“Tycker man kan upptäcka nya vindar”

 I veckan som gick var jag vittne till något roligt och spännande. ICA-affären på min hemort hade bjudit in Höllvikens Boxningsklubb till att presentera en del av sin verksamhet. Mitt i fredagsruschen. Kunderna fick främst se de äldre boxande herrarna och damerna slå på plattor.

8 april 2019  |  Kent Hansson

LLL – vilket betyder Länge Leve Livet, vänder sig främst till män och kvinnor från 65 år och uppåt. En del kunder blev också sugna att prova på att köra en rond med tränaren Ken Kvist.

Jens Bertilzon är ägare av ICA-Toppen i Höllviken. Han är genuint idrottsintresserad och är en stor supporter till Höllvikens Boxningsklubb. Han är nyfiken av naturen tycker om att bjuda sina kunder på överraskningar.
Ken Kvist är av den åsikten att boxningen måste komma upp från källaren och presentera sig för den stora allmänheten. Jag instämmer till fullo.

Kampsport är något för alla, ung som gammal. Det blågula kampsportsträdet har många grenar. Min förhoppning är att många av landets kampsportsklubbar tar efter Höllviken när det gäller att presentera sin verksamhet på bred front. I mina ungdomsår var kampsport männens värld. I dag känns det fifty-fifty mellan män och kvinnor i våra klubbar och på många stora internationella mästerskap är det tjejerna som gräver guld.

Kampsport har fått kämpa i motvind under många år. Politiker och andra makthavare har betraktat kampsport med skepsis. Men jag tycker man kan upptäcka nya vindar. Allt fler i samhället inser vilken nytta kampsportsträning gör. För barn, ungdomar och äldre. Alla kan inte bli mästare men de flesta kan träna, svettas och ha kul under ett träningspass.

Till landets kampsportsklubbar vill jag så det här fröet: kom fram ur gömmorna och presentera er. Det kan vara på Coop, ICA eller något annat köpcentrum. Innerst inne tror jag att det pyr en liten kampsportsälskare i varje person.

Ken Kvist var som aktiv en slugger. Han älskade verkligen stridens hetta Men som ledare har han betydligt mjukare strängar på sin lyra. Ken blev nyligen vald till Årets idrottsledare vid den stora Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm och inte bara det. Han valdes även till Årets Eldsjäl. Jag ser det som ett bevis att kampsporten har nått de fina salongerna och det är något som gör mig lycklig.

Slutligen noterar jag ett par kloka ord av Therese Sjögran, Rosengårds sportchef som på sin meritlista bland annat har 214 A-landskamper. Sjögran förfäras över att ett par av de manliga fotbollsstjärnorna vid ett par tillfällen har bojkottat pressen. ”Jag vägrade aldrig att prata med pressen, det skulle aldrig falla mig in, jag fattar inte varför en del herrspelare gör så här. Det är omoget och barnsligt beteende”, säger Sjögran.

Emil Forsberg och Viktor Nilsson Lindelöf befinner sig båda ute i den stora penningstinna fotbollsvärlden. Då är det lätt att ta till divarfasoner. I kampsportsvärlden har vi fighters som står med fötterna jorden och jag hoppas innerligt det alltid kommer vara på det viset.

Xxx

April har i de södra delarna av landet bjudit på försommarvärme och det tackar man för. Kampsportsmenyn är numera diger även under årets ljusaste månader. SM i kickboxning (18 maj) i skånska Skurup ser jag fram emot.

UFC:s återkomst Sverige är en annan godbit. Den 1 juni går Alexander Gustafsson åter in i buren. Globen blir fightarena. The Mauler går huvudmatchen mot Anthony Smith. En match som verkligen kittlar. Lina Länsberg och Bea Malecki är också på kortet och det garanterar högklassig fighterunderhållning.

Högklassigt blir det garanterat när Filip Waldt drabbar samma mot Martin Akhtar under Bulldog Media Fight Night den 19 april, där även VM-guldmedaljören i MMA, Cornelia Holm dyker upp.

 

5 kommentarer

  1. Kampsport börjar verkligen sättas på kartan och det är så fantastiskt att fler och fler börjar upptäcka och uppskatta denna fantastiska sport. Att Ken Kvist vann 2 utmärkelser på eldsjälvgalan är verkligen ett fint bevis på detta. Grattis Ken, mycket välförtjänt.

  2. Jättebra artikel☀️ Ken Kvist är en stor förebild. Han sprider många positiva ringar runt sig. Drar med sig många på ett bra och positivt sätt. Tror faktiskt han har jättekul själv också.

  3. Tycker att dina artiklar om diverse du skriver om inom sportens värld. De alltid är välskrivna och intressanta. Du skriver ärligt om hur du ser på saker som jag oftast instämmer med och lär mig dessutom massa saker hela tiden. Tack Kent för informativ och intressant läsning, ser fram emot din nästa krönika

16
21
23