"Jag vill se rotation på OS-kampsporter"

Publicerat 2012-08-08 av Jonathan Broberg

Det är med sorgbunden blick jag har följt OS-kampsporterna. Det är sånär lika dämpande för humöret som att augustikvällarna mörknar redan vid 21-tiden. Många vindar har blåst emot kampsporters själva existens i de olympiska spelen – och ibland finns det faktiskt fog för den kryptiska kritik som blommar.

Det är otvivelaktigt så att det har varit kampsporterna som fångat mitt största OS-intresse under spelen i London. Personligen är jag annars lite av en sådan ståndpunkt att jag anser att många idrotter inte behöver vara med i OS, då deras egna mästerskap tenderar att vara mer intressanta både för utövarna och för allmänheten. Fotbollen är ett sådant exempel. Jag älskar fotboll, men i OS har jag inte sett en minut.

Tyvärr lever kampsporter, även de som är i OS, ett liv i skymundan. I medial skugga. I bästa fall får vi se matcher från svenskar i någon obskyr bikanal i efterhand, med kommentatorer som antingen är oengagerade eller okunniga.

Men i vissa fall undrar jag om inte OS-kampsporterna bäddat själva för sin undanskymda tillvaro. Allvarligt talat: hur många förstår sig på taekwondo om man inte är insatt? Jag såg nyligen Uno Sanlis match mot en lång spanjor.

Många gånger föll svensken till marken efter att ha träffats av spanjorens sparkar. Men inte en enda sådan nedsparkning renderade i spanska poäng. ”Inga rena träffar”, sade SVT:s expertkommentator. Men om inte en spark som får en motståndare att falla till marken är en ”ren” träff, vad är då en ren träff?

Fäktningen skakades tidigt av en otäck skada då en tävlande blev stungen. Jag såg själv inte incidenten, men det låter onekligen obehagligt att få en värja i sig. Det är faktiskt nästan det enda medierna rapporterat om från fäktningen, för när inte Peter Wanky tävlar framstår svensk fäktning som en utrotningshotad art.

Samtidigt har fäktning liknande dilemma som taekwondo och även judon. De är bedömningssporter. Men inte bara det, för det finns bedömningsidrotter där en oinvigd ändå enkelt kan förstå idrottens fundament – nej, utan problemet blir när man ska klassificera tekniker som ”orena” inte tillräckligt ”följsamma” och så vidare. Det blir bedömning av bedömningen och det i sig blir upphov till diskussioner om bortdömningar hit och dit - och ibland verkar inte ens domarna veta hur de ska förhålla sig till reglerna. Och i längden blir det bara tröttsamt att ens försöka förstå sig på idrottens själva syfte.

Jag är medveten om min månne enögda argumentation i detta fall: en del skulle säkert mena att jag som SB&K-representant kastar sten i glashus nu. Och visst, vi har också våra idrottsliga begränsningar i ett bedömningsavseende – men vi har heller inte en enda idrott på världens största idrottsliga scen, OS. Och jag vill ändå uppriktigt mena att vi har en hel del idrotter som är betydligt mer lättförståliga för en bred massa, och jag vill också hävda att jag tror några av våra idrotter skulle göra braksuccé i OS – om de bara fick chansen att visa sig där.

OS största kampsportsfars är annars utan tvekan i mina ögon brottning. En idrott jag alltid följt med stort intresse, kanske för att Sverige alltid hävdat sig väl.  En idrott med anor. En bedömningsidrott som faktiskt är ganska simpel att förstå även för den som inte har en doktorsexamen eller 350 års livserfarenhet av den.

Men brottningen har under senare år mest brottats med sin egna tillförlitlighet och sin egen identitet. Under mina år hos SB&K har jag träffat på många brottare – de är helsköna typer alla. Så jag gillar brottare, men jag är mycket tveksam i mina känsloband till idrotten brottning.

Det började så klart med Ara Abrahamians OS för fyra år sedan. Och nu i London förstår jag faktiskt ingenting. Vad har hänt med den underbara sporten brottning?

De som bestämmer, männen i dyra kostymer, har fullständigt tappat fattningen. I sin iver att förändra och förbättra och försköna har man bara fördärvat. Man har velat få idrotten mer publikvänlig – och det är förståeligt ibland – men greppen man gör det med är så fatalt märkliga att jag knappt tror mina ögon.

Händer inget i en match innan 1.30 i en period, ja då blir det partäröverläge för blå trikå. I nästa akt för röd trikå. Och i sista perioden lottar man vem som ska få överläge. Lottar! Mitt i en match!

Det är som om ett lag i fotboll skulle få en straff vid ställning 0-0 efter en halvtimme bara för att publiken vill se mål. Jag tycker det hela är befängt och jag hoppas innerligt att detta ändras så fort som OS är över.

För övrigt kanske OS-kampsporterna skulle må bra av att kliva åt sidan, åtminstone för ett enda OS, och låta nya mer hungriga kampsporter få plats på OS-agendan. En sorts rotation där idrotterna delar på OS-utrymmet istället för att några ska få vältra sig i rampljuset hela tiden.

Jag vill avslutningsvis bara poängtera att jag inte på något sätt vill förta eller förlöjliga idrottarnas prestationer – de är lika storartade oavsett vilket tävlingsupplägg de råkar ut för. Som Johan Eurens och Jimmy Lidbergs insatser - där båda råkade ut för tveksamma domslut, trots att ny tv-teknik (tack vare Aras OS-protester) införts. Magnifikt och stort grattis till bronsen!

Tack för att ni tog er tid.

Twitter

Dags för ett riktigt reportage/artikel om Swedish Top Team som nog är de som satsar mest i Sverige just nu. #MMAse #mölndal #kortedala
2015-02-27
På väg t Lilla Julafton för den som gillar att gnugga kroppen mot svettiga karlar. I pyjamas. #kampsport ping @AnnaHelenaUddin @ktidbeck
2015-02-27
Alexander Gustafsson entrance UFC on FOX 14: http://t.co/j1Jl9jZ5wX Det var otroligt cool att vara på plats för detta! @alexthemauler #mmase
2015-02-27
Got SFC today.High value course, Excellent videos,materials,mobile app and #SBOK all free.Look forward to SDC soon. http://t.co/Uqq80ReG5K
2015-02-27

Spalter

 •  

  Jonathan Broberg

  På fredag drar en av de största landsplågorna igång igen. Let´s Dance är inte direkt det program jag idogt bokar...

  
  
   
 •  

  Stefan Stenudd

  En norsk undersökning påstår sig bevisa att ungdomar som tränar kampsport blir våldsamma och asociala. Men den...

  
  
   
 •  

  Joel Löwenberg

  Insåg idag att jag sysslat med kampsport i fem år.

  Det är det längsta förhållandet jag haft med någon. Inkluderat...

  
  
   
 •  

  Kent Hansson

  Alex Schulman, krönikör i Aftonbladet, har gjort sig känd som en frispråkig herre. Denna man har kölhalat...

  
  
   

Annonser

 • 0
 • 0
 • 0