Therese Gunnarsson blickar framåt – igen


Med en annalkande sommar träffade budokampsport.se kick-, thai- och numera även boxaren Therese Gunnarsson i hemstaden Helsingborg under påskhelgen. Trots en hel del skadebekymmer på sistone är Therese positiv till framtiden och ser på den med tillförsikt.

5 maj 2011  |  Jonathan Broberg


Med en annalkande sommar träffade budokampsport.se kick-, thai- och numera även boxaren Therese Gunnarsson i hemstaden Helsingborg under påskhelgen. Trots en hel del skadebekymmer på sistone är Therese positiv till framtiden och ser på den med tillförsikt.

Helsingborg i påsktider med sommartryck i solstrålarna är själavård. Öresunds vattenyta glittrar likt kristaller och överallt sitter människor i sommarkläder och njuter av vårens första värmebölja.

Njuter av tillvaron kan man kanske inte säga att Therese Gunnarsson gör. Förvisso njuter hon på ett personligt plan, men utan träning är hon rastlös.

Det var på just träning som hon råkade ut för ett armbrott på vänster arm för lite drygt fyra månader sedan.
   – Jag sparrades, fick en smäll och vred till armen. Det gjorde ont, men jag tänkte först bara att ”jag vilar en rond och kör sedan”. Men jag kunde inte lyfta armen och var tvungen att åka till sjukhuset, där de konstaterade att jag hade brutit den.

Två armbrott på fyra månader
Therese, som tidigare varit förskonad från allvarligare skador, lät sig emellertid inte nedslås. Hon ville inte missa för mycket i träningen och började träna igen endast tre dagar efter brottet.
   – Så här i efterhand var väl det kanske inte så smart, men jag blir så rastlös om jag inte kan träna att jag nästan blir tokig. Jag ville verkligen göra ett försök att komma tillbaka så snabbt som möjligt.

Och försöket var tappert. Hon kunde ställa upp i SM i thaiboxning i Varberg. Men under en landskamp i kickboxning mellan Sverige och Danmark var olyckan framme igen.
   – Det var i slutet på matchen som jag fick en smäll över armen igen och jag slog upp den gamla skadan. Då var jag full av adrenalin och tänkte inte på att det kunde vara så illa igen. Men efter matchen kände jag att det gjorde jävligt ont. Då förstod jag att jag hade slagit upp skadan igen.

Therese, hur hanterar man en sådan situation mentalt?
   – Nu när det hände igen kände jag direkt att jag måste rehabilitera mig annorlunda. Jag har vilat i tre veckor nu från träningen vilket jag var tvungen till. Det är ju inte direkt lätt att gå match med bruten arm… Så jag vill inte ge mig själv så dåliga förutsättningar inför match igen.

Att vara skadad är bland det svåraste till utmaning en idrottare kanske kan utsätta sig för. I en sådan fas gäller det att vara stark mentalt, vilket Gunnarsson försöker vara.
   – Min inspiration till att klara mig igenom denna fas är att jag helt enkelt älskar min idrott. Jag har fått väldigt mycket stöd från mina tränare och min omgivning. Mina vänner och min familj stöttar mig och jag är tacksam för att de finns vid min sida.

Men allt är inte mörker för Therese. Då budokampsport.se träffar henne är det bara två dagar kvar till hon ska börja träna igen.
   – Ska bli så otroligt skönt och roligt. Jag har verkligen längtat efter att få sätta igång igen. Till och börja med kommer jag mest löpträna, köra på gymmet och så lite thaiboxning. Så klart kommer jag inte att belasta armen något alls.Therese, vad har du lärt dig från denna period?
   – Framför allt att jag måste vara rättvis mot mig själv. Jag ville efter första armbrottet inte inse att jag var tvungen att vara borta från tränandet och tävlandet, men det förstår jag nu. Jag tänker ge mig själv en mer rimlig chans att verkligen komma tillbaka stärkt av detta. Jag har lärt mig att jag inte kan begära att jag ska gå matcher halvskadad igen.

På vilket sätt kan den här skadeperioden stärka dig?
   – Jag kommer garanterat komma tillbaka och vara extremt revanschsugen och samtidigt verkligen ta vara på tillfällena. Jag kommer njuta på ett annat sätt än jag gjort tidigare, skulle jag tro.

Innan skadorna tog vid hade Therese Gunnarsson haft ett par år av fin utveckling. 2009 vann hon VM-silver i kickboxning. Under fjolåret vann hon SM i samma sport och Nordiska Mästerskapen i thaiboxning. Lägg därtill ett SM-guld även i thaiboxning och ett brons i boxnings-SM.
   – Det kan tyckas att armskadan kom olägligt för mig, så klart. Men när kommer en skada lägligt? Jag kan bara försöka göra det bästa av situationen så att jag kommer tillbaka ännu bättre än tidigare. Redan nu har jag vissa mål för säsongen, även om den självfallet inte blir vad jag hade tänkt mig.

Det som hägrar vid horisonten är framför allt en förmodad satsning på VM i kickboxning, som avgörs under hösten i Makedonien.
   – Det vore jättekul om jag kunde ta mig dit och jag siktar på det. Om jag blickar ännu längre fram vill jag även göra en kraftansträngning mot att vinna VM i thaiboxning 2012. Jag känner att jag har kapacitet för det. Däremot är boxningen inget jag aktivt kommer att satsa på, utan mer se det som ytterligare en möjlighet att skaffa mig erfarenheter och slipa på tekniker.

Therese lutar sig bakåt. Tar ett djupt andetag av havsluften som via en mild bris sveper in från Öresund. Hon har fått en tung start på säsongen. Men blickar trots det framåt med ett varmt leende och med sug i blicken. 
   Likt en sann fighter.

Text och foto: Jonathan Broberg