Forne världsmästaren Bäckström gör comeback

Kickboxaren Mikael Bäckström lägger nu huvudtränarrollen åt sidan och gör comeback. Och hans målsättning är solklar; en guldmedalj i EM 2014.

11 februari 2014  |  Eva Hedman

Kickboxaren Mikael Bäckström lägger nu huvudtränarrollen åt sidan och gör comeback. Och hans målsättning är solklar; en guldmedalj i EM 2014.

Efter medaljskörden i VM 2011, där Mikael tog ett guld och ett brons i Light Contact -94 kg, slutade han att tävla. Istället började han sköta klubben Södra Ryd Fightcenter IF. Målet var då att få sin verksamhet att rulla, och att få mer tid för nära och kära.

Under tiden som gått har dock tävlingslustan grott och vuxit sig stor. Utan tävlingar och den träning de medför har han inte känt sig riktigt som sig själv. Därför bestämde han sig, efter noggrant övervägande med familjen, för att göra en satsning mot EM. Och ett guld ska det bli. En silvermedalj från EM har han redan.

Trots att kroppen är otränad efter ett par års avsaknad av elitträning, och vägen tillbaka till formen är lång, är humöret på topp. Mikael påpekar själv att åldern inte är till hans fördel, men menar med bestämdhet att allt går med en stor portion vilja och envishet.  
   – Det ska vara lite utmaning också, säger han.

Skönt med draghjälp
Tidigare har Mikael skött allt kring sin träning själv, från planering till genomförande. Men inför den här satsningen har han startat ett samarbete med CrossFit-tränaren Lars Thool, som han känner till väl sedan tidigare. Mikael tycker att det är skönt att ha draghjälp och någon som talar om vad han ska göra. Tillsammans arbetar de just nu mycket med rörlighet för att få kroppen i form till tävlingarna. Den första tävlingen förväntas bli Danish Open den 22 mars.

Hur det ser ut efter EM kan Mikael inte svara på. En dröm är att få vara med på ett VM till, men familjen måste få vara med och fatta besluten.
   Det är inte roligt att vara världsmästare om det inte finns någon att dela glädjen med på riktigt, säger han.

Vill du veta mer om Mikaels egna tankar och funderingar om comebacken kan du följa hans blogg ”Härifrån och tillbaka”.    

 

Text: Eva Hedman

1
5
4