Foto: Hamid Ershad Sarabi

MotoriQ-satsningen är budoanda i sin renaste form

För en halv mille vill kampsporten förändra idrottsvärlden. Och vi tror stenhårt på att det ska kunna gå. Jag menar, hinder och motstånd kliver vi kampsportare över dagligen. Mirakel för oss är ingen utopisk tanke – det är ingjutet i kampsportsmärgen. Det är inte undra på att jag älskar den här idrotten.

15 februari 2017  |  Jonathan Broberg

Kampsporten i Sverige är inte precis bortklemad av etablissemanget. Kampsporten och kampsportare når ofta, har jag förr sagt, framgångar trots etablissemanget – inte tack vare det. Och ändå, när man så äntligen får lite uppmärksamhet, när någon (i detta fall Prispallen) kommer med en slant – ja, då vill vi kampsportare hjälpa hela idrotten. Det är något nobelt över det.

Så vad vet vi om kampsport i Sverige då. Ja, vi vet att vi är ett av de förbund som växer allra snabbast. Vi är ovedersägligt det mest medaljrikaste förbundet. Vi vet att vi är bra på integration. Vi är också bland de bästa förbunden på att få unga delaktiga i styrelser och andra framskjutna positioner.
Vi vet att vi är måna om alla våra medlemmar, gammal som ung. Och vi vet att vi är väldigt bra på att få folk att bara träna våra idrotter, utan annan prestationsfaktor än den att man själv ska må bra.

Så låt oss vara ärliga – vi ligger väldigt bra till gällande den vision RF målat upp om idrott hela livet. Väldigt bra.

MotoriQ-modellen bygger på det banbrytande kanadensiska konceptet physical literacy, där man i Kanada sett stora framgångar på just barn och ungdomar och hur de rör sig. Det är ur den grunden detta projekt är sprunget, och SB&K hade inte kunnat initiera detta utan finansiell assistans från Prispallen. Och i sin tur naturligtvis inte heller utan de fantastiska framgångar kampsport rönt de senaste åren.

Om projektet faller väl ut kan MotoriQ stärka både vårt förbunds dagliga träningsverksamhet, men också bli en hjälpande hand till hela idrottsrörelsen – om den nu vill lyssna till våra insikter.

Vi känner att vi vill hjälpa till när idrotten i stort verkar vara i behov av det. Och vi gör det med medel som för andra förbund förefaller vara rena kaffepengarna.
Dumsnällt, kanske någon säger.
Budoanda i sin renaste form, säger jag.
Det är inte undra på att jag älskar kampsporten.

För det är ibland som Karin Boye skrev, ”Där jag sitter är det vår i luften omkring mig av din levande värme.”

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0