Ett märkligt emotionellt dygn

Publicerat 2012-05-30 av Jonathan Broberg

Det var en lång vinter. En ljummen, men ändock lång som en livslängd. Jag använde min vinter till att rensa lite inombords så när våren kom blev den desto varmare.

Den mörka tiden är förbi. Vi vandrar alldeles snart in i romansens, ljusets och värmens tid – den de kallar sommar. Jag har förvisso trånat efter dess ankomst, efter en välbehövlig semester. Men som ensam ter sig sommaren annorlunda än den brukar. Oanandes om vad framtiden bjuder på är detta sannerligen en spännande epok i mitt liv.

Borta är mina kval om hur jag bäst ska kompromissa med en annan part om semesterfirandet. Istället kommer jag fånga spontanitetens glädjelyster och ta mig dit fötterna och hjärtat vill. Vart det blir har jag ingen aning om.

Det är en omställning att vakna själv, göra frukost i ensamhet och ströva ut i livet utan en ryggdunk eller en delad tanke om att snart ses efter dagsverket. Jag känner mig ibland omgiven av fyra väggar som stirrar på mig, jag hör ibland tystnaden skrika. Jag antar att det är så det beskrivs att rehabilitera sig. Men jag vet inte. Vem vet?

Det jag förstått är att jag är omgiven av människor och med sysselsättningar i mitt liv som har en mening för mig. Numera. Jag tillbringar en del tid tillsammans med mitt kära Djurgården, jag umgås med kampsporten. Jag tränar. En hel del nu, i snitt ett pass om dagen. Min ambivalenta sida smörjer jag genom att skriva. 

Onekligen har livet tagit en svängom. Många av mina vänner lever i villor nu. Har familjer. Jag lever på 22 kvadratmeter. Ensam.

Men tro för inget i världen att jag är nedstämd. Jag har en av de bästa tider på väldigt länge där jag gör något så ovanligt som ror om mig själv. Igår fick jag besök av en vän från studietiden i Örebro. Han visste att jag gillar hiphop, så han köpte oss biljetter till Globen och konserten med Jay-Z och Kanye West.

Det blev påtagligt hur flera tider som varit mig essentiella samlades, buntades ihop, till en enda under en kväll. Det var ett emotionellt virrvarr, men med mening.

Min vän hade jag inte träffat på flera år – och då umgicks vi mycket under studietiden. Bara av att se honom fick tankarna att sväva iväg till tentasalarna, pluggnätterna på biblioteket och kokta nudlar med grillkrydda.

Att sedan uppleva en favoritartist som förr få ens visste om i en arena där jag har upplevt så många minnen med Djurgården. Det var trivialt och på ett sätt lite som Arkimedes cirklar som rubbades. Globen är dessutom arenan där kampsporten hade en förtrollad afton för bara någon månad sedan. Det var som om mitt liv ringades in i en enda kväll på en enda plats med en enda person som sällskap.

Inte undra på att jag just nu är rätt så förvirrad i mig själv, kanske. En del säger att jag skulle må bra av en romans, men att träffa någon är ju inte direkt som att gå till mjölkkylen på ICA. Andra menar att jag måste fortsätta vara för mig själv ett tag till.

Själv.
Ett ord jag förr sympatiserade med. Men nu räds.

Michael Jackson sjöng en gång ”You are not alone” och jag vet att jag aldrig blir ensam, inte ens under den bittraste vintern. Men likt Karin Boye vill jag också uppleva när den nya dagen gryr.

Ty framtiden, om den finns, lever kanske fortfarande inom mig. Jag har känt den förr, den förnimmelsen kan inte vara alltför långt borta. Den värmer bara jag funderar lite på den.

Den här texten har jag skrivit i samma syfte som grenar kapas från träd för att få trädet att växa ut i än större prakt.

Tack för att ni tog er tid.
 

Twitter

Årsstämma med @budokampsportSE och Shorinji Kempoförbundet eller V75-finaler på @Solvalla? #kluven
2015-03-28
Så det pågår alltså ett namnbråk mellan Sweden Top Team och Swedish Top Team. De förstnämnda kräver att de sistnämnda byter namn. #mmase
2015-03-27
Missa inte veckans avsnitt av MMA-panelen! http://t.co/F4VHIrzAhm #mmase
2015-03-26
RT @HD_Sporten: USA nästa för Pannie Kianzad (@BanzaiKianzad ): http://t.co/cX1T4PfvoC #mmase http://t.co/sSXdOOXjyv
2015-03-26

Spalter

 •  

  Jonathan Broberg

  Sanny Dahlbeck detroniserade i helgen britten Jordan Watson i en stormatch i Manchester och det är bara att...

  
  
   
 •  

  Stefan Stenudd

  En norsk undersökning påstår sig bevisa att ungdomar som tränar kampsport blir våldsamma och asociala. Men den...

  
  
   
 •  

  Joel Löwenberg

  Ett intressant fenomen som jag tycker mig se bland de jag tränar med är att den vinner som vet att den ska vinna.

  När...

  
  
   
 •  

  Kent Hansson

  Det är väl knappast någon som har kunnat undgå snacket kring Zlatans vredesutbrott efter förlustmatchen i söndags...

  
  
   

Annonser

 • 2
 • 1
 • 0
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj