samhörighet vs rivalitet

Publicerat 2003-04-16 av L8 B.

Hej!
Har funderat lite över att det så lätt byggs upp en rivalitet/oenighet mellan klubbar speciellt om klubbar tränar liknande former. Varför kan vi fråga oss? Är det något som finns i organisationen, klubben eller ligger det hos individen, det som skapar rivalitet eller samhörighet :??:

Visst är vi olika men ändock lika =) Kanske kan vi hjälpas åt att skapa en annan syn på "oss" - "budo/kampsport" - än den allmänt gängse bilden? De allra flesta människor har ingen aning om vad "jag" gör och kan än mindre stava till det. Tror att vi behöver hitta någon form av samhörighet och förhoppningsvis en ömsesidig respekt för varandra - vi är i samma båt (om det nu är en bra eller dålig liknelse Wink

Det är verkligen trevligt att en mötesplats som ett forum kan fungera utan att det blir för mycket "revir pinkande" Laughing out loud

Vad tror du är orsaken till att det finns så mycket "tråkigheter"?

Glada hälsningar från
Charlåtta Brandt

__________________

Charlåtta Brandt

Hej Allihop!

In the burger analysis, the fact is one burger has better quality meat! (ex chef talking here) but, missing the point slightly there i think!

Much of what has been said i feel is genuine and from the heart, i mean it is easy to write humbleness and understanding or respect, but if it clashes will values or beliefs you hold, in reality it can be hard to swallow, thats human studies not Jujitsukai!Wink

L8 B is quite right in most of what she has said. The ideals are a true reflection of what we in the budo world should have or strive to achieve. but we cannot all sail in the same ship, or all sail the same path. we do have our own ideals, some handed down from our predocessors and others gained through our personal triumphs and failures.

If we all believed the same principles we would all be learning form the same book. but, man in his attempt to better or distinguish himself (in eastern history more on the grounds of fueds or wars) from other concepts, based on practicality or ethics for example, make what we all learn and train so varied.

I will say that for most, there is a great similarity, the uniform, club emblem etc can cause an unqualified gap. Talking about the two main factors mentioned by johan, there is some truth to be gained from that, although conflicts are often more complex than that. But still it covers most conflicts.

The point i will pick on is the quote made about 'unqualified knowledge of another art' this can be a major problem for individuals involved. There are many out there on this forum, that although will not admit to it, have judged styles or associations on face value, or word of mouth. It is human nature to question what is different, only those on a higher level of mental achievement can aquire a better perspective of what they see. Any Zen masters here?Laughing out loud

I myself feel that the 'thought' of what we should be achieving and the 'reality' of our actions is still very much far apart from one another. But no matter how we try to analyse and set forward goals, difference is what has set man apart since he was around. In terms of martialarts, yes, respect, but do not comprimise your integrity or ethics to be popular.Laughing out loud

__________________

Renshi David BloodHolland
Kansen Ryu kempo Ju-jitsu Academy

Konkurrens är kanske bra men vi tjänar nog mer på att samarbeta än att konkurrera med varandra för att vi säljer en så ”komplex” vara.

Jag är ingen marknadsförare men jag gör ett försök =)

Det vi säljer är egentligen en image/känsla till våra elever. Det känns som det är skillnad på att kränga hamburgare. Är grillat godast? Det är enkelt att avgöra, ta en tugga.

Man brukar säga att man ska leta efter en mästare som har samma anledning att träna som en själv. (Tränar man för att överleva en tuff vardag i slum kvarteren ska man hitta en lärare som faktiskt har överlevt en tuff vardag i slummen, tränar man för att tävla ska man hitta en lärare som tävlat framgångsrikt) Vilket är ganska basic. Jag tror att samma principer gäller för en skola. Vad är elevens mål? Vad har skolan för mål med sin undervisning? Hur kommuniceras skolans mål ut till nya elever?

Jag upplever att många skolor ”mörkar” eller i alla fall är väldigt flummiga på vad man faktiskt lär sig. (”vi lär ut Shaolin Wushu vilket är en chan buddistisk kampkonst från Kina…” hur många får en bild av hur träningen ser ut då?) Andra sidan av myntet är att det är kan vara grymt svårt att säga vad man lär ut utan att bli jätte flummig och hamna i en lång monolog ang. meningen med livet =)

Just nu känns det som ett bra läge att starta samarbeten mellan klubbarna. Många är intresserade av kampkonst, klubbar/förbund växer och samhället verkar ha en allmän inställning till kampkonst som något bra. Det blir nog svårare att samarbeta när obetalda hyror dimper ner i brevlådan och man får slita för att få ner folk till sin tränings lokal.

__________________

/Nicklas Sigurdh
Stockholm WuShu skola
sthlmwushu.se

Citat:
Ursprungligen postat av Gake Det finns ytterligare en faktor. Om vi tänker oss Burger King och McDonnalds, på vars en sida om vägen. Det är nog inte otroligt att du inte hör dem tala väl om varandra. Konkurrens kan säkert vara ytterligare en orsak.

Konkurrens kan vara bra, för det är inte bara ett sätt att sänka priser (vilket oftast inte går i vår bransch, för det är inte det vi i huvudsak säljer på), utan det kan vara ett sätt att höja kvaliteten. Dock tror jag att konkurrens inom vårt gebit är ett sätt att skjuta sig själv i foten. Bättre att få nya medlemmar från de som idag inte har fått upp ögonen för kamparter, än att försöka stjäla dem från klubben runt hörnet. Jag ser det hellre som så att bättre att de som tycker om Burger King går på Burger King, och de som tycker om McDonalds går dit. Och om det kommer någon till min klubb som det visar sig ha mer smak för McDonalds, är det då inte bättre att han eller hon går dit, så finns det mer plats hos mig för de som verkligen tycker om det jag serverar? I annat fall finns en risk att de istället slutar äta hamburgare helt och hållet...och det tycker jag är mycket värre...

Laughing out loud

__________________

Peter Carlsson
Malmö Budoklubb - Bujinkan Budo Taijutsu

 • Gakes bild
 • Gake
 • 2003-04-17, 00:21

Det finns ytterligare en faktor. Om vi tänker oss Burger King och McDonnalds, på vars en sida om vägen. Det är nog inte otroligt att du inte hör dem tala väl om varandra. Konkurrens kan säkert vara ytterligare en orsak.

Jag tycker Charlåtta tar upp ett väldigt viktigt ämne. Jag har varit inne kortfattat på det i en annan tråd (eller flera), men fortsätter gärna diskutionen.

"Visst är vi olika men ändock lika"

Det ligger oerhört mycket i Charlåttas påstående ovan. Speciellt om man försöker se det från två håll, dels de som inte tidigare har haft kontakt med någon kampart och de som redan är involverade i det.
Om vi börjar med utövarna, så tycker jag det är oerhört viktigt att respektera den unika kunskap och erfarenhet som byggs upp genom stadigvarande träning. Men det är också viktigt att förstå att det är just den kunskapen och erfarenheten som gör det möjligt att se skillnaderna mellan våra olika arter. För en utomstående ter sig nog det mesta vi håller på med som ganska lika. Det är få som kan eller är intresserade av att sätta sig in i skillnaderna mellan en art som mestadels sysslar med sparkar och slag, en art som sysslar med grepp och kast, det eller det redskapet i förhållande till ett annat och så vidare. Jag tror att en av de stora riskerna är att vi blir lite väl insnöade på vårt eget och därmed har väldigt svårt att förstå att utövare av andra arter har helt andra sätt att se på verkligheten, för att då inte tala om en som är helt utomstående.
Vi kan jämföra lite med Stig Helmer i Sällskapsresan 2. I början av filmen står han och enligt hans mamma "leker med tåg", medan han själv ser det som en "stimulerande hobby". Hur tror ni någon som "leker med båtar" ser på den där som "leker med tåg"? Ungefär som en jujutsuutövare ser på en kickboxare kanske? Och för den som är helt utomstående, så "leker" de, medan för de enskilda utövarna är det en "stimulerande hobby".
Om vi inom SBKF kan börja med att respektera varandra, framförallt därför att vi kan känna igen oss och uppskatta varandras engagemang för "våra" enskilda arter, och inte för arterna i sig, då tror jag mycket är vunnet. Då kanske vi till och med kan börja med något som jag ser som väldigt viktigt, nämligen att hjälpa de som kommer till oss, utan någon som helst kunskap eller erfarenhet från kamparter (vilket är en väldigt stor del av våra nybörjare), att hitta den kampart som passar dem, även om det innebär att rekommendera dem att söka en annan klubb...
Synergieffekterna hade med all sannolikhet varit påtagliga, och som en deleffekt tror jag att vi hade kunnat slå hål på en del av de här maktstrukturerna med shihan hit och dit, eftersom detta med makt och position spelar en mindre roll i en organisation där man försöker hjälpa folk att hitta rätt istället för att med alla medel försöka hålla fast dem i den egna sfären.
Ok det här är med största sannolikhet en utopi, men vad hade mänskligheten varit utan utopier? Det är ju bland annat ur strävan efter utopi, en bättre verklighet, som kamparterna har utvecklats. Hade inte människan hela tiden strävat efter att få det bättre, hade det inte blivit konflikter, och utan konflikter, inga kamparter, alltså med kamparter kan vi få en bättre verklighet...alltså fortsätter vi ekorrhjulet...:sarkasm:

Ok, slutfilosoferat för idag !!!

Laughing out loud

__________________

Peter Carlsson
Malmö Budoklubb - Bujinkan Budo Taijutsu

Din analys äger nog en viss riktighet, Johan. Fast strävan efter positioner tror jag finns i oss alla, i större eller mindre grad och mer eller mindre medvetet. M.a.o. låter sig motivation 1 lätt kombineras med motivation 2.

Hej!

Det som driver oss utövare av budo och kampsport är enligt mig av generellt två olika slag.

1. de som försöker bli bättre budokas eller kampsportsutövare och
2. de som söker positioner eller maktstrukturer.

Alla har vi en idealbild över vad vi siktar mot som budokas eller kampsportsutövare och det är denna bild som får oss att sträva och driva mot våra mål.

Den första gruppen 1 har som mål att bli bättre budokas eller kampsportsutövare och söker därför kunskap varhelst de finner den eftersom de vet att kunskap finns i alla organisationer ifrån Aikido till Thaiboxning. Deras idealbild är endast beroende av att de utvecklas och blir bättre i självförsvar, blir bättre i tävling, blir mentalt starkare eller kanske får en bättre hälsa.

Den andra gruppen 2 som har positionen eller maktstrukturen som mål har en idealbild som en senpai, sensei, shihan eller hanshi. För att denna idealbild skall bli framgångsrik krävs givetvis att det finns “undersåtar” som kan verifiera och bekräfta denna bild. En Shihan utan ”undersåtar” är inte mycket att hänga upp sin idealbild på. En stark hierarki och maktstruktur är därför nödvändig vilket många österländska kampsporter ganska snabbt kan ge. Det gäller bara att tränga djupt in i organisationen, få en titel, en position och lyckas ”fastna” i en maktstruktur.

Om en person som försöker bli en bättre budoka eller kampsportsutövare möter en likasinnad ifrån en annan kampsport uppstår inget problem eftersom idealbilden de söker inte är beroende av en struktur, hierarki eller ens av en organisation.
Om däremot två personer från olika organisationer men med det gemensamma målen att få en position i den egna maktstrukturen innebär detta en oerhörd risk för dem båda. Eftersom de båda sitter på “sanningen” kan någons “undersåtar” se brister i sanningen och bubblan spricka och positionen och maktstrukturen med ens rasa ihop som ett korthus.

Så länge grupp 2 dominerar budo och kampsportsvärlden blir därför samarbete så gott som omöjlig.

Hej hopp

Johan Frendin

 • 17
 • 10
 • 25
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj