August Asztely har en spännande tid framför sig


I kontrasternas stad Bilbao har August Asztely sannerligen anammat det. Konstraster, alltså. Hans första EM-match någonsin slutade med en högerknock, den andra slutade också på knock, men då tyvärr åt ”fel” håll.
   – Jag plockar självklart med mig segern, säger han till budokampsport.se.

24 oktober 2014  |  Jonathan Broberg


I kontrasternas stad Bilbao har August Asztely sannerligen anammat det. Konstraster, alltså. Hans första EM-match någonsin slutade med en högerknock, den andra slutade också på knock, men då tyvärr åt ”fel” håll.
   – Jag plockar självklart med mig segern, säger han till budokampsport.se.

Havsluften krockade sent igår kväll med bergsluften vilket gav ett märkligt lufttryck över Bilbao. Ena stunden hettade det till ordentligt. I nästa svepte kalla vindar in från Medelhavet.

Kanske var det vädergudarnas sätt att hälsa ännu en svensk kampsportstalang välkommen till de större scenerna. August Asztely, 19, från Göteborg tog Europa med storm när han knockade den på pappret betydligt mer rutinerade spanjoren Pedro Luis Luque i sin EM-debut.
   – Det var lite märklig känsla. Samtidigt som jag var glad hade jag gärna velat ha mer ringtid. Jag kom inte riktigt in i turneringen, fast jag ändå var vidare.

“Har ett par erbjudanden att ta ställning till”
Asztely har en fruktad höger. Men han är ung, lovande och behöver samla på sig erfarenhet. I kvartsfinalen mot Yordan Yankov från Bulgarien lyste kanske orutinen igenom och denna gång var det svensken tur att sänkas till golvet, så pass att domaren bröt matchen.
   – Ja, det blev ju inte mycket till tid i ringen i den matchen heller. Det är lite surt för jag känner mig i god form och det känns lite som att jag inte har fått visa vad jag kan. Samtidigt har jag fått ett mästerskap i kroppen nu och det känns bra att veta att jag kan mäta mig med de bästa.

Som 19-åring är det mycket som cirkulerar kring August nu. Han gick nyligen ut gymnasiet, tittar på att flytta hemifrån och måste snart ta ett beslut om sin privata framtid likväl som sin kickboxarkarriär.
   – Det är en spännande tid, men det är mycket som snurrar nu. Jag vill mycket och det svåra blir nog att få tiden att räcka till. Jag vill in mot proffsmatcher och jag har ett par erbjudanden att ta ställning till, men jag vet inte riktigt hur jag kommer att göra. Samtidigt är det ju också väldigt roligt att folk börjat få upp ögonen för mig.

Och även om EM blev lite kortare rent matchtidsmässigt för August Asztely är det nog bäst att kampsports-Sverige lägger namnet på minnet. Om inte annat för det avtryck han har gjort under EM i Bilbao.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10