Fallteknik

Publicerat 2003-05-02 av Jakob Ryngen

Hej!
Frågan om falltekniker inom våra arter kom upp på under en annan tråd. Jag tänkte ta upp den som egen ämne. Jag har fått det förklarat för mig att de falltekniker man ser inom vapenarter inte främst är tänkta som självförsvar utan endast något man sysslar med för att inte skada sig under träningen (alltså ej i själva kampen). Även om falltekniker säkert har sin användning är dom främst något för tävling och träning. Några av våra arter (inte bara vapen-arter) verkar även sakna falltekniker. Är det så att dessa arter anser att falltekniker är överflödig träning?

__________________

Jakob Ryngen

enligt min ringa åsikt räcker det att "mjukstarta" på gräs innan man ger sig på elaka saker som afsalt trägolv eller dylika underlag :->

__________________

Människan är yterst sällan bakåtkompatibel...
Anders Forsgren

 • Gakes bild
 • Gake
 • 2003-05-03, 20:22

Citat:
Ursprungligen postat av Jakob Ryngen Det är så man får kvalitet istället för kvantitet! Laughing out loud

Eller så får man högljudda och häftiga tekniker som kanske renderar poäng i tjusighet men aldrig kommer fungera i verkligheten!

I effektiv fallteknik skall avslaget vara så litet som möjligt! Allt annat är enbart korkat och skadligt!

Det kan vara nyttigt att förlägga något fallteknikpass på den asfalterade parkeringsplatsen utanför dojon. Det kan ge en stor insikt!

Citat:
Ursprungligen postat av Gake Tror Kurt Durwall ngn gång utryckts sig i stil med att höga avslag är inte bra då de riskerar skrämma iväg nya elever!
Det är så man får kvalitet istället för kvantitet! Laughing out loud

__________________

Jakob Ryngen

 • Gakes bild
 • Gake
 • 2003-05-03, 11:20

Avslag eller inte! Det mest praktiska borde vara att slå av tillräckligt mycket för att "bryta" fallet. T ex vid fall på sidan. Jag har noterat att många inom Jujutsun använder höga (ljudliga) avslag och den enda orsak jag kommer fram till är att det får tekniken att verka häftigare!

Tror Kurt Durwall ngn gång utryckts sig i stil med att höga avslag är inte bra då de riskerar skrämma iväg nya elever!

Citat:
Ursprungligen postat av Jakob Ryngen Att det inom Kukishin Ryu mfl finns densho på fallteknik behöver inte betyda att dom är gamla. Denshon kan ju vara skriven igår.

Helt rätt...både med tanke på om själva densho är gammal, eller om fallteknik som koncept är gammalt i skolan. När det gäller förstnämnda, lär det i många fall vara så att densho är nyskriven från soke till blivande soke. Det betyder att själva rullen är ganska ny. Sen är ju frågan om konceptet med fallteknik är gammalt i skolan, och ärligt talat...vet inte.

Citat:
Sutekki/hanbo anses ju vara ett relativt modernt vapen tex och utvecklades inom Uchida Ryu så sent som förra sekelskiftet (inte igår, men, men...).

Hanbo lär i Kukishin ryu komma från Kuriyama Ukongen Nagafusa, som "uppfann" teknikerna sedan han i ett slag under 1575 fått sin yari kapad av ett svärdshugg. Denna historia kommer från Kukishin Tenshin Hyoho, men även den gren som finns inom Bujinkan brukar hänvisa till detta som uppkomsten av hanbo. Vid en snabb check på Kukishin Tenshin Hyohos website, finner jag att de numera har tagit upp kopplingen mellan hanbo och svärd, vilket vi länge har kört med i Bujinkan...ser man, de lär sig något nytt hela tiden Laughing out loud .

Citat:
Daito Ryu (tror jag) har någon sorts fallteknik som ska fungera om man bär två svärd, men i och med att det är läraren och inte eleven som kastas tvivlar jag på att det ska vara något man förväntas kunna ur självförsvarssynpunkt. Yagyu Shingan Ryu har någon fin snurrfall teknik men den utförs efter det att den fallande fått en fet kniv i sig (symboliskt alltså!) så jag tvivar även här på att den ska ha haft något annat än träningstekniska aspekter.

Det är väl bara att konstatera att fallteknik med rullningar och liknande är från senare datum än sengoku jidai. Man rullar inte så graciöst med 30 kilo rustning på sig Shock . Har däremot sett någon skola som använt sig av att flippa över när de blir kastade för att åter hamna på fötter...rätt häftigt när man ser de göra det i rustning.
Däremot, att kunna falla och rulla med redskap tycker jag är en ganska naturlig del i träningen. Vi har en hel del grejor där man attackerar med svärd eller stavar i själva rullningen. Det ger som sagt lite extra tjong i träffen...

mvh Laughing out loud

__________________

Peter Carlsson
Malmö Budoklubb - Bujinkan Budo Taijutsu

Ja, vi suddar väl vidare...

Att det inom Kukishin Ryu mfl finns densho på fallteknik behöver inte betyda att dom är gamla. Denshon kan ju vara skriven igår. Sutekki/hanbo anses ju vara ett relativt modernt vapen tex och utvecklades inom Uchida Ryu så sent som förra sekelskiftet (inte igår, men, men...). Daito Ryu (tror jag) har någon sorts fallteknik som ska fungera om man bär två svärd, men i och med att det är läraren och inte eleven som kastas tvivlar jag på att det ska vara något man förväntas kunna ur självförsvarssynpunkt. Yagyu Shingan Ryu har någon fin snurrfall teknik men den utförs efter det att den fallande fått en fet kniv i sig (symboliskt alltså!) så jag tvivar även här på att den ska ha haft något annat än träningstekniska aspekter.

Vad det beträffar judo har jag fått förklarat för mig att man ska falla som en hösäck i tävling och inte slå av alls...

__________________

Jakob Ryngen

Ok, eftersom L8 kom med lite tankar om fall, kan väl jag falla in i ledet och göra likaså Laughing out loud .

Fallteknik och vapenträning...I Bujinkan Budo Taijutsu ingår ett antal skolor av äldre datum. Hur gamla? Ja därom tvistar de lärde, men ett par av dem är i alla fall erkända som lite äldre...till exempel Kukishin ryu och Takagi Yoshi ryu. I ett par andra, som enligt vår version av historien har ett antal hundra år på nacken har fallteknik som moment i skolornas densho, till exempel Koto ryu, Gyokko ryu och Togakure ryu. Det handlar om fallteknik både med och utan redskap. Även i Kukishin ryu finns fallteknik, till exempel med hanbo (ca 90 cm stav). Allmänt så tränar vi fallteknik både med och utan redskap. Om det sen är en tanto, en hanbo, en bostav, ett spjut eller ett svärd, både i händerna och i obi (svärdet alltså, inte spjutet...bara naginata som man ibland hade i obi Laughing out loud ), spelar ingen större roll. Man bör alltså kunna falla utan att slå ihjäl vare sig själv eller någon iomgivningen (såvida det inte var avsikten med fallet). Falltekniken handlar enligt vårt sätt att se det inte bara om att klara sig från när man blir fälld eller kastad, utan det är även ett sätt att positionera sig och själv attackera.

Ok, att slå av...nja inte gärna på asfalt och liknande underlag. Har hört att judons sätt att slå av, lika mycket är ett gentlemannamässigt sätt att visa domaren att den andre utförde ett rent kast. Någon kunnig får gärna verifiera eller dementera detta.
Brukar själv tala om för de som tränar med mig att man inte får stilpoäng för fall i verkligheten. Troligtvis slår man sig gul och blå också, plus att det kan göra rejält ont :gråter: . Syftet med ett fall är att överleva, att positionera sig för att försvara sig, attackera eller att fly. De "perfekta" fallen gör man under träning i dojon...fallen för att överleva gör man när man trillar av cykeln, blir påkörd...eller om man nu råkar hamna i en situation där man blir kastad eller fälld. Jag tror i alla fall vitsen med fallteknik är att bygga in reflexer som skyddar, men därifrån till inte göra ont i en verklig situation...snarare handlar det om att inte göra så ont att man inte kan resa sig igen. Ok, nu skall man ju vara medveten om att ibland lyckas man med det "perfekta" fallet även i riktiga situationer, och då är det bara att gratulera Laughing out loud

Offerkast...intressant ämne...sutemi nage...en god vän skrev från Japan att hans sensei hade uttryckt det som så, "det är först när man har barn som man förstår innebörden av sutemi". Ok, lite från ämnet, men vad gör man inte fredag kväll när barn och fruga är nattade...jag tror att kuzushi, balansbrytning är minst lika viktigt för att utföra ett offerkast som för att utföra ett vanligt kast. Dock tror jag en annan viktig bit är att inte fortsätta vara ett "offer", utan att återigen positionera sig för en fortsättning, dvs. ta sig upp snabbt, följa med och låsa eller vad det nu kan vara.

Tja, det var lite nattsudd...

mvh Laughing out loud

__________________

Peter Carlsson
Malmö Budoklubb - Bujinkan Budo Taijutsu

 • L8 B.s bild
 • L8 B.
 • 2003-05-02, 15:59

Träning i att falla tycker jag är viktigt för att spara på sin egen kropp, speciellt i början när man är ny. Efterhand blir det träning i att falla iockmed att jag försöker vara en bra uke. I träningen med nybörjare kan det vara ett sätt att bli modigare (kan även gå åt andra hållet Sad om träningenbörjar lågt och sittande. Jag är själv lite kluven härvid, eftersom långsamma fällningar inte skapar så mycket räddsla och kan vara kul, emedan för mycket nötande på "kullerbytteliknande" saker för den som fyllt rätt många år kan skapa en känsla av att det här är för svårt - inte är det vare sig lätt eller skrämmande att göa fall framåt de första gångerna - inte för alla i alla fall. Det finns ju undantag Smile

Fall bakåt av "judotyp" med avslag med båda armarna kan verkligen diskuteras om det är bra utanför dojons mjuka mattor. Jag tror snarare på former utan så mycket avslag som gör att man snabbt kommer upp på fötterna.
Att nästan "brottas" omkull/ordentlig obalnsering och jag väljer att göra ett offerkast som sista utväg är ett annat perspektiv att se på fallträning.
Fallträning har naturligtvis både bra och dåliga effekter.
Om vi är vana att "släppa till" och falla "lätt" kanske vi inte satsar tillräckligt mycket kraft på att försöka förbli stående? Liknande åsikter har det skrivit om tidigare Smile
Om vi är/blir rädda att bli fällda/kastade (t ex pga för dålig egen fallteknik) kan angreppet bli väl underligt/modifierat/orealistiskt...

Några tankar Cool

__________________

Charlåtta Brandt

 • Gakes bild
 • Gake
 • 2003-05-02, 12:02

Jag har inom min träning i kenjutsu, iaido/-jutsu inte stött på ngn falltekniksträning och ser inget behov av detta. Men detta gäller då enbart vapenbaserade tekniker tränas.

Inom koryu så är det lite annorlunda då de gamla skolorna inte begränsade sig till enbart vapen utan ofta inkulderade även vapenlösa metoder och då är fallteknik en naturlig del.

 • 17
 • 10
 • 25
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj