“Jag vill se skolidrott på schemat fem dagar i veckan”

Den svenska skolidrotten har under många år varit ett sorgligt kapitel. Men den sittande regeringen vill satsa mer på skolidrotten. I våras gav regeringen besked att man önskar utöka antalet lektioner i idrott och hälsa i grundskolan med 100 timmar från 2019.

12 oktober 2017  |  Kent Hansson

Jag applåderar regeringens besked.
Men alla jublar inte över att skolidrotten brer ut sig.

Komikern Soran Ismail sågar helt och hållet skolidrotten. I  podcasten TSKNAS säger han bland annat: ”Det är sjukt att vi har idrott i skolan. Det ska vara förbjudet med idrott som ämne i skolan, om inte alla har det då som sista lektion, så man kan gå hem och duscha. Det är helt sinnessjukt att tvinga barn att vara nakna med varandra.  Det är en oerhörd grund för psykisk ohälsa och mobbing.”.

Först trodde jag att den här komikern var på skämthumör och att det rörde sig om ett dåligt skämt – men mannen menar tydligen allvar.
Man tar sig för pannan. Komikern är naturligtvis ute på djupt vatten. Mannen lever i en konstig värld.
Problemet i den svenska skolan har snarare varit för få idrottstimmar.

Unga människor mår bra av att röra sig. Det är rent av förödande för unga människor att inte motionera. Det behöver man inte vara forskare för att inse.

Jag vill väl inte påstå att jag själv jublade över skolidrotten, beroende på att jag hatade plintar, bockar och allt som tillhörde den klassiska gympan. Jag ville spela fotboll, boxas, springa och hoppa höjd men sen många år har väl skolidrotten fått fler grenar på sitt träd.

Som jag ser det skulle skolidrotten må bra av att bredda sig ännu mer.

Jag vill se styrkelyft, brottning och kampsport på skolans idrottsschema. Kampsport är fostrande för kropp och själ. Jag är säker på att thaiboxning är en sport som hade lockat många skolungdomar.  Svensk thaiboxning har ett koppel av stjärnor, framför allt på den kvinnliga sidan, som skulle kunna tjänstgöra som sportens ambassadörer ute på våra skolor. Jag upplever också att många av dagens idrottslärare är öppna för nya sporter.

Skolidrott ska inte bara vara något som betraktas som nyttigt. Skolidrott ska också lanseras som ett spännande ämne på schemat.
Jag vill se skolidrott på schemat fem dagar i veckan och jag tror inte jag är ensam om den önskan.

Xxx

På tal om thaiboxning. Snart sparkar EM i Paris igång och det kommer säkert rassla in en och annan vacker blågul medalj. Sverige är ju en stormakt på damsidan i denna sport.
Patricia Axling jagar sitt fjärde raka mästerskapsguld och jag tror att vi kommer få se den här fantastiska idrottstjejen stå där överst på pallen i – 57-kilosklassen.

Även Sofia Olofsson betraktar jag som ett guldnamn i -54-kilosklassen. Sofia Olofsson har radat upp medaljer men guldtörsten hos den här tjejen är fortfarande enorm.
Nyligen blev det ett skifte på förbundskaptensposten. Pelle Bånghäll ersattes av Joakim Karlsson som förbundskapten.  Karlsson kommer till ett landslag som sjuder av glädje och vinnarinstinkt.

En kommentar

30
19
26