Ett märkligt emotionellt dygn

Publicerat 2012-05-30 av Jonathan Broberg

Det var en lång vinter. En ljummen, men ändock lång som en livslängd. Jag använde min vinter till att rensa lite inombords så när våren kom blev den desto varmare.

Den mörka tiden är förbi. Vi vandrar alldeles snart in i romansens, ljusets och värmens tid – den de kallar sommar. Jag har förvisso trånat efter dess ankomst, efter en välbehövlig semester. Men som ensam ter sig sommaren annorlunda än den brukar. Oanandes om vad framtiden bjuder på är detta sannerligen en spännande epok i mitt liv.

Borta är mina kval om hur jag bäst ska kompromissa med en annan part om semesterfirandet. Istället kommer jag fånga spontanitetens glädjelyster och ta mig dit fötterna och hjärtat vill. Vart det blir har jag ingen aning om.

Det är en omställning att vakna själv, göra frukost i ensamhet och ströva ut i livet utan en ryggdunk eller en delad tanke om att snart ses efter dagsverket. Jag känner mig ibland omgiven av fyra väggar som stirrar på mig, jag hör ibland tystnaden skrika. Jag antar att det är så det beskrivs att rehabilitera sig. Men jag vet inte. Vem vet?

Det jag förstått är att jag är omgiven av människor och med sysselsättningar i mitt liv som har en mening för mig. Numera. Jag tillbringar en del tid tillsammans med mitt kära Djurgården, jag umgås med kampsporten. Jag tränar. En hel del nu, i snitt ett pass om dagen. Min ambivalenta sida smörjer jag genom att skriva. 

Onekligen har livet tagit en svängom. Många av mina vänner lever i villor nu. Har familjer. Jag lever på 22 kvadratmeter. Ensam.

Men tro för inget i världen att jag är nedstämd. Jag har en av de bästa tider på väldigt länge där jag gör något så ovanligt som ror om mig själv. Igår fick jag besök av en vän från studietiden i Örebro. Han visste att jag gillar hiphop, så han köpte oss biljetter till Globen och konserten med Jay-Z och Kanye West.

Det blev påtagligt hur flera tider som varit mig essentiella samlades, buntades ihop, till en enda under en kväll. Det var ett emotionellt virrvarr, men med mening.

Min vän hade jag inte träffat på flera år – och då umgicks vi mycket under studietiden. Bara av att se honom fick tankarna att sväva iväg till tentasalarna, pluggnätterna på biblioteket och kokta nudlar med grillkrydda.

Att sedan uppleva en favoritartist som förr få ens visste om i en arena där jag har upplevt så många minnen med Djurgården. Det var trivialt och på ett sätt lite som Arkimedes cirklar som rubbades. Globen är dessutom arenan där kampsporten hade en förtrollad afton för bara någon månad sedan. Det var som om mitt liv ringades in i en enda kväll på en enda plats med en enda person som sällskap.

Inte undra på att jag just nu är rätt så förvirrad i mig själv, kanske. En del säger att jag skulle må bra av en romans, men att träffa någon är ju inte direkt som att gå till mjölkkylen på ICA. Andra menar att jag måste fortsätta vara för mig själv ett tag till.

Själv.
Ett ord jag förr sympatiserade med. Men nu räds.

Michael Jackson sjöng en gång ”You are not alone” och jag vet att jag aldrig blir ensam, inte ens under den bittraste vintern. Men likt Karin Boye vill jag också uppleva när den nya dagen gryr.

Ty framtiden, om den finns, lever kanske fortfarande inom mig. Jag har känt den förr, den förnimmelsen kan inte vara alltför långt borta. Den värmer bara jag funderar lite på den.

Den här texten har jag skrivit i samma syfte som grenar kapas från träd för att få trädet att växa ut i än större prakt.

Tack för att ni tog er tid.
 

Twitter

@InvictaFights 11 start soon. First fights are free to watch #MMA #MMAse #mixedmartialarts: https://t.co/pi040ypy5K
2015-02-28
RT @PatrikHallmen: @kimurasweden men vet varken ni elr Babadivand att han är avstängd ett år #MMAse #nollkoll
2015-02-27
RT @PatrikHallmen: @kimurasweden bra intervju med Babadivand där...Tummen upp för Jaser. #MMAse
2015-02-27
#MMAse RT @MMAFighting: Woman from Sweden asked Rumble to beat the shit out of Jones. “I’ll do my best to punch a hole through his soul."
2015-02-27

Spalter

 •  

  Jonathan Broberg

  På fredag drar en av de största landsplågorna igång igen. Let´s Dance är inte direkt det program jag idogt bokar...

  
  
   
 •  

  Stefan Stenudd

  En norsk undersökning påstår sig bevisa att ungdomar som tränar kampsport blir våldsamma och asociala. Men den...

  
  
   
 •  

  Joel Löwenberg

  Insåg idag att jag sysslat med kampsport i fem år.

  Det är det längsta förhållandet jag haft med någon. Inkluderat...

  
  
   
 •  

  Kent Hansson

  Alex Schulman, krönikör i Aftonbladet, har gjort sig känd som en frispråkig herre. Denna man har kölhalat...

  
  
   

Annonser

 • 0
 • 0
 • 0