Sverige är en maktfaktor i världen i thaiboxning

Jag ska erkänna att jag bara såg en hockeymatch i VM. Men jag kollade den viktigaste matchen. VM-finalen mellan Sverige och Schweiz. En match som hade allt vad gäller underhållning och spänning. Tre Kronor vann efter straffar. Tre Kronor fick under måndagen välförtjänta hyllningar i Kungsträdgården i Stockholm. Ungefär samtidigt anlände den svenska VM-truppen i thaiboxning hem till Sverige efter att ha grävt guld i Mexiko.

24 maj 2018  |  Kent Hansson

Jag önskar att vårt stolta thaiboxningslandslag hade fått liknande hyllningar de Tre Kronor inkasserade i Kungsan. Min beundran för det de blågula thaiboxarna är enorm. Åtta medaljer blev det svenska facit i Cancun.

Ett grymt resultat men det var ungefär vad jag hade förväntat mig. Sverige är nämligen en maktfaktor i världen i den här sporten.

Sofia Olofsson är en krigare som vunnit både EM, VM och World Games tidigare. Hon ställde i detta världsmästerskap upp med en stor press på sina axlar. Det var bara guld som räknades. Men Sofia är som bäst när det gäller som mest. I VM-finalen mot thailändskan Yadrung Theiran handlade det om en totalt svensk dominans. Sofia Olofsson är en av de stora inom svensk idrott.

Sveriges andra guldmedalj i den mexikanska badorten Cancun kom att bärgas av Josefine Lindgren Knutsson. Jag hade henne som guldkandidat inför VM i Mexiko. 22-åriga Josefine är en virvelvind i ringen. Hon har teknikerna, blicken och styrkan.

Hon har en bedövande självsäkerhet trots att hon är relativt färsk i den internationella hetluften.

I ett stort internationellt mästerskap kan allt hända. En mer eller mindre given guldmedalj kan blåsa bort på ett kusligt sätt.

Patricia Axling, världsmästare 2016 och 2017, ställde upp som en klar medaljkandidat. Hon gick till semifinal men väl där blev det stopp. Patricia Axling hamnade i dimmornas rike i fighten mot italienskan Martine Michieletto. Axling gick i den andra ronden på en stenhård italiensk armbåge och då var det kört. Det kan göra jävligt ont att förlora i kampsport, fysiskt som psykiskt. De flesta boxare och kampsportare jag känner har någon gång under sin karriär råkat ut för en knockoutförlust. Badou Jack, Sveriges främste proffsboxare, blev en gång knockad i den första ronden men förlusten gjorde honom starkare. Han kom tillbaka och boxade hem VM-bälten i två klasser.

Patricia Axling är en tjej med skinn på näsan. Jag är säker på att hon kommer tillbaka och fightar till sig nya vackra medaljer på EM och VM. Dessutom hade hon faktiskt en bronsmedalj med sig i bagaget hem till Sverige.

Svensk massmedia har naturligtvis vältrat sig i hockey under VM i Danmark och inget fel med det.

Hockey är en stor sport i konungariket. Som kampsportsvän tycker jag dock att en svenska medaljskörden på detta världsmästerskap borde ha uppmärksammats ännu bättre. Men jag och många med mig är förstås tacksamma över att få ha tagit del av Budokampsports Annie Bondefelts rapportering från Cancun.

3
5
6