“Josefine har allt det jag älskar hos en fighter”

”Fel låt vann” brukar det stå på kvällstidningarnas löpsedlar efter Eurovision Song Contest.
Världens största musiktävling engagerar miljontals svenskar.
Idrottsgalan drar inte lika stor TV-publik som Eurovision men helt klart är att idrottarnas årliga festival skapar intresse hos folk i allmänhet.

23 januari 2019  |  Kent Hansson

I år fanns det ingen hästvinnare som kunde reta upp folk. Hanna Öberg vann det förnämsta priset och vem kunde protestera mot valet av vår skidskyttedrottning. Inte jag i alla fall.

Hanna Öberg är en fantastisk idrottstjej och hon har fått mig att älska skidskytte. Jag har förmågan att tycka om de flesta sporter. Som reporter på Expressen och Kvällsposten hade jag förmånen att få bevaka en kavalkad av sportevent, det gjorde att jag fick en fin inblick i de flesta idrottares prestationer. För mig finns det inga ”fel vinnare” i den här typen av tävlingar. Jag gläds med alla de idrottshjältar som får lyfta trofén.

Det blev dubbelt girlpower i Jerring-finalen, Tove Alexandersson, dubbel världsmästare i orientering och Hanna Öberg OS-guld och OS-silver i skidskytte. Två grymma idrottstjejer.

Min röst när det gällde Årets Nykomling la jag på thaiboxaren Josefine Lindgren Knutsson. Det var mitt fighterhjärta som fick tala. Jag känner så oerhört för våra blågula krigare och Josefine har jag flaggat för sen en del år tillbaka. Första gången jag såg henne i ringen sa det ”klick” direkt. Hon har allt det jag älskar hos en fighter. Explosivitet, styrka, rörlighet och intelligens i ringen. I den späda kroppen finns det dynamit som kommer explodera framöver på många mästerskap och galor.

Jag var naturligtvis medveten om att världsmästare Josefine skulle vara chanslös på Idrottsgalan. Det är sannerligen inte lätt att peta bort en superstjärna som Elias Pettersson, SM-guld med Växjö, VM-guld med Tre Kronor och succé i NHL.
Men Josefine kände sig säkert som vinnare ändå i måndags kväll. Bara det att bli nominerad till Idrottsgalan är enormt stort och ett minne för livet.

Sven Fornling, den färske världsmästaren i boxning, var på plats på Idrottsgalan. Han glattade så att säga in utan att ha fått en privat inbjudan Det retade upp Sven. Han protesterade på ett rätt kul sätt. Han ställde sig på den röda mattan, poserade med sina mästarbälten. Och lät sig intervjuas. Givetvis bör arrangörerna av galan skämmas över att man inte bjöd in Fornling som i Hamburg i december blev Sveriges sjätte boxningsvärldsmästare genom tiderna. Inte ens en liten filmsnutt från jättesensationen i Hamburg kunde arrangörerna bjuda på.

Svensk kampsport levererar på löpande band vid de stora internationella mästerskapen och tack och lov har vi en Kampsportsgala som kan ge våra framgångsrika killar och tjejer all den glans de förtjänar.
Det faktum att det i mars väntar ännu en Kampsportsgala gör att jag tar lite lättare på Idrottsgalans njugga inställning när det gäller kampsportare.

16
21
23