Budokampsport.se mötte Sanny Dahlbeck

Publicerat 2012-08-30 av Jonathan Broberg


Det har gått drygt tre månader sedan Sanny Dahlbeck tog sig an rutinerade Stevelmans i Glory World Series. En match där svensk thaiboxning återfann lite självförtroende igen efter det att Rickard Nordstrand dragit sig tillbaka och Jörgen Kruth mer ägnat sig åt MMA. Dahlbecks seger satte sig i många svenska hjärtan den kvällen – och framför allt i hans eget.

Augustivindarna har sedan en tid börjat omfamna huvudstaden. Även om sommaren sägs överleva ett tag till är det en klimatförändring i annalkande. Shorts är alltmer sällsynt. Likaså kortärmat.

För fast även om minnet av en varm tid etsat sig fast likt en kroppsutsmyckning kommer alltid den nya utmaningen. Den nya matchen.

På Rumble of the kings ifjol stegade en slag- och sparkvirtous in i ringen inför storpubliken. Sanny Dahlbeck hade med sin karaktär skaffat en hausse kring sig som bara de som verkligen har det man kallar star quality kan: Dahlbeck visade också att stjärnstatusen inte var byggd på en falsk grund. Det blev seger i fyrmannaturneringen och en ny tid formades.
   - Jag hade vunnit NM innan och på SM förra året vann jag samtliga matcher innan tiden gått ut. Så jag var väl inte helt okänd, säger han med ett brett leende.

Tackar Peter Lööf för framgången
Det är så han gärna beskriver sig. Glad, lite ”laid back” och en 21-åring som vill vara all till lags. Den dag thaiboxningen kanske inte upptar lika mycket tid, långt där framme i tiden, vill han gärna ha mer tid åt gitarren.
   - Men det är bara när thaiboxningen inte längre finns kring mig på samma sätt. Just nu känns allt helt fantastiskt.

Sanny Dahlbeck är född och uppvuxen i Sverige men flyttade till Spanien i 2,5 år och sedan flyttade tillbaka till Sverige och började med kampsport 2006. Han och hans syster bestämde sig för att besöka en viss klubb vid namn Slagskeppet.
   - Jag var lite blyg, tillbakadragen och tyckte det var lite läskigt. Men nästan direkt kände vi oss varmt mottagna och det var inte så farligt. Vi bestämde att vi skulle komma tillbaka igen, men då när syrran inte kunde tvekade jag att gå dit eftersom jag inte ville gå dit själv. Tillslut gick jag och efter det blev jag fast.
   - Slagskeppet har något unikt, det känns som att vi bryr oss om varandra på riktigt. Som en familj. Det säger kanske alla som trivs på sin klubb, men jag menar det verkligen. Slagskeppet och Peter (Lööf) har betytt så sjukt mycket för mig.

Sanny beskriver sin tränare Peter Lööf som en mentor och en livets vägvisare.
   - Han är min förebild. Jag har så mycket att tacka honom för. Han står där på klubben varje dag och håller mitts åt mig. Peter betyder oerhört mycket och jag vill betala tillbaka till honom med min egen karriär. Men det är inte bara Peter som hjälper mig - Molle, Teemu, Lex, och alla klubbkamrater hjälper varandra att utvecklas.

"Det är bra med uppmärksamheten"
Dahlbeck lutar sig lite tillbaka. Tar upp kaffekoppen och sipprar i sig ett par klunkar. Han har till intervjun med sig en kompis ifrån Spanien som är på Stockholmsbesök ett par dagar – ändå tar sig Sanny Dahlbeck tid att genomföra intervjun. När han ställer ner kaffekoppen mot bordet blickar han sedan ut över Stockholms Centralstation
   - Det har blivit mer och mer uppmärksamhet kring mig som person efter att jag vann i Glory. Det är klart att jag är glad för det. Jag har fått göra ett par modelljobb och varit med i större medier – allt tack vare thaiboxningen. Men det gäller att inte ta något för givet, jag är ju trots allt samme Sanny som innan. Det är bra med uppmärksamheten och kanske kan det göra att jag får sponsorer lite enklare. Det är ju så att folk känner ju igen mig, inte så att jag är kändis eller så – men de känner igen mig från kampsporten och att jag har gjort något bra. Det är ingen negativ media kring mig och det tror jag är en förutsättning som thaiboxare att lyckas på sikt.
   - Sedan är thaiboxning lite machosport och så kommer jag som är lite laid back och inte försöker vara kaxig – det är klart att jag då kanske sticker ut ur mängden. Men som sagt, jag måste fortfarande vara väldigt ödmjuk inför det här. Min sport kommer alltid först, och om sedan det uppmärksammas är jag bara otroligt tacksam för det.

Det ser onekligen ut att bli en spännande höst för Sanny Dahlbeck. Han är uttagen till VM i thaiboxning mellan den 5:e och 13:e september. Några dagar efter VM åker han på en semester och sedan börjar uppladdningen inför nästa omgång av Glory som äger rum i Rom den 3:e november.
   - VM är det jag fokuserar på först och främst. Det är ingen enkel uppgift att gå långt i sådana mästerskap, men jag siktar så klart högt. Sedan kan jag bara göra mitt bästa och se hur längt det räcker. Jag vill gärna ta medalj. Glory tänker jag på också förstås och det vore hur kul som helst att gå vidare, men där möter jag några av de bästa i världen i proffsregler och även om jag slog ut Stevelmans inser jag också hur hård konkurrensen är.

"Sjukt nog har jag fans - betyder nästan mest"
Om Dahlbeck ska blicka ännu längre fram i kristallkulan ser han gärna sig själv sittandes med sin gitarr någonstans.
   - Men det är verkligen inget jag har tänkt på sådär. Jag är 21 år och är på väg mot att leva min dröm nu. Jag vill inte sitta där gammal och titta tillbaka på livet och känna ”varför satsade jag inte när jag hade chansen”. Jag lever här och nu och det är verkligen jävligt kul.

Sanny är emellertid medveten om en sak – utan stöd från folk runtomkring hade han troligen inte kommit så långt inom sin idrott.
   - Jag får stöd av mina nära och kära, familj och vänner. Och sjukt nog, att jag har fans som tror på mig betyder nästan mest, det är för alla de jag vill visa vad jag är bra på, avslutar han.

Text: Jonathan Broberg

 • 17
 • 10
 • 25
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj
 • En medalj