Klanen Otori

Hej!

Är det någon som läst de skönlitterära böckerna om klanen Otori av Lian Hearn?

Del 1 heter "Över näktergalens golv" och tvåan "På kudde av gräs". Sista delen har inte kommit ut - på svenska i a f. Såg dessa "japan-romantiska" ?? böcker under julhandeln men hade förstås inte tid att titta närmare på dem.

Det är en triologi och påhittad historia som tydligen placeras på Fantasy-hyllan. Är de något att läsa efter Shogun, Musashi, Lustbader?
Tro nu inte att det är representativt för vad jag läser Laughing out loud

Den officiella hemsidan:
http://www.theotori.com

Där beskrivs de som 'bestsellers' men på amazon.com finns det riktigt många begagnade ex att köpa...?

Den enda på svenska om böckerna jag hittat finns på:
http://www.z.lanbib.se/naktergalen.htm

Hittade en till recension. En roligare sådan.
http://www.arico.se/users/peter/boken/bok.asp?bokid=215

"Extra bokfakta: 80% spänning, 90% romantik, 10% humor, 90% intressant/lärorik, 30% deprimerande/sorglig"

och så här står det längre ner.

"Boken utkommer samtidigt i ytterligare 17 länder, och är redan en försäljningssuccé i USA och Storbritannien och filmrättigheterna är redan sålda. Blanda ''Shogun'' och ''Harry Potter'' med ''Crouching Tiger, Hidden Dragon'' så får du Över näktergalens golv.

Hm.. Harry Potter är inget för mig men de övriga två. Att filmrättigheterna redan är sålda är inte intressant. hmm...

Någon budoka som läst och kan ge en vettig kommentar/recension?:??:

Läste vidare på den officella sajten..
" Lian Hearn is a pseudonym. Born in England and currently living in Australia, the author attended Oxford University, has studied Japanese and has a lifelong interest in Japan."

"For many years before I had steeped myself in Japanese history and literature, reading widely, watching films, studying the language. Now I had several weeks alone in Japan in this idyllic place; the challenge was to see if I could bring to life what had lain within my mind all that time."

tja... nu låter det bättre.

Jag håller precis på att läsa första delen: "Över näktergalens golv",
så jag ber att få återkomma senare med recension... Wink

__________________

///
Andreas Iwerbäck

Jag köpte båda de utkomna böckerna, och satte genast tänderna i "Näktergalen"
Det är en bok som enligt min mening , med fördel kan läsas av den som söker tidsfördriv.
Sökare och kritiska Budoögon torde alltså inte göra sig besvär.Wink
Boken är en äventyrsberättelse som aldrig vill lyfta.
Ett matt försök att, likt Eiji Yoshikawa, söka paralellhandlingar för att på så sätt bredda historien.
Ibland lyckas det.... Ibland funkar det inte alls...
Den som läser denna triologi i hopp om att den ska svara upp till ett verk som "Musashi", lär bli grundligt besviken.

Eftersom jag är smålänning så kan jag ju inte strunta i att läsa "På kudde av gräs"
Ska bara samla kraft först...Wink
Lev klokt och länge!Cool
Jimmy Hegg

Hej,

Jag har läst den första och kan hålla med Jimmy!

När jag skulle köpa den frågade jag i disken och blev upplyst" Ungdomshyllan är där borta". Det känndes inte helt ok för mig, och efter ha läst den förstår jag varför den fanns på ungdomshyllan. Kanske en spännande första bok...men inget för oss som tränat ett par år.

Mvh,

Robert

__________________

Robert Liljeblad
Stockholm Norra Shibu
shorinji-kempo.se

Läste ut den första boken precis idag, tyckte det var kul och bra läsning.
Historien är väldigt klassiskt, "pojke förlorar sina nära och kära, och med hjälp av mentor ägnar sitt liv åt hämd/kamp mot ondska".
Är det inte grunden till första Star wars filmen t ex?
Är ingen japankännare, men jag tyckte den gestaltade kulturen på ett bra sätt, jag gillade det.
Något jag tycker häftigt är att dom faktiskt byggde "sjungande golv", för att upptäcka inkräktare, det påstår författaren iallafall.

Har inte läst dom ovannämda Shogun, Musashi, Lustbader, är det tunga böcker allihop? Är dom lätta att få tag på? blir riktigt sugen på mer, fast gärna inte så lättsamt som denna bok.

Yoshikawa's "Musashi" ska man väl ha läst. Många verkar dock göra misstaget att tro att det som står i den är fakta. "Shogun" tyckte jag var bra när jag var tonåring men den är knappast historisk. "Musashi" har fördelen av att vara skriven av någon som är uppväxt i den japanska samhället (låt vara tidigt 1900-tal). Lustbader förtjänar endast en stor spark i baken!

__________________

Jakob Ryngen

Är "De fem ringars bok" av Musashi något att ha? Den verkar vara smått legendarisk, men den kanske man skulle försöka sig på?
Fick nobben på bibblan, tydligen måste man ha nån typ av pin-kod nu, suck.

Eftersom det är den enda bok som översatts i ämnet är den ett måste för oss som inte läser japanska. Många har dock klagat på den engelska översättningen och vad jag förstår (?) är den svenska översättningen baserad på den engelska.

__________________

Jakob Ryngen

jag har läst första delen av the nightingale floor....i början tyckte jag att berättelsen liknade ett patchwork-täcke, men det gav sig efter några sidor...

Jag fascineras av Takeos medfödda egenskaper och hur han överför de till Kaede.

Sekten som gav hans far tillflykt liknar kristna förebilder...det är första gången jag uppmärksamma en skildring av en konflikt mellan de som för krig och de som vill ha fred som går in på människans "övernaturliga" begåvningar.

Jag gillar boken för att jag anser att det är med hjälp av människans medfödda begåvningar och genom en målinriktad träning som krig över huvud taget kan motiveras.

Viktigt i boken är visst all information, såsom det japanska släktträdet, patrirkatet, svärdenas eget liv, Kikuta stammen (som jag själv ville tillhöra...haha!)o.s.v.

Oliver

Jakob Ryngen wrote:
Yoshikawa's "Musashi" ska man väl ha läst. Många verkar dock göra misstaget att tro att det som står i den är fakta.

Du menar historiska fakta?

Finns det ingenting i boken som kanske är fakta?

Hur tycker du att en läsare ska se på Musashis personlig utveckling som människa och samurai?

Hur definierar du fakta över huvud taget?

Hur ser du på hans förhållande till hans "elev"?

Finns det inga som helst anknytningspunkter till en tidlös verklighet i boken, ingen som helst kännedom av människan, ingenting som författaren har lärt sig om sin egen kultur?

Är det bara och bara och bar fiktion?

Hur ter sig hans relation till kvinnan för dig som inte kan hitta fakta i boken?

Hur tolkar du Musashis personliga konflikt med samuraiernas tradition, religion och människans enkla behov?

Vad är munkens roll i det hela och hur autentisk kan den vara?

Är Musashi bara en näve full papper och bokstäver som föll från himmlen?

MVG oliver.

Alarinn skrev:
Något jag tycker häftigt är att dom faktiskt byggde "sjungande golv", för att upptäcka inkräktare, det påstår författaren iallafall. Har inte läst dom ovannämda Shogun, Musashi, Lustbader, är det tunga böcker allihop? Är dom lätta att få tag på? blir riktigt sugen på mer, fast gärna inte så lättsamt som denna bok.
Näktergalsgolv har jag själv traskat på i Nijo-borgen, shoguns gamla borg i Kyoto. Så jodå, såna fanns i verkligheten. Musashi är rätt lång (två böcker á 500 sidor eller så) men alls inte tungläst. Finns garanterat på bibblan. Lustbader är synnerligen lättsam och troligen för oseriös för dig. -- Hanna Björk

Helt otroligt, mitt lokala bibliotek hade båda Shogun och Musashi, båda två i nån typ av samlad utgivning(tegelstenar dvs). Har huggt mig halvägs in i Shogun nu, och nog är den bra alltid.

Alarinn skrev:
Helt otroligt, mitt lokala bibliotek hade båda Shogun och Musashi, båda två i nån typ av samlad utgivning(tegelstenar dvs). Har huggt mig halvägs in i Shogun nu, och nog är den bra alltid.
Det bästa är när John Blackthorne blir övermannad med hjälp av "judo" och "karate". En miss på 400 år och så där 100 mil - ganska grovt! Sedan blir han chockerad över hur dom grymma japanerna behandlar sina bönder (på ett sätt som dom antagligen inte gjorde heller), när hans landsman Oliver Cromwell ung samtidigt låter massakrera tusentals oskyldiga irländare.

__________________

Jakob Ryngen

oliver gerhard schauen skrev:
Finns det ingenting i boken som kanske är fakta?
Yoshikawa's "Musashi" är ung lika historisk som Walter Scotts berättelser om Rickard Lejonhjärta förutom att vi vet mycket mer om Lejonhjärta än om Musashi (dock avviker karaktärerna i berättelserna antagligen lika mycket från de historiska personerna).

Om man ska studera Musashi historiskt får man gå till källorna och där finns det tyvärr inte mycket förutom hans egen "Go Rin No Sho" samt lite notiser där hans namn förekommer. Den mesta har skrivits långt efter hans död och där är Yoshikawas 1900-tals roman den mest målande. Som person vet vi ingeting om Musashi förutom att han kunde döda och med största sannolikhet dödade ett stort antal människor.

__________________

Jakob Ryngen

Tillbaka till Otori-böckerna!!

Läste nämligen band ett, Över näktergalens golv, i helgen. Det är inte så förvånande att Robert blev hänvisad till ungdomshyllan, såg att förlaget placerar den på deras "15+", den sista kategorin av ungdomsböcker. I min bokhandeln fanns del två, som jag sprang och köpte igår, bara bland böcker för vuxna, det var bara att jag letade på såväl ungdomsavdelning som fantasyhyllorna. Big smile

För någon vecka sedan upptäckte jag väl inne i bokhandeln att det var -20% på samtliga pocketböcker. Så pocketverisonen av Över näktergalens golv sögs till min hand så fort jag kom in, tyvärr var det inget Jato/svärd, och tyvärr sögs ett dussin andra böcker ner i korgen innan jag kunde lämna kvar mitt andra jag och ta mig ut. Laughing out loud

Nå, jag hade två väldigt trevliga dagar med min bok och det ska inte förnekas att jag levde mig in i den och är överförtjust över att det ösregnar på min lediga dag. Nu slipper jag trängas i butikerna nere på stan. Det är bara att fylla på tekoppen och lägga sig ner i soffan med "På kudde av gräs".

Jag hatar ofulltständigt utgivna trilogier!

Alarinn skrev:
Har inte läst dom ovannämda Shogun, Musashi, Lustbader, är det tunga böcker allihop? Är dom lätta att få tag på? blir riktigt sugen på mer, fast gärna inte så lättsamt som denna bok.

Kolla om ditt bibliotek har Shike av Robert Shea. Det är den bok jag kom att tänka på när jag började läsa böckerna om klanen Otori. Inte direkt hårdsmält men definitvt mer - den jag har är på 873 sidor! - av det där man vill ha. Krigarmunkar och samurajer.

Jag läste den när jag precis hade börjat med karate och boken var då väldigt intressant Smile
Även om boken idag kanske hade upplevts som den där "15+ kategorin" så hittade jag den på vuxenavdelningen.

(Märkte precis att att de har skvallrat länge om Otori, Shike m.m. i iaidofoumet).

Smaken är olika men "Shike" tillhör dom sämsta böcker jag läst. Robert Shea får t om Lustbader verka bra och Ursula K. LeGuins övärld realistisk.

__________________

Jakob Ryngen

Jakob Ryngen skrev:
Smaken är olika men "Shike" tillhör dom sämsta böcker jag läst. Robert Shea får t om Lustbader verka bra och Ursula K. LeGuins övärld realistisk.
Jo, jag vet att du tycker det men när jag var 15+ och karatenybörjare så var det en riktigt bra bok. Kanske njöt extra mycket efter att ha plågat mig igenom, tvångsuppgiften, Dostojevskis Brott och straff som upplevdes som världens tråkigaste bok. Inte som den mest spännande som förlaget hävdade på pärmen.

Idag villl jag inte läsa om Shike och upptäcka att den inte är så bra som jag minns. Lika lite som jag vill läsa Brott och straff och upptäcka att huvudpersonen än en gång ligger i sin säng och svamlar de första hundra sidorna. Laughing out loud

Det är med samma känsla jag nu förpassat Österlandets ideal, en äckligt nationalisk bok från 1920 om den japanska konsten, till en plats under soffan. Så jag kan ligga på soffan och drömma mig bort till det feodala Fantasi-Japan så stör mig inte nu gode Jakob. Wink

"Brott och Straff" ligger fö även den i min soptunna - man blir helt galen på Dostojevskis kvinnosyn.

Vad jag störde mest på i "Shike" var att Shea lät romanen utspela sig i Japan och inte i något fantasyland som bättre passar hans svammel. Om en japan skulle skriva en roman förpassad till svensk medeltid och stoppa in hobbitar och klingons skulle denne göra en liknande bedrift.

__________________

Jakob Ryngen

Jag misstänkte att det var taskig fakta och en massa omöjligheter i historien som irriterade dig, kanske kärlekshistorian mellan huvudpersonerna. Ärligt talat så minns jag inte mycket av den men nu måste jag nästan läsa den. Fast sådana infall har visat sig rätt dumma tidigare.

Bara att nämna detta fick mig att tappa bort ett viktigt visitkort. Så måste jag börja leta och sluta tänka på hobbitar och gråklädda krigarmunkar. :arg:

Ari skrev:
... kanske kärlekshistorian mellan huvudpersonerna.
... där flickan är 13 år gammal - det påminner om Nobokovs "Lolita" tycker jag!

__________________

Jakob Ryngen

Lian Hearn som både skrivit om klanen Otori och "Över näktergalens golv". Smile

http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_8184846.asp

__________________

Ju färre tygmärken och färgglada bälten desto bättre.

Hej Patrik!

Jag hittar inte den tabben i artikeln. Däremot det här:

"Nu planerar Lian Hearn en historisk roman kring 1850-talets Japan men skriver också på två delar till om klanen Otori. En om händelserna före den första delen, en som beskriver fortsättningen efter den tredje."

Del tre borde ha kommit ut vecka 37 men jag när jag kollade förra veckan så hade den inte kommit ut i handeln ännu. Del två var hursomhelst sämre en ettan. I första boken kändes det lite onödigt med "Fantasilandskap" när det gång på gång beskrevs (japanska) trädgårdar, kalligrafi etc etc. Först reagerade bara "ja ja ... jag vet" men senare - i andra delen(?) - så tyckte jag att sådant kunde gott beskrivas närmare. I bok blev det lite för övernaturligt för mig. Förmågan att göra sig osynlig förlängdes från ett ögonblick till minuter. Från "klätterapa" till "flygande stålman". Kunde inte längre identifiera mig med Stålmannen Takeo. Eller ska vi säga Superninjan. Börjar bli lite rädd för första Otori-filmen.

Annars intressant hur omslagsbilderna skiljer sig åt mellan länderna. Till vem vänder sig boken i Frankrike? Kanske till den som är intresserad av samurajer medans de omslag som används i Sverige, Tyskland, Australien m.fl. är mer ungdomsinritkad eller vad tycker ni?

Frankrike: http://www.gallimard.fr/otori/index_swf.htm
Australien: http://www.talesoftheotori.com
USA: http://www.theotori.com
Tyskland: http://www.otori.de

Snart tio veckor sedan jag läste del 3...

Den var klart bättre än del 2. Men varför kan jag inte säga. Kanske var bara det yttre omständigheterna som gjorde Under lysande måne till en bättre läsupplevelse. Kanske hade man vant sig med Takeos egenskaper. Fast jag tror att de var inte centrala eller lika påtagliga den här gången.

Hursomhelst en klart läsvärd triologi.

jag måste säga att jag älskade dom här böckerna.... läste ut första boken på mindre än 5timmar andra på runt 8.. fastnade fullständigt jag gillar sättet som historien är uppbyggd och anledningen till att det är en fantasy bok är ju för att det skall kunna vara med dom övernaturliga ninja inslagen.
den än ju inte gjord för att kunna jämföras med existerande budo, utan mer för att fantisera och njuta...
beskrivening på dom som jag fick var att "det är en bokserie som utspelar sig i ett fantasy japan där annorlunda regler gäller"
hade han (Liam Hearn ÄR en pseudonym) försökt få historien att utspela sig i ett historiskt japan så hade han fått kännare av alla de sorter på sig istället...

Jag tycker det här är en underbar trilogi med spänning, äventyr, kärlek och lite supernatural... jag kan stark rekommendera dom

__________________

Johan Åberg

Cogito Ergo Doleum - Jag tänker alltså är jag deprimerad

Älskar böckerna!!!!

Det enda jag inte gillade var författarens cliff-hanger-stil dvs. ett kapitel slutar där det är som mest spännande, och så får man följa en ny person tills det blir som mest spännande osv.

Ska bli spännande att se filmerna (?).

__________________

Osc.

Har läst del ett och två och är fortfarande nöjd. Visst är det lättsmälta böcker, men mycket roande och intressant uppbyggda. Fantasystilen till trots tycker jag att man som läsare ändå känner något genuint "japanskt" över miljön...Fick för övrigt tag på "Brott och straff" ur ett dödsbo och sitter ofta fastnaglad i soffan. Den enda riktiga invändningen är egenheten att skriva ut två av en persons tre namn för att senare omnämna bara det tredje, vilket i början tog bort koncentrationen från själva historien. Är inte på något sätt insatt i hur synen på vansinne förvaltades i 1800-talets Ryssland, men en del håller faktiskt fortfarande!

__________________

Herman Johansson

Jaha efter några års väntan så är sedan några dagar tillbaka del fyra äntligen ute. Den heter Vid hägerns skarpa skri och en snabb koll bland en mängd sidor så kan man fastställa att recensenterna gillar den lika mycket som de tidigare. Imorgon ska jag till bokhandeln!

Här t.ex. dn.se:s recension
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1352&a=601636&previousRenderType=6

Däremot inget nytt om någon kommande film.

Flyttade några gamla inlägg om Sparvmolnet till egen tråd.

Den är bra. Något längre med det gör väl inget Smile

Det enda negativa är det abrupta slutet.

__________________

Fredrik Gundmark
Linköpings Budoklubb

 • 16
 • 9
 • 20
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj