budokamsport.se mötte Nils Widlund inför SM


Det är bara dagar kvar till SM i wushu. I världen utanför har solens varma strålar äntligen börjat skina över huvudstaden efter en hård och karg vinter. För en av svensk wushus stora stjärnor innebär dock våren mer träning än uteserveringar. Han ska ställa upp på två SM inom loppet av en vecka. Nils Widlund ser emellertid inget hinder i det, utan ler och menar att det är ”bara att köra”.

13 maj 2010  |  Jonathan Broberg


Det är bara dagar kvar till SM i wushu. I världen utanför har solens varma strålar äntligen börjat skina över huvudstaden efter en hård och karg vinter. För en av svensk wushus stora stjärnor innebär dock våren mer träning än uteserveringar. Han ska ställa upp på två SM inom loppet av en vecka. Nils Widlund ser emellertid inget hinder i det, utan ler och menar att det är ”bara att köra”.


Nils Widlund är inte som andra. En Stockholmskille som ofta går sin egen väg och har en egen syn på sin elitidrottssatsning. Medan många menar att idrotten alltmer handlar om att lyckas ekonomiskt, är Widlund bara ute efter att ha kul.

Den dag leken i hans idrottsliv inte infinner sig, då kommer han förmodligen att sluta – oavsett var han befinner sig i karriären.

Nils Widlund är inte den allmänna stereotypbilden av en kampsportare. Till vardags arbetar han på bank. Det är inte många av hans kunder som skulle föreställa sig att Nils är en av Sveriges mest lovande kampsportare.
   – Nej så är det säkert. Jag är trött på dem som ser ner på kampsport utan att egentligen veta vad det handlar om. För oss som håller på blir det bara löjligt, för alla vet att man inte strävar efter att slå någon medvetslös, det är andra värden som är viktiga.

“Har en bra balans i livet”
Nils Widlund ser sitt liv i tre stora delar: arbete, privatliv och kampsporten. För honom har hans träning och tävling aldrig varit mål för en heltidssysselsättning. Han prioriterar helt enkelt andra värden också.
   – Ja. För många är det så viktigt att tjäna pengar på sin idrott. Men jag ser det inte så. Jag skulle nog inte må bra av att bara träna och gå matcher. Jag skulle sakna något i mitt liv då.

Så vart kampsporten tar Nils är inget han kan gå runt och tänka på och planera. Däremot tycker han att man kan planera sin civila tid utanför idrotten.
   – För mig skulle det inte vara nyttigt att inte kunna träffa vänner, att inte ha ett normalt jobb att gå till. Jag menar, jag tränar redan flera pass om dagen. Vad skulle jag syssla med annars? Men det är klart att det skulle vara kul att kanske prova på, men som mitt liv ser ut nu tycker jag att jag har en perfekt balans.“Ingen vill möta mig eller Björn”

Nils Widlund är aktuell för två SM-tävlingar i två olika idrotter under två helger i rad, med start i wushu-SM på lördag. Nils, som upplever det svårt att få kvalitativt motstånd i sanshou i Sverige, tvingas att gå upp två viktklasser för att kunna ställa upp i A-klass på SM.
   – Jo, jag har sagt ja till SM i sanshou sedan 2004, men efter 2006 har jag inte lyckats få matcher. Jag tror det är många B-klassare som skulle kunna tävla i A-klass, men de vet att då skulle de möta mig och Björn Kjöllerström. Det verkar inte någon direkt vilja. Så nu för att kunna vara med ordentligt kommer jag att tävla i -70 kg.

Det är helt enkelt en liten annorlunda uppladdning inför en stor tävling för Nils. I vanliga fall är det hårdbantning som gäller, men nu behöver han gå upp i vikt. Trots det känner Nils sig i bra form.
   – Ja, jag har tränat hårt och bra. Det känns som att jag kommer väldigt väl förberedd till SM och jag siktar verkligen på att vinna guldet, så klart.

Däremot kommer hans taktik sannolikt att se lite annorlunda ut, med tanke på den nya viktklassen.
   – Jag kommer inte kunna kliva in och fightas på mitt vanliga sätt, utan det kommer nog bli att jag får utnyttja min snabbhet och explosivitet mer än jag annars kanske behöver. Men det ska verkligen bli skitkul!

“Ska ta det där jävla EM-guldet”
Nils är lite bekymrad över wushuns uteblivna dragningskraft att tjusa allmänheten. Istället för de stora scenerna kommer wushu-sm, som många gånger förr, att hållas i en liten idrottshall i utkanten av staden.
   – Det är lite synd att det ska behöva vara så. Jag förstår att det handlar om ekonomi och det är kanon att SM är i Stockholm men jag tycker att vår sport är värd större publik. Nu blir det väl 30 pers som är där och tittar. Jag tycker det är synd, för sanshou är verkligen en spektakulär idrott och jag tror verkligen att vi kan attrahera många. Men då behöver vi få chansen att synas också.Nils kommer annars till SM som silvermedaljör från EM. Och även om han går upp två viktklasser kommer han till SM som en stor favorit till guldet. Det är så han är Nils, det är allt eller inget. Räkna med att han inte nöjer sig med en silverpeng från SM.
   – Någon gång ska jag ta det där jävla EM-guldet. Men jag fokuserar bara på att se till att vinna SM först och främst. Jag vill inget annat just nu, säger han.
   Och ler.

SM i wushu hålls i Liljeholmshallen den 15 maj. För mer information om tävlingarna, se www.wushusm2010.se.

Text: Jonathan Broberg

5
13
16