“Önskar kampsports-Sverige en riktigt god jul”

Julen är en högtid som framkallar en hel del fina minnen. Det var en julafton då jag som 11-åring fick mina första boxningshandskar. Ingemar Johansson hade detta år blivit världsmästare i tungviktsboxning. På den tiden, 1959, fanns det bara en världsmästare i varje viktklass, inte som nu femtioelva olika organisationer.

20 december 2018  |  Kent Hansson

Så tack vare dessa boxningshandskar väcktes starka känslor för all kampsport. Genom åren har jag upplevt otroligt mycket på kampsportsträdet.  Redan första veckan som reporter på mitt första journalistjobb – på Skånska Dagbladet – fick jag frågan: har du lust att bevaka en VM-match i boxning i Köpenhamn? Det hade jag naturligtvis. Jag fick sitta vid ringside i Idrottsparken i Köpenhamn och se när hemmahoppet Tom Bogs fick stryk av argentinaren Carlos Monzon inför 25.000 åskådare.

VM-matchen i Köpenhamn blev startsignalen till mina bevakningsuppdrag inom kampsporten, för tidningarna Kvällsposten och Expressen.  Jag kan försäkra er att min aptit på sport och då framför allt kampsport fortfarande är enorm.

När vi nu är på väg att summera 2018 är det för egen del ett mästerskap som sticker ut extra mycket. VM i ju jutsu i Malmö. Jag hade före det här mästerskapet fått en aptitretare tack vare SvT-reportaget på stridspiloten Max Hederström. Nu blev det ingen medalj för Max men han gjorde verkligen en strong insats i Baltiska Hallen. Medalj och av den ädlaste valören blev det däremot av William Seth-Wenzel och att han bubblade av glädje gick inte att ta miste på.

Sverige har i ju jutsu ett slagkraftig landslag, något som med eftertryck bevisades på detta världsmästerskap. Det som framför allt slog mig under de tre dagarna i Baltiska Hallen var den glädje och sammanhållning som det blågula landslaget visade. Doften av äkta kärlek till sin sport är det som driver utövarna av  denna kampsport.

SM i thaiboxning Lomma i februari blev också en högtidsstund då flera av våra världsstjärnor ställde upp.

Sofia Olofsson, Patricia Axling och Josefine Lindgren-Knutsson var tre världsstjärnor som förgyllde detta mästerskap med thaiboxning i världsklass. Josefine har under detta år tagit thaiboxningsvärlden med storm. I VM i maj i Cancun, Mexiko, blev det guld. Samma medaljvalör blev det för Sofia Olofsson. Det finns inget som talar för att den svenska medaljelden slocknar vid de stora internationella mästerskapen.

Det återstår några dagar innan vi stänger igen sportbutiken för 2018. Året kan dock avslutas med en minst sagt spektakulär seger för Alexander Gustafsson då han ställs mot rivalen Jon Jones.

Något säger mig att det kan bli en klang-och-jubel-afton för Alex i Las Vegas den 29 december. I så fall blir det en skön avslutning på idrottsåret. För att vinna en stor titel fordras det att man mobiliserar hela kraftpaketet. Boxaren Sven Fornling bjöd på en enorm fightingspirit när han besegrade Karo Murat i Hamburg och tog IBO-titeln. 12 ronders fight i ett högt tempo kräver sin man och jag funderar fortfarande från vilken källa som Fornling fick all kraft ifrån. I fighten mot Jon Jones måste Alex tömma sig a la Fornling.

Slutligen önskar jag alla mina vänner i kampsports-Sverige en riktigt God Jul.  Tro mig, 2019 kommer bli ett fantastiskt kampsportsår. Medaljregn de luxe är att vänta för svensk idrotts mest medaljtyngda förbund.

Det mesta och bästa av kampsport läser ni förstås på Svenska Budo & Kampsportsförbundet där Jonathan Broberg håller i dirigentstaven.

16
21
23