“En match hela världen vill se”

Livet som sportjournalist har gett mig en inblick i sportens underbara värld. Jag älskar verkligen de stora mästerskapen och de stora fighterna. Min beundran för alla de fighters som tar sig an tuffa utmaningar är gränslös.

18 juli 2017  |  Kent Hansson

Men jag älskar även fighter som inte ger de stora rubrikerna. I sommar har jag följt två prestationer som gett mig gåshud.  I min närhet i skånska Höllviken stöter jag ofta på min namne Kent, drygt 70 år. Hans powerwalk är något i hästväg. Klockan 05.00 varje morgon gör han sin första runda på en timme. Innan hans dagsschema är över, runt klockan 10.00, har han avverkat drygt två mil. Så har han hållit på i 12 år.

2005 beslöt han sig för att ändra på ett liv fyllt av mat och alkohol. Han bestämde sig över en natt, efter en våt kväll på krogen. Drastiskt kan man säga att det gällde att leva eller dö. Mannen har med sitt nya liv fått perspektiv på livet och rent medicinskt har han blivit en frisk människa. ”Det var nog många som inte trodde jag skulle klara den här utmaningen, men jag visste att jag skulle klara det. Nu kan jag inte tänka mig ett liv utan den här formen av träning. Ok, en del tycker nog att jag är lite konstig”, säger Kent som med en stor portion envishet har visat att det går att klara av ett uppsatt och viktigt mål.

En annan envis person bor i Trelleborg. För 65-årige Anders Christensson tycks det inte finnas några gränser. Hans plan är att gå från Trelleborg till så långt norrut man kan komma i vårt land.  Anders har själv betecknat sin vandring som en pilgrimsfärd. Han startade sin långa och tuffa färd den 2 april. Anders är inte helt grön på det här. Tidigare har han vandrat i Tibet. När jag häromdagen läste om honom hade han kommit till Gällivare. ”Regn och blåst, 17 mil till sen är jag framme i Karesuando”, skrev Anders. När det väl är dags att vända mot Trelleborg igen tar han det på ett lite snabbare sätt. Han ska köpa en cykel och trampa hemåt.

Anders lever för sina utmaningar. Det ger förmodligen honom en mening med livet.

Kent och Anders är två personer i pensionsåldern men i stället för att mata duvor i parken väljer de att testa den fysiska förmågan och det är må jag säga hur coolt som helst.

För att göra en pilgrimsfärd liknande den som Anders Christensson är på väg att slutföra krävs det, förutom kondition och styrka även en enorm mental styrka. När jag har följt några av våra duktiga fighters på ett stort mästerskap undrar jag var han/hon får den mentala styrkan ifrån. Anders Christensson hämtar kanske övernaturlig kraft i de kyrkor han besöker under sin pilgrimsfärd. Jag tror att Anders Christensson skulle kunna ge många värdefulla råd till fighters i ämnet mental träning.

Utmaningar är vad många av våra kampsportsfighters lever för. Någon drömmer om att gå upp i ringen för första gången, stjärnorna siktar in sig på medaljer och mästarbälten. Alla kan inte bli världsmästare men alla kan sätta upp egna privata utmaningar. Stora som små.

Sommaren är för många en tid med sol, bad, grillning och bokläsning. För en elitidrottare är det däremot träning som gäller. Konkurrensen i kampsportstoppen blir tuffare för varje år. En fighter med ambitionen att bli champ kan inte kosta på sig lyxen att vila sig till medaljer. Sommaren är kort och i år regnar det mesta verkligen bort, men när dagarna blir mörkare kan vi kampsportslovers se fram emot ett antal internationella mästerskap i höst.

Det jag själv ser fram emot med stort intresse denna sommar är superfajten 26 augusti i Las Vegas, den mellan boxaren Floyd Mayweather och UFC-krigaren Conor McGregor. Enligt många en ren jippomatch. Men i så fall en jippomatch som hela världen vill se. Matchen beräknas omsätta runt sex miljarder kronor. Den billigaste biljetten kostar 22.000 kronor, för att sitta vid ringside får man hosta upp med 325.000 kronor.  It’s a mad, mad world. Men jag älskar tokiga saker. Som att en pensionär från Trelleborg får för sig att pilgrimsfärda genom hela landet och att en obesegrad proffsboxare  och f.d världsmästare (49 fighter) ställs mot UFC-världens främste.

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4