Aikidotalangen Kevin Ahrlind är uchideshi

Att vara uchideshi hos en sensei är att ärofyllt uppdrag och ett sätt att utveckla både sig själv och sina kunskaper i aikido. Budokampsport.se har intervjuat svenske talangen Kevin Ahrlind, som just nu befinner sig i Japan som uchideshi hos Kobayashi dojo.
– Det är inte bara att åka till Japan och träna och ”chilla”, säger han till budokampsport.se.

3 april 2018  |  Jonathan Broberg

Fenomenet uchideshi är ett välkänt begrepp inom aikidon. Det betyder förenklat inneboende elev, och det är precis vad talangen Kevin Ahrlind från Stockholm just nu är.

Ahrlind är uchideshi hos Kobayashi dojo i Tokyo.
– Jag hoppas den här resan kan ge mig bättre förståelse hur aikido funkar i Japan, det vill säga inte bara träningen utan mentaliteten, attityden, skillnaden mellan svensk och japansk aikido. Så genom att få en bättre förståelse för japansk aikido kanske jag kan överföra kunskapen till min egen och möjligen svensk aikido överlag.

Vad pysslar då Ahrlind med på dagarna i Tokyo.
– Jag bor i dojon och tränar alla pass som dojon har, och emellanåt tjänstgör jag åt sensein och dojon. Det kan vara allt från att diska till att ta hand om pappersarbeten. Genom att göra detta kommer jag nära läraren och får på så sätt en mer djupgående förklaring till varför tekniker fungerar som de gör.
– Förutom att träna tar man hand om dojon, och man kan väl säga att en uchideshi vaknar innan sensein och går och lägger sig senare. Man sover oftast fem timmar om dagen, tränar lika mycket och däremellan hjälper man sensei, städar eller vilar – om det nu hinns med. Så det är inte bara att åka till Japan och träna och ”chilla”.

Tiden i Japan har varit både lärorik och händelserik för Kevin.
– Jag har varit i Japan sedan september och kommer att stanna till april. Det har varit roligt, tufft, tråkigt och alla känslor däremellan. Men om man ska summera det har det varit en helt underbar tid.

Som sagt stannar Kevin i Tokyo ett tag till och åker hem från sitt stora äventyr i april.
– Jag kommer fortsätta att leva under samma rutin utan större skillnad och i mars kommer jag examinera mig för att ta 2 dangraden, så det finns mycket att fortfarande se fram emot.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Yeoriya Aslanidou

En kommentar

  1. Grattis till din fina insats, både för dig själv och Aikidon…. – 1984 var jag själv på plats ett halvår som Uchi Deshi i Tokorosawa… -härlig träning och unika upplevelser, men många blandade känslor givetvis..- borta bra men hemma bäst…LR?

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4