Leif Sunje om 55-årsjubileumet: Fantastiskt roligt

3 november 2016  |  Jonathan Broberg


I helgen firar svensk aikido 55 års verksamhet. Man gör det med ett stort träningsläger i tre dagar och man har sannerligen lockat en prominent gäst till lägret, Mitsuteru Ueshiba – Waka-sensei, sonsonson till aikidons grundare och som kommer till Sverige för första gången.
   – Det ska bli fantastiskt roligt att få träna för honom. För många är det första kontakten med honom, så det är också nya band som knyts, säger Svenska Aikidoförbundets ordförande Leif Sunje till budokampsport.se.

Det är dags för en av årets stora aikidohändelser. I morgon startar ett tre dagar långt firande för att svensk aikido fyller 55 år.

Det blir ett läger i Eriksdalshallen i Stockholm och till lägret kommer den japanska storstjärnan Mitsuteru Ueshiba, populärt kallad Waka-sensei, och sonsonson till aikidons grundare. Det är första gången som han besöker svensk mark.

   – Det blir förstås oerhört roligt att han kommer hit. Han är ju fjärde generationen Ueshiba och kommer att leda världsaikidon i framtiden. Och det är nu väldigt länge sedan vi hade besök av en representant från familjen Ueshiba – så detta ser vi förstås fram emot.

Leif Sunje tycker också att det är roligt att många yngre aikidoidrottare ges chansen att träna med den japanska stjärnan.
   – Det handlar också om brobyggande för kommande generationer. Samtidigt, de flesta av de som var med och drog i gång aikidon i Sverige är fortfarande aktiva idag och vi ska vara oerhört tacksamma och stolta för deras arbete som tagit oss och svensk aikido hit. Det här jubileet är för hela vår gemenskap.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Hamid Ershad Sarabi

13
8
18