Kent Hansson: I kampsport är tjejernas framfart enorm

Sommaren 2019 är det 60 år sen ett av svensk idrotts största ögonblick inträffade.

15 juli 2019  |  Kent Hansson

Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning efter att ha knockat Floyd Patterson. Det var en knock som hördes över hela idrottsvärlden. På den tiden fanns det en världsmästare i varje klass, så det handlade verkligen om en megastor händelse. Ett år före Ingos knock i Yankee Stadium i New York inträffade en annan händelse som fick konungariket att gå i spinn. Sverige tog VM-silver i fotbolls-VM efter att ha förlorat i finalen mot Brasilien. 

Mitt intresse för sport tändes under denna tidsperiod.  Jag fick idoler och förebilder, alla manliga. 

Tjejerna fick av olika anledningar spela andrafiolen när det gällde sport. I dag är det annorlunda.

Svenska kvinnor tar för sig som aldrig förr, inte minst i våra kampsporter, och jag känner stor glädje över detta.

Simmaren Sarah Sjöström är svensk idrotts drottning. Hon simmar hem guld på guld och är en fantastisk ambassadör för vårt land ute i den stora världen.

I kampsport är tjejernas framfart enorm. Sofia Olofsson, Josefine Lindgren Knutsson och Patricia Axling är tre thaiboxare med vinnarinstinkt som lyser extra starkt. UFC var bara för några år sen männens värld men saker och ting har förändrats. Lina Länsberg är en av de svenska representanterna i UFC-cirkusen. Lina har haft enorma framgångar som thaiboxare. På ”ålderns höst” har Lina chans att tjäna stora pengar som UFC-fighter, något jag verkligen unnar henne.  

Bea Malecki är en annan svenska som fått chansen hos UFC och det ska bli spännande att följa hennes framfart i UFC-buren. Även Bea har haft grymma framgångar som thaiboxare. Det skånska yrvädret Pannie Kianzad är alltid sevärd. Hon har en låga inom sig som är beundransvärd. Hon blev blixtinkallad till UFC-galan den 6 juli i Las Vegas. Hon mötte och förlorade mot Julia Avila, men kom ifrån sin UFC-debut med den så kallade hedern i behåll. 

När jag började fundera på denna krönika hade Sverige förlorat VM-semifinalen i fotboll mot Nederländerna. Bitterheten hos de svenska tjejerna gick inte att ta miste på. De svenska fotbollsdamerna visade denna afton i Lyon samma fighteranda som våra kampsportstjejer gör i ring och bur. Det lyste i fotbollstjejernas ögon före och under matchen. Fightertakterna fanns där även några dagar senare, i bronsmatchen mot England (2-1).

Bronset som de blågula tjejerna spelade hem hade i mina ögon stänk av guld. Jag gör tillsammans med idrotts-Sverige vågen för dessa grymma fotbollstjejer och det var underbart att se vilka enorma hyllningar de fick vid ankomsten till Göteborg.

Mitt eget intresse för kampsport tändes efter Ingos bragdmatch 1959.  Då började jag boxas, brottas och lyfta skrot. Det var ingen tillfällighet att när jag blev sportjournalist kom kampsporten bli nummer ett. Kampsport har ju precis allt. Fart, spänning och grymma profiler.

Som veteran i skrivarbranschen behöver man då och då extra tändvätska.

Girlpowern, framför allt inom kampsporten, blev en första klassens vitamininjektion för mig. Jag fick chansen att följa flera av de svenska tjejernas jakt på medaljer och titelbälten och det är något som finns där bak i minnenas kammare.

Snart stundar VM i thaiboxning i Bangkok, ett mästerskap som med all säkerhet kommer bjuda på svenskt medaljrassel, framför allt på den kvinnliga sidan. En sak kan vi vara övertygade om, det är ett medaljtörstande svenskt gäng som åker till Thailand. Många med mig kommer följa våra krigares äventyr i Siams rike genom Jonathan Brobergs rapporter på Budokampsport.se.

Xxx

På tal om tårar. En och annan svensk idrottshöjdare hade glansiga ögon efter OS-omröstningen i Lausanne. Stockholm-Åre fick inte OS 2026. Vinstlotten, eller man ska kanske säga nitlotten, gick till Milano.  Jag tycker inte att den svenska idrottsrörelsen ska sörja över beslutet.  Svensk idrotts framtid står inte och faller med ett OS på hemmaplan.

Den svenska idrotten kommer framöver bjuda på enorma framgångar. På både herr och damsidan. Det är något som vi alla kan glädja oss åt.

Xxx

Det gick verkligen undan vid UFC-galan i Las Vegas den 6 juli. Det tog fem sekunder för Jorge Masvidal att knocka Ben Askren. Det var den snabba knockouten i UFC:s historia. Ett svårslaget rekord. Matchen borde egentligen brutits redan efter tre sekunder.

Huvudfighten i galan var den mellan Jones versus Santos. UFC-mästaren Jon Jones försvarade bältet mot Thiago Santos i en jämn och tuff match. Det är inte utan att man längtar efter att få se Alexander Gustafsson mot sånt här tufft motstånd…

3 kommentarer

  1. Hej Kent!

    Det är alltid lika intressant att läsa dina krönikor. Mitt intresse för boxning började också i samband med att Ingmar blev världsmästare.

    Jag saknar verkligen tidningen “Boxning” som gick i graven för ett antal år sedan. I vilken jag kunde läsa om både svensk och
    internationell boxning.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52