Jag lägger min röst på Sofia

Årets första krönika handlar kanske inte helt överraskande om förhoppningar inför det nya idrottsåret. Svensk kampsport är en pålitlig medaljmaskin vid de stora internationella mästerskapen och mycket talar för att framgångarna fortsätter 2018.

13 januari 2018  |  Kent Hansson

När jag skriver den här krönikan återstår det några dagar till att Jerringpriset ska utdelas. Thaiboxaren Sofia Olofsson är en av de åtta som kämpar om Sveriges finaste idrottspris.

Jag tror inte Sofia kommer att vinna Jerringpriset, men bara att komma med bland de åtta främsta är riktigt stort.

Jag lägger min röst på Sofia men jag accepterar verkligen favoriten Sarah Sjöström som Jerring-vinnare. Sarah och Sofia är två idrottare som får representera svensk girlpower. De här båda tjejerna är inte bara grymma inom respektive idrotter, de är även fina representanter för svensk idrott. Jag blir glad när jag ser och hör dessa båda idrottstjejer.

Men jag kommer heller inte protestera om Peder Fredricson, blir den som gnäggar högst under Jerringgalan. Ännu en gång. Fredricson är en fantastisk idrottsman och hästfolket har en sanslös förmåga att organisera sig vid såna här omröstningar.

Bäst när det gäller är en svår konst. Under mina år som sportjournalist har jag sett många atleter som behärskat den svåra konsten att leverera när det gäller som mest. Men jag har även sett fladdrande nervtrådar hos idrottare inför de stora ögonblicken. Det är alltid lika plågsamt att se när en hårt uppumpad medaljballong spricker.

Det är mycket som ska funka när det är skarpt läge. Precis allt måste stämma för den fighter som ska kliva upp på den översta pallen. I dagens internationella elitidrott är konkurrensen mördande.

Det är nog inte bara jag som undrar var Sarah Sjöström och Sofia Olofsson får all energi ifrån.

När jag tittar i min kristallkula inför det nya året ser jag Sofia Olofsson med de finaste medaljerna runt sin hals. På de stora mästerskapen kommer Sofia ha sällskap av Patricia Axling i jakten på ädla medaljer. Det finns alla förutsättningar att VM i Mexiko blir ett kanonmästerskap med svenska ögon sett.

Det kittlar alltid extra mycket när man ser nya stjärnor som blommar ut. Josefin Lindgren Knutsson är en oslipad diamant som kan få sitt internationella genombrott i år. Little Thunder är en första klassens krigare i ringen. Hon gör en match till en skönhetsupplevelse. Hon har snabbheten, explosiviteten, styrkan, tekniken och intelligensen. Little Thunder har så att säga hela ”paketet” och det gör henne i mina ögon till en superspännande fighter.

Innan Little Thunder gjorde sina första internationella framträdande sa ex-världsmästaren Sanja Trbojevic  till mig:  ”Kent, lägg namnet Josefin Lindgren Knutsson på minnet för hon kommer gå hela vägen fram.”  Jag fäller alltid ut öronen lite extra när folk som kan branschen uttalar sig och Little Thunders tränare Sanja Trbojevic vet vad hon snackar om.

Xxx

Vi är många kampsportsälskare som törstar efter att få se Alexander Gustafsson i buren igen men titten i kristallkulan ger inget besked om vad som händer 2018. The Mauler har haft skadeproblem de senaste åren och det är nog anledningen till tystnaden.

Slutligen. Kära fighters i vårt avlånga land: mobilisera – gå in och rösta på Sofia Olofsson.

Må ni alla få ett härligt 2018.

30
19
32