsningen heter MotoriQ och ska locka barn mellan 6 och 10 år till en lekfull träning som ger dem en hälsosam grund och får dem intresserade av fysisk aktivitet. Konceptet bygger på det banbrytande kanadensiska synsättet ”physical literacy” som på svenska kan översättas till rörelserikedom. Med denna miljonsatsning vill Budo & Kampsportsförbundet gå i bräschen för ökad fysisk aktivitet bland barn och ungdomar i Sverige.

15 februari 2017  |  Jonathan Broberg

Initiativet startar redan nu på fredag genom att representanter för förbundet åker till Kanada på utbildning i det nya konceptet.
– Vi vill genom den nya satsningen, MotoriQ, ge alla barn och ungdomar bättre möjligheter att träna och idrotta. Vår nya modell ger barnen ökat självförtroende, ökad förståelse för betydelsen av fysisk aktivitet, bättre motorisk förmåga och får dem mer motiverade, säger August Wallén, ordförande för Budo & Kampsportsförbundet.

Idrottens ABC
Med den stora satsningen på MotoriQ vill förbundet öka de fysiska kunskaperna hos svenska barn och ungdomar. På samma sätt som barnen i dag först får lära sig alfabetet för att sedan kunna läsa, får de genom MotoriQ-modellen lära sig kroppens olika rörelser och rörelsemönster vid tidig ålder så att de ska få fysiska färdigheter att kunna prova på olika idrotter.

På motsvarande sätt som man genom att läsa får ett större ordförråd, ska MotoriQ-modellen ge barnen bättre motorik, få dem mer nyfikna och skapa en större lust att vara fysiskt aktiva – oberoende av vilken idrott de väljer att satsa på. Genom lek får de lära sig balans, koordination, att hoppa, att kasta, att röra sig framåt och bakåt etc. Träningen gör att de mår bättre och blir hälsosammare.

Allsidig och roligare träning
– Syftet med satsningen på MotoriQ är att få fler barn att börja eller fortsätta idrotta. Genom MotoriQ-modellen blir barnens träning både rolig och allsidig och ger dem förutsättningar att välja vilken typ av idrott de kan satsa på. Vi hoppas naturligtvis att de ska välja någon av våra kampsporter, men det viktigaste är att de lär sig de motoriska grunderna för rörelse och att de börjar idrotta över huvudtaget, säger August Wallén, ordförande för Budo & Kampsportsförbundet.

Hela idrottsrörelsen ska bli vinnare
Projektet kan genomföras tack vare Svenska Spels initiativ Prispallen som gav Budo & Kampsportsförbundet drygt en halv miljon kronor för sina framgångar under 2015. Anledningen är att förbundets idrottare vann 54 internationella mästerskapsmedaljer under 2015, flest av alla idrottsförbund. En bedrift som idrottarna inom Budo & Kampsportsförbundet upprepade även under 2016.
– Med pengarna vill vi utveckla något som inte bara gynnar kampsporten. Med MotoriQ vill vi bidra till att hjälpa hela idrottsrörelsen och i bästa fall även samhället i stort genom att locka barn och ungdomar bort från deras ofta stillasittande vardag och få dem inspirerade att idrotta, säger August Wallén.

Utbildningen i Kanada för de svenska kampsportsledarna startar på fredag den 17 februari. Därefter kommer de svenska ledarna att åka runt landet och utbilda de lokala föreningarna. De första MotoriQ-träningspassen i Sverige startar efter sommaren.

Fakta om Prispallen
Prispallen är en samlingsplats för svenska internationella idrottsprestationer. På Prispallen.se registreras samtliga första-, andra- och tredjeplatser i större internationella mästerskap. För varje internationell erövrad pallplats som ett svenskt landslag eller en enskild idrottare tar, skänker Svenska Spel 10 000 kronor till det förbund idrottaren eller laget representerar. Pengar som öronmärks till förbundets ungdomsverksamhet. Prispallen är ett samarbete mellan Leroy Media, producent av Svenska Idrottsgalan och Svenska Spel. Initiativet lanserades på idrottsgalan 2016. Svenska Budo & Kampsportsförbundet toppade listan både 2015 och 2016 med 54 respektive 52 pallplatser.

Foto: Jonathan Broberg
Foto: Jonathan Broberg

 

7 kommentarer

 1. Hej kul satsning. Men jag förstår inte riktigt varför ni har valt namnet “MotoriQ”. Det säger ju ignenting om vad det handlar om, låter inte som att det har en barninriktning, utan snarare som att det vore ett namn på en maskin i något slags produktionsfabrik. Vet inte hur viktigt det är för själva satsningen, men jag tycker den förtjänar ett bättre namn.

  OBS. Detta är mina privata åsikter, även om jag tränar för IKSU kendo, en del av Svenska Budo & kampsortsförbundet.

  Vänligen
  Carl Papworth

  • Hej Carl! Tack för din fråga.

   När vi tänkte “MotoriQ” tänkte vi att projektet handlar om rörelse och att röra sig smartare, motoriq kan därför ses som motorik, men med en tvist på ett “iq” på slutet.

   Det var spå vi tänkte.

 2. Jag är nyfiken på vad det innebär. Allmän rörlighet är förstås viktigt men det är allmänt hållet. Hur är detta bättre än att låta barn t.ex klättra och spela fotboll?

  • Hej Mårten!
   Tack för din fråga.

   Detta projekt handlar inte om allmän rörlighet på det sättet, utan att röra sig på ett korrekt sätt redan vid tidig ålder, för att på så sätt ha med sig sin rörelsekompetens genom livet.

   I Kanada finns konceptet redan implementerat och man har kunnat se stora fördelar på barn och ungdomars fysiska aktivitet.

   Vill du veta mer kan du alltid fråga vår projektledare här på kansliet, Magnus, på ledin@budo.se.

 3. Vad är det för skillnad mellan motoriq kontra den modell för barn och ungdomsidrott som används av SISU? De verkar ha samma mål, att bygga upp ett långsiktigt, hållbart idrottande.

 4. Hej! Konceptet rörelseträning med budofilosofi startade vi inom Östersunds Budokai 2008. Det vänder sig till barn i åldern (6)7-10 år. Det har utvecklats till en egen sektion inom klubben och är numera näst största sektion. Kölistan till nybörjarna är lång varje termin. Det är en mix av rörelselek och teknikträning tagen från olika sektioner. Varje termin avslutas med gradering för ca 80-90 barn. Vi har utvecklat det hela genom åren och tycker nu att vi har ett bra koncept. Intressant att läsa att ni nu tar upp detta…….

 5. Hej! Vi har sedan 2008 drivit en grupp som vi kallar BudoKidz här i Östersund. Den vänder sig till barn i skolklass 1-4 dvs 7-10 år. Målet har varit rörelseträning och rörelselek med Budo filosofi. Vi har lång kölista till varje termins nybörjargrupp och det är numera egen sektion inom våran klubb, dessutom den näst största. Vi har träningar för varje grupp 1 tim per vecka och har 4 grupper totalt under 2 dagar.Varje termin avslutas med gemensamt läger och gradering för ca 70-90 barn. Många av barnen fortsätter sedan till våra juniorträningar inom sektionerna.
  Intressant att detta koncept studeras nu………utomlands….

3
5
6