Josefine är en fullfjädrad thaikrigare

Sommarhettan har kopplat ett rejält grepp om större delen av landet men för våra kampsportare blir det knappast tid att ligga och lata sig i hängmattan. I dag råder det en mördande konkurrens på de internationella mästerskapen och för Josefine Lindgren Knutsson och de andra svenskstjärnorna thaiboxning blir det en sommar fullspäckad med träning.

7 juni 2018  |  Kent Hansson

Jag har de senaste åren haft ögonen på Josefine då hon är en fullfjädrad thaikrigare som kommer fighta till sig åtskilliga medaljer framöver.

Jag blev naturligtvis lyrisk när jag i början av den här månaden såg Bernt Lagergrens reportage om Josefine och hennes tränare, Sanja Trbojevic. SvT-sporten är överlägset bäst av alla TV-kanaler när det gäller att skildra svensk kampsport och Bernt Lagergren är en reporter som lyckas locka fram det där lilla extra i sina intervjuer. Jag blev också glad när jag hörde Josefine Lindgren Knutsson lägga ut texten om sitt idrottande. Här har vi en fighter som utstrålar en naturlig pondus.

Under mina år som sportchef på Expressen/Kvällsposten hade jag som ambition att få ihop en varierad sportmeny. Inte bara fotboll till förbannelse. Då och då även spännande reportage om våra kampsportare. Ungefär som SvT-sporten jobbar. Naturligtvis skrivs det och visas en hel del fotboll eftersom det är en sport som attraherar många men det svenska idrottsträdet är så mycket mer än fotboll. När jag bänkar mig för att se sportsändningarna vill jag bjudas på ett brett och lockande utbud och Sverige är ju ett fantastiskt idrottsland.

I dag är det mycket klickandet på tidningarna och de kommersiella kanalernas sajter som styr vad som ska skrivas och visas och det är en trist utveckling. Den här månaden handlar det om extra mycket fotboll, detta med tanke på VM i Ryssland och vi kommer dränkas i fotbollstugg.

Fotbollsexperterna lägger pannorna i djupa veck och analyserar spelet in i minsta detalj. När jag började min karriär som sportjournalist fick jag predikat för mig: ”skriv inte för tränare och spelare, skriv för publiken”. Jag fick snabbt favoriter i krönikörskapet, som Expressens Bertil Jansson och Kvällspostens Birger Buhre.  Två giganter i skrivarkåren. Den sistnämnde jobbade jag ihop med på bland annat två sommar-OS och så här i efterhand kan jag konstatera att det var en lärorik tid.

Birger Buhre kunde vara verbalt stökig när man var ute med honom på de stora idrottsmästerskapen men ingen kunde ta ifrån honom den låga som brann för idrotten och dess utövare.

Buhre predikade också vikten av att sportsidorna skulle vara allsidiga och lustfyllda. Birger hade framför allt sin idrottsuppfostran inom simning och han skrev otroligt mycket om just den sporten. Birger hade nog inte haft mycket till övers för dagens klickhysteri…

Vad gäller SvT-sporten och kampsport har jag en önskan och det är att få se fler initierade och kärleksfulla reportage om våra kampsportare. Jonathan Broberg på förbundet har koll på det mesta och han kan säkert leverera en del heta tips till Bernt Lagergren.

Xxx

Moral, disciplin och fightervilja ä ett måste för en kampsportare.  Ibland kan det vara si och så med dessa tre ord för fotbollsspelare. Men det som gör mig optimistisk, sett med blågula ögon, inför stundande fotbolls-VM, är att Sverige har en förbundskapten som lyckats få in dessa egenskaper hos sitt manskap. Det får mig tro att Sverige går vidare från gruppspelet.

Glad Midsommar, fightlovers.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4