Sverige är en stor idrottsnation

Söndagen den 21 maj exploderade idrotts-Sverige i en kollektiv glädjeorgasm.
Tre Kronor tog VM-guld och bragdgossarna fick under måndagen ta emot enorma hyllningar på Sergels torg i Stockholm.

23 maj 2017  |  Kent Hansson

Jag älskar verkligen den här typen av idrottens skådespel, där vinnaren tar precis allt. Det är skådespel som ger mig en skön adrenalinkick.

I en tuff värld spelar toppidrotten en extra viktig roll. När Sverige spelar VM-hockey känner sig alla delaktiga i spelet, ung som gammal. Kanske var det en synvilla men jag tyckte mig se många personer som gick extra rakryggade i dag.

Jag är ganska så säker på att de glädjetårar som fälldes i de svenska hemmen efter Tre Kronors seger över Kanada kan räknas i 100.000-tals. Tre Kronor är en nationalangelägenhet, oavsett om VM går i sköna maj.

När jag själv var ute på fältet och rapporterade till mina tidningar Kvällsposten och Expressen hade jag förmånen att få vara med om bragder som jag för alltid komma att bära med mig. När man skrev sina ”hjältereportage” kände man sig själv som en vinnare. De gånger jag skulle rapportera om en stor svensk förlust kändes det surt i både kropp och själ.

2015, när Alexander Gustafsson fightades på Tele 2 inför nästan 30.000 åskådare, fick den tilltänka festen ett grymt slut. The Mauler föll tungt mot Anthony Johnson och hans tårar efteråt gjorde att även mina tårkanaler öppnades.

Jag led med Gustafsson i nederlagets stund, ännu en gång fick vi ett bevis på att det inte går att förhandsregissera idrottens stora skådespel.
Sverige slog Kanada efter straffdramatik. Målvakten Henrik Lundqvist fick sin hjälteroll.

Det är små marginaler mellan succé och fiasko. Det vet New Yorks Rangers Henrik Lundqvist. Han har varit med om framgångar och motgångar under sitt fantastiska hockeyliv.

Det vet även Alexander Gustafsson som ett par gånger har fått tömma nederlagets bittra kalk.

Efter det grymma slutet mot Anthony Johnson var det en snyftande Gustafsson som talade till publiken. Natten då han skulle ta emot hemmafansens jubel slutade i bittra tårar.

På söndag kväll hoppas jag innerligt att vi får se Gustafsson i rollen som vinnare, då i Globen.
The Mauler möter brasilianaren Glover Texeira och det är sannerligen ingen lätt uppgift. Det här är en match som är lika svårtippad som den mellan Sverige och Kanada.

Jag påstår inte att Alexander Gustafssons UFC-karriär är över om han förlorar den här fighten – men om jag uttrycker mig försiktigt kan jag säga så här: Alexander Gustafsson är i skriande behov av en seger på söndag för att vara en het aspirant på titelkronan i lätt tungvikt. Det får inte bli fler hedersamma förluster för den blågule UFC-krigaren.

Som kampsportsälskare känns det extra skönt med Tre Kronors VM-seger. De svenska hockeymatadorerna visade samma glöd, beslutsamhet och äregirighet som våra kampsportare gör vid de stora internationella mästerskapen och det gör mig vansinnigt stolt och lycklig.

Den här månaden har jag avnjutit två grymma turneringar. Först VM i thaiboxning i vitryska Minsk och nu VM-hockeyn. När thaiboxaren Patricia Axling åkte till VM i Minsk var det med den tunga favoritpressen på sina axlar. Men Patricia stod pall för förväntningarna.

Hon var som bäst när det gällde som mest och efteråt kunde hon koppla på det vackraste segerleendet. Samma med Henrik Lundqvist. Han drömspelade i VM-finalen mot Kanada och var den bidragande orsaken till att det blev glädjefirande på Sergels torg.

Sverige är en stor idrottsnation. Det får vi ideligen ett bevis på och det finns inget som säger att medaljtörsten kommer att bedarra.

Jag gnällde för några dagar sen på Facebook över att hockey-VM avgjordes i maj, men det går naturligtvis bra att kolla in sportbragder, även när sommaren står för dörren.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

0
0
0