Efter skadehelvetet – nu är Isabelle Vistam redo att kasta loss i VM-debut

12 november 2015  |  Jonathan Broberg


Det är två veckor kvar till VM i jujutsu i Bangkok. Ett mästerskap som betyder lite extra för Isabelle Vistam.
   – Jag har väntat i tre år på det här, säger hon till budokampsport.se.

Isabelle Vistam har haft en brokig väg mot VM i Bangkok, tuffare än de flesta.

Det fanns emellertid en tid då Vistam, idag 20 år, ansågs vara svensk jujutsus stora arvtagerska och hon spåddes en glimrande framtid. Men livet utstakade vägar tenderar att ha avkrokar.

“Jobbigt att inte få vara med och tävla”
För tre år sedan var en 17-årig Isabelle Vistam bara en bronsmatchförlust ifrån en medaljsuccé under EM. Sedan kom axelbekymren.
   – Jag har ett medfött för långt nyckelben som började göra ordentligt ont och jag tvingades till en operation. Det var en hemsk tid. Jag hade det jättetufft. Fick inte träna och jag tappade motivation och så. Det var inte mycket som kändes roligt just då.

Isabelle Vistam har jujutsu i blodet. Pappa Joakim är i dag landslagscoach och runt sig har vännerna Fredrik Widgren och William Seth Wenzel rönt stora internationella framgångar.
   – Jag har följt med på de två senaste VM-turneringarna och tittat. Det har varit väldigt jobbigt att inte få vara med och tävla.

Idag är Isabelle i sin fulla jujutsuprakt redo att ta världen med storm. Fortfarande tvingar axelskadan henne att träna lite annorlunda än de andra.
   – Ibland känner jag att det gör ont och då kan jag kanske inte bli kastad på träningarna och så. Skadan har fått mig att hitta en egen väg för träning, att hela tiden testa nytt. Och jag tycker jag har hittat en bra form för hur jag ska träna. Men lätt, nej, det har det inte varit.

Lovande gymnast, men kärleken till jujutsu var större
Som ännu yngre var Isabelle en väldigt lovande gymnast. Hon tillägnade stora delar av livet i tio år åt gymnastiken, men dels skadan och dels den starkare kärleken till jujutsu gjorde att Isabella tillslut valde kampsporten.
   – Jag älskar jujutsu. Det är det roligaste jag vet i livet, så det var ett ganska enkelt val att göra.

Det senaste året har Vistam visat prov på den forna talangen och allt fler röster för fram Vistam som en potentiell medaljkandidat under VM i jujutsu i Bangkok. Själv är Isabelle bara glad att hon äntligen ska få göra VM-debut.
   – Det är klart att när man väl åker till ett mästerskap vill man ju vinna allt. Jag är en envis person, hatar att förlora och kan inte göra något halvdant så det är klart att jag åker för att vinna. Men jag måste också inse att för mig, med min bakgrund, är det på sätt och vis en seger redan att vara med i VM.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Hamid Ershad Sarabi

2
8
10