Det finns alltid fighter på menyn som kittlar

Våra politiker klagar ofta på att debattklimatet har blivit alltför vulgärt. Men i ärlighetens namn borde politikerna rannsaka sig själva. Så här i valtider har politikerna från vänster till höger skruvat upp tonläget och de verbala råsoporna är både många och obehagliga.

13 augusti 2018  |  Kent Hansson

Tyvärr ser jag inget parti som lyfter de idrottsliga frågorna och det förvånar mig inte. Politikerna anser väl inte att idrotten är något man vinner röster på. Men politikerna kan kanske då och då lyfta blicken mot det som pågår i idrottens värld, för att få lite perspektiv på livet. Det går att utkämpa politiska strider utan att behöva ta till rena skamgrepp.

I söndags kväll såg jag något som skiljer sig markant från det råa klimat som råder i den politiska världen.

Jag kollade EM-finalen i stavhopp, där svensken Armand Duplantis kom att spela huvudrollen. 18-åringen svarade för en monstertävling. Han vann EM-guld på 6,05. Lyckan såg vi inte bara i Armands unga ansikte. Lyckan visade även Armands guldkonkurrenter som mitt under brinnande gulddrama sprang fram och kramade svensken. Det var scener som får mig att tro på idrottens kraft.

Armand och de andra stavhopparna har visat att det går att mobilisera kraft och samtidigt visa kärlek mot sina konkurrenter. Jag var under många år Kvällspostens friidrottsexpert och fascinerades över på vilket ödmjukt sätt som många stjärnor uppträdde mot varandra, framför allt i kast och teknikgrenarna. Jag har i kampsportssammanhang upplevt en liknande respekt mellan krigarna. Proffsboxarna och UFC-lirar i en egen liga där trash talk tillhör den sk pjäsen.

Men tack och lov lyser skitsnacket med sin frånvaro i thai- och kickboxning (även om det naturligtvis finns undantag).  En äkta fighter har självkänsla och självförtroende, en sån fighter visar öppet sin respekt mot en motståndare, såväl före som efter fighten. Inte så sällan är det krigare med dålig koll på nervtrådarna som visar dålig attityd mot sina konkurrenter.

Sommaren lider mot sitt slut. Jag har fått mitt idrottsliga lystmäte tillgodosett genom VM-fotboll och EM i friidrott och EM-simning. Mina kampsportsvänner har under de varma sommardagarna laddat batterierna inför höstens äventyr. Inför den mörka årstiden känner jag ljusa tankar. Det finns alltid fighter på menyn som kittlar.

En fighter som jag älskar att se är Lina Länsberg. Nyligen skrev hon nytt kontrakt med UFC. Totalt har hon gått fyra UFC-matcher med resultatet 2-2.  Det ska bli spännande att följa hennes framfart i buren. När det gäller Lina Länsberg ska vi nog inte räkna med att hon är inställd på att ge sina motståndare några mjuka kramar…

0
0
0