Mot ny mästerskapsresa – ju jutsu-VM i december

Publicerat 2012-06-14 av Jonathan Broberg

Ja, först och främst ska jag klargöra för de som inte förstår att jag absolut inte ska tävla själv. Det hade blivit k-a-t-a-s-t-r-o-f modell större. Nej, jag har alltså blivit tillfrågad av ju jutsulandslaget att följa med till VM i Wien som mediaansvarig. Ett ärofyllt uppdrag som jag verkligen ser fram emot.

Jag har tidigare följt med två av våra landslag. 2009 hade jag förmånen att få följa med kickboxningslandslaget till VM i Österrike och ifjol taidolandslaget till EM i Frankrike.

Det är något väldigt speciellt med att följa med på stora mästerskap. För även om kampsporter utövas individuellt är det ofta bättre lagsammanhållning än i renodlade lagsporter.

Jag minns att jag kände mig fullkomligt strandsatt i Österrike med kickboxarna till en början och de måste ha undrat vad det var för fågelholk som slog dem följe. Men faktum är att jag blev otroligt väl mottagen och idag är flera av mina närmaste bekantskaper rotade från just det mästerskapet.

Jag fick även en dvd med alla matcher därifrån och den åker faktiskt fortfarande fram titt som tätt hemma då nostalgiådran pockar på uppmärksamheten. Det var ett underbart mästerskap med underbara människor i och kring det.

Taido-EM ifjol var precis detsamma. I början kände jag mig lite i vägen, nästan, men det släppte helt väldigt tidigt av resan och under vistelsen i Angers i Frankrike fick jag beskåda allt det idrott handlar om: det var glädjetårar, tårar av sorg och det var spänning.

Även inom taidon blev mina band oerhört stakra till både utövarna och ledarna. Och jag kommer för evigt vara djupt tacksam för att jag fick möjlighet att följa med.

Vad kan jag förvänta mig av ju jutsuresan till Wien då? Tja, jag har inte riktigt hunnit fundera på det ännu, men helt klart är att landslaget har byggt nytt under en tid. Många unga lovande talanger har etablerat sig som seniorer och Sverige har en väldigt fin ju jutsugeneration på gång.

Det är kanske för tidigt att tro att några av de som tagit medaljer på junior-VM nyligen även ska mäkta med att hävda sig i seniorsammanhang, men det ska man heller inte bortse ifrån. Kolla bara på unikumet och underbarnet Sara Widgren.

Hennes extravagansa utveckling de sensate säsongerna kan mycket väl nå klimax under VM i Wien. Jag tror att om hon får vara skadefri får hon nog nu betraktas som en liten guldfavorit i december.

Den nye coachen, holländaren Rob Haans, är både meriterad som utövare och som ledare. Han är klok och kan få det tanigaste äppelträd att stå i blom. Arvet han har fått från förre coachen Martin Ingholt är ett fint kvarlåtenskap som Haans nyttjat väl så här långt.

Så även om sommaren är runt oss nu blir denna resa för mig en anledning att se ljust på den annalkande vintern – även om jag hemskt gärna inte ens vill känna mig vid en tanke om vinter nu. Men det är ju alls icke förknippade förnimmelser med ju jutsu…

Vill passa på och tacka förbundskapten Michael Kuntz som är den drivande kraften bakom min resa. Utan honom hade jag inte haft denna möjlighet på samma sätt.

Tack för att ni tog er tid!

Twitter

RT @maxx_mb: “@SarpYesil: Jones anklagas för homoattack http://t.co/Uw1Bn6zQM0 #mmase @kimurasweden” @mmanytt @MMA_ROOM @ufc, shows his tru…
2014-04-16
RT @maxx_mb: “@SarpYesil: Jones anklagas för homoattack http://t.co/Uw1Bn6zQM0 #mmase @kimurasweden” @mmanytt @MMA_ROOM @ufc, shows his tru…
2014-04-16
RT @einarfessy: Vilken härlig dag för lite musik eller vad säger ni? @fightplay #mmase #ufc #orkester http://t.co/mEqrOKaXS2
2014-04-16
“@SarpYesil: Jones anklagas för homoattack http://t.co/Uw1Bn6zQM0 #mmase @kimurasweden” @mmanytt @MMA_ROOM @ufc, shows his true color.
2014-04-16

Spalter

 •  

  Jonathan Broberg

  Jag gick ner förbi Rålambshovsparken i Stockholm igår. Det doftade lite vår, det doftade från närliggande...

  
  
   
 •  

  Stefan Stenudd

  På Svenska Budo & Kampsportsförbundets stämma i mars beslöts att tema för detta års verksamhet ska vara...

  
  
   
 •  

  Joel Löwenberg

  I MMA-världen blev det en liten debatt om Alex historia med misshandel innan MMA-satsningen.

  Det blev lite extra...

  
  
   
 •  

  Kent Hansson

  Det var på sin tid författaren Ivar Lo-Johansson som tvivlade på idrotten.
  Jag tvivlar definitivt inte på...

  
  
   

Annonser

 • 0
 • 0
 • 0