Juniorerna i ju jutsu tävlar i EM på hemmaplan

Den 24-25 maj anordnas junior-EM i ju jutsu i Lund. Stjärnan Fredrik Widgren ser fram emot att få tävla sitt sista juniormästerskap på hemmaplan. För andra blir det deras första internationella mästerskap någonsin.

11 april 2014  |  Eva Hedman

Den 24-25 maj anordnas junior-EM i ju jutsu i Lund. Stjärnan Fredrik Widgren ser fram emot att få tävla sitt sista juniormästerskap på hemmaplan. För andra blir det deras första internationella mästerskap någonsin.

Fredrik Widgren, ju jutsustjärnan som tagit flera medaljer i både junior- och seniortävlingar, gör i vår sitt första internationella hemmamästerskap, vid junior-EM i Lund. Samtidigt blir det hans sista mästerskap på juniornivå. Han menar att det egentligen inte är så stor skillnad mellan juniorer och seniorer vid tävlingar, åtminstone inte i toppskiktet. Att bli senior utmärker sig på andra sätt.

   – Som senior får man ta mer ansvar för truppen och vara en förebild, säger Fredrik till budokampsport.se.

Att tävlingarna går på hemmaplan tycker han bara är roligt, eftersom fler kommer och tittar på matcherna. Fredrik tänker inte göra publiken besviken. För honom är en seger det enda som räknas.

Även förbundskapten Michael Kuntz har höga förväntningar på det svenska laget. Minst 6 medaljer tror han att de kan ta. Han berättar också att de tar tillfället i akt att ge fler av de svenska juniorerna chansen att vara med när mästerskapet går på hemmaplan. Det finns många duktiga juniorer i Sverige, men det finns inte pengar nog att skicka så många till tävlingar utomlands. För många av dem blir det deras första internationella mästerskap någonsin. Fredrik Widgren tror att det nog kan bli tufft för vissa, men att det kommer att gå bra för de allra flesta.

Stora mästerskap är mycket jobb men väldigt roligt

Det är mycket jobb med att arrangera ett internationellt mästerskap, men väldigt roligt, menar Michael Kuntz, förbundskapten för Svenska Jujutsufederationen.

   – De som jobbar med organisationen kring det här är otroligt duktiga och engagerade, både i styrelsen och ute i klubbarna. Utan dem skulle det inte fungera, säger han.

Efter succén med VM i Malmö 2008, var det viktigt för Svenska Jujutsufederationen att hitta ett liknande sammarbete för det här mästerskapet. Michael Kuntz säger till budokampsport.se att de gärna ville ha en lantlig och pittoresk känsla kring arrangemanget. Slutligen föll valet på Lund.

Lunds kommun om arbetet med arrangemanget

På Lunds kommun är de glada och stolta över att ha blivit valda till arrangemangsstad för junior-EM. Sofia Björk, projektledare på Lund Convention Bureau, kommenterar samarbetet:

   – Vi har främst varit ett bollplank för Jujutsufederationen gällande de lokala kontakterna och vissa praktiska inslag. Nu ska vi verkligen sprida att vi har EM i Jujutsu. Alla butiker, restauranger och hotell ska veta att Lund är värdstad så att de tävlande och deras familjer känner sig riktigt välkomna i Lund, säger hon till budokampsport.se.

 

Text: Eva Hedman

2
8
10