Babak Aghavali i intervju om Superiors flytt till Malmö

Publicerat 2012-06-05 av Jonathan Broberg


Superior Challenge flyttar till hösten till Malmö för en gala i Malmö Arena, Percy Nilssons skrytbygge. En gala som redan nu får stor uppmärksamhet och det förefaller vara ett klokt beslut, om man får tro arrangören Babak Aghavali. Budokampsport.se träffade Aghavali på kontoret i Stockholm för att samtala om kommande galan och en hel del annat.

Våren har just kommit till Stockholm och i det många kallar ”vanliga arbetslivet” är det också långhelg. Den spirande vårgrönskan är vacker som ett leende och det är en ljus tid som bemöter många suktandes själar.

Men som egenföretagare kan ibland arbetandet gå ut över ”det ordinära”. För Babak Aghavali innebär dagen åter sittandes framför datorn på kontoret.

Det är över fem månader kvar till nästa Superior Challenge men arbetet kring en gala med det omfånget kan inte låta vänta på sig.
   - Nej, och det är väl kanske lite av tjusningen också, ler han i dörröppningen till kontoret bara ett stenkast ifrån Globenområdet.

Superior Challenge kan som organisation inte beskyllas för att ha speciellt mycket tur med sig. En gala för över ett år sedan försenades och flyttades för det häpnadsväckande vulkanrökmolnet från Island och till i år bokade UFC in sig på ett datum närliggande den tilltänkta galan.

"Vi känner oss välkomna"
Istället kommer så Superior att flytta från Hovet och Stockholm till Malmö Arena – ni vet, Percy Nilssons nya skrytbygge.
   - Ja, det känns lite speciellt. Men faktum är att flytten är något vi ändå hade tänkt att genomföra. Vi vill inte bara vara Stockholmsförankrade. Nu fick vi en anledning att söka andra arenor och Malmö har tagit emot oss väldigt väl. Det känns som ett bra steg i vår utveckling som organisation. Och vi har ett mycket bra samarbete med Öresundsgruppen. Vi känner oss välkomna och ska göra en riktigt bra gala där.Aghavali har via Superior varit med om en stor resa. Från Fryshuset till Hovet och så nu den planerade största Superiorgalan hittills i en arena med kapacitet för över 11 000 åskådare.
   - Det känns som ett bra upptagningsområde. Det är nära till Köpenhamn där vi vet att många MMA-fans finns. Även Skåne är ett starkt kampsportsfäste, så jag tror det kan bli riktigt bra. Vi vill ta det här till en ny nivå. Malmö Arena är just nu Sveriges fräschaste arena och den är väldigt kampsportsvänlig.

Men det är inte bara stad- och arenaflytten som blir en utmaning för Superior Challenge. I mångt och mycket gäller det också för organisationen att bygga upp en del nya profiler, sedan bland andra Papy Abedi, Magnus Cedenblad och Reza Madadi fått kontrakt med UFC.
   - Det stämmer, de är alla otillgängliga för oss den här gången och det blir inte jättelätt att ersätta dem. Samtidigt är Sverige verkligen ett fint MMA-land och det kommer hela tiden nya talanger. När vi startade Superior Challenge var det i en anda av att försöka lyfta svenska MMA-idrottare tillsammans med idrotten och så klart vår organisation – och det måste man ju säga att vi har lyckats med.

Men Babak, hur ersätter man en Reza Madadi?
   - Som sagt det är inte enkelt, men jag tror verkligen att det finns fler stora talanger att lyfta vidare uppåt inom MMA-världen. Sporten växer konstant och det finns väldigt många bra fighters. Det kommer ni få se redan i Malmö, det kan jag lova.

Kan du känna en stolthet för vad Superior Challenge uträttat som organisation inom MMA-Sverige?
   - Oj, svår och bra fråga. Det är så lätt att klappa sig för axeln. Vi är självfallet stolta, men långt ifrån nöjda. Vi är inte mätta utan vill hela tiden bli ännu bättre, ännu mer professionella.

Att Malmö tagit emot Superior med öppna armar kan så klart vara en frukt av att ingen stor kampsportsgala ännu är etablerad i området, trots att Skåne är en väldigt stark kampsportsregion. Det håller Aghavali med om.
   - Klart att det kan vara så. Jag menar kampsportspubliken växer och jag kan säga som så, att trots att vi ännu bara gått ut med ett namn (Ilir Latifi – bosatt i Stockholm, men från Malmö) har vi sålt rätt bra med biljetter. Så jag tror att Skåne verkligen är redo för MMA på den här nivån.

Aghavali tar en klunk av hämtkaffet han inköpt till intervjun, tar en bit av en croissant och lutar sig tillbaka med blicken fäst vid datorn.

Hur mycket längtar du till galan i oktober?
   - Längtar… ja, det är väl ett sätt att se det. Jag tycker det ska bli väldigt spännande att se vart vi landar. Och det klart, ja jag längtar, avslutar han.

Text: Jonathan Broberg

 • 17
 • 10
 • 25
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj