Mossigt med Fair play?

Jag har i hela mitt liv på något sätt varit engagerad inom idrotten. Inte minst som sportjournalist. Det finns säkert de som tycker det är mossigt att hylla fair play inom idrotten.

3 september 2018  |  Kent Hansson

Kanske växer det mossa på mig men jag hyllar fair play till hundra procent. Troligen för att jag har fått en del av min idrottsfostran i kampsportsvärlden.
Varje gång jag ser någon som fuskar reagerar jag starkt. Idrottens myglare får mig att må illa. Det är inte coolt att lura domaren. Det är spelare utan ryggrad som myglar för att vinna fördelar.
Det som stör mig rätt så mycket är att det finns kolleger inom skrivarkåren som hyllar idrottens mygelspel.

Efter Malmö FF:s seger borta mot Midtjylland i Europa League kunde man i en stor tidning läsa följande hyllningsrader till MFF. ”Det var fult, elakt och skitigt. Det var filmningar, maskningar och fejkade huvudskador. Som när Markus Rosenberg i andra halvlek tryckte ner Lasse Nielsen i det egna straffområdet och signalerade huvudskada till domaren när dansken var på väg upp. Malmö stod för en uppvisning i cynism – och en mycket stark fotbollsprestation – denna kväll mitt på Jylland”.

Under mina år som sportreporter träffade jag åtskilliga gånger på tränare och ledare inom lagsporterna som blundande för filmningar. Jag har aldrig stött på en fotbollstränare som skällt ut en spelare i det egna laget för att denne har filmat.

Jag tror tyvärr inte att vi kan göra något åt fotbollens filmare.  I en ding-ding-fotbollsvärld kommer Ronaldo och de andra divorna även i fortsättning göra sitt bästa för att lura domaren. Men jag vill helst slippa se en trend där skribenterna hyllar fusk. Filmningar, maskningar och fejkade huvudskador ska inte få förekomma i sportens värld.

Myglare och fuskare ska jagas med blåslampa i stället för att få hjälterubriker. Elitidrott går ut på att vinna men inte till vilket pris som helst.I kampsportsvärlden predikas det redan tidigt om att fair play är något oerhört viktigt och tro mig, ingen kampsportare vill vinna en fight på mygel.

Det är bara patetiskt att se hur firade fotbollsstjärnor vrider sig på gräsmattan och skriker som en stucken gris när de har fått en lätt knuff, allt i hopp om att domaren ska låta sig luras. En kampsportare hyser stor respekt för motståndare och domare och det gör mig glad och stolt.  Jag lovar att jag aldrig kommer skriva hjälterader om en kampsportare som myglar i ring och bur.

Det må vara fult, elakt och skitigt på den internationella fotbollsscenen. Men för helvete, låt oss inte ta efter fotbollens avarter. Jag vill inte att en seger för en stor fighter ska lämna en unken doft efter sig. Nu tror jag att min ståndpunkt i detta ämne delas av alla i kampsports-Sverige.

xxx

Sommaren lider mot sitt slut. På ett sätt trist för en som älskar bad och ljumma kvällar. Men med höst följer häftiga kampsportsevent och det får mig att känna stor tillfredställelse.

 

3 kommentarer

16
21
23