Kent Hansson: Inom kampsport finns inga färdigskrivna manus

I 46 år har jag som journalist rapporterat om det mesta inom idrotten.
Jag har haft förmånen att vara på plats vid flera olympiska spel och 100-talet världsmästerskap i olika idrotter.
Det mesta och bästa som fastnat i minnenas kammare är mästerskap, galor och möten från kampsportsvärlden.

20 november 2019  |  Kent Hansson

En fotbollsmatch varar i 90 minuter, plus eventuella tilläggsminuter.
En fight mellan två personer – i ring, bur eller på matta, kan ta slut redan innan den första minuten är över. Inom kampsport finns inga färdigskrivna manus, precis allt kan inträffa.

Trots ett långt liv i sportjournalistikens tjänst är jag fortfarande taggad och fascinerad inför varje fight. Det där med mättnadskänsla har aldrig infunnit sig hos mig när det gäller kampsport. Adrenalinkicken när en fighter gör entré känns i både kropp och själ.

I lördags var jag på plats i tyska Halle för att rapportera om VM-matchen i boxning mellan Sven Fornling och tysken Dominic Bösel, för Expressen och Kvällsposten. I förhandssnacket med Sven hade vi diskuterat om framtiden, om möjligheterna att möta de riktigt stora stjärnorna och därmed få chans till grymma gager.

Drömmen för Fornling slocknade dock i den elfte ronden då han blev brutalt knockad och senare förd till sjukhus.

Framtiden för Sven Fornling är därmed högst osäker. Kanske blev matchen i Halle hans sista i proffskarriären. En smäll som slutar med sjukhusvistelse är inget man skakar av sig i första taget.
Men det är Sven själv som tar beslutet, ingen annan och framförallt inte diverse dumhuvuden på nätet.

Det hugger alltid till i mitt hjärta när jag ser fighters som på det här viset får tömma nederlagets bittra kalk. Min respekt och beundran för alla de som går in i ring eller bur är enorm. Jag vet vad som krävs av mod, självförtroende och självkänsla för att dra på sig handskar och gå en fight.

Fighters talar för det mesta aldrig om riskerna de utsätter sig för i en match. Men riskerna finns där i allra högsta grad. Det vore löjligt att påstå något annat. En sänkt gard kan resultera i en förödande knockoutförlust.

Efter Alexander Gustafsson förstarondsförlust i Tele2-arena 2015 fick jag en del mejl från så kallade experter som luftade sina negativa känslor mot den svenske UFC-stjärnan. Många i kloakerna på sociala medier menade att Gustafsson borde sluta efter förlusten mot Anthony Johnson, men tack och lov styrs inte en fighters karriär av vad de så kallade experterna på Facebook tycker och tänker.

Jag har genom åren intervjuat segerrusiga killar och tjejer efter mästerskapsmatcher. En fighters breda segerleende kan få mig att bli tårögd av glädje.

Jag känner också vemod när jag ser ett blågult mästerskapshopp falla på ett grymt sätt och det är aldrig roligt att intervjua en fighter som förlorat en match. För några år sen åkte MMA-fighten Martin Svensson på en ruskig smäll vid en gala i Malmö. Det var knockout tio gånger om. En halvtimme efter matchen öppnade jag försiktigt på dörren till omklädningsrummet, frågade om det gick att få lite snack.
– Klart det går. Varför skulle det inte göra det? Det är naturligtvis trist att förlora men förluster händer i alla sporter. Så är det även i min sport. Det kommer förmodligen göra ont i morgon när jag vaknar upp, inombords, sa Martin Svensson då till mig.

Till skillnad från överbetalda fotbollsspelare går inte fighters och gömmer sig efter en förlust, det är i alla fall min erfarenhet.

xxx

Vad gäller MMA så noterar jag med spänning att Ilir Latifi har skiftat klass, från lätt tungvikt till tungvikt. Debuten i den nya klassen sker den 8 februari 2020 mot femterankade Derrick Lewis. Förmodligen vid en UFC-gala i Houston.

2016 var jag på UFC-galan i Hamburg och såg när Latifi mötte Ryan Bader. I den andra ronden sänkte Bader sin svenske motståndare med ett stenhårt knä. En bitter förlust för Lyftkranen från Rosengård men han kom igen. Det ska bli oerhört intressant att se vad Latifi kan åstadkomma i den nya klassen.

2 kommentarer

  1. Jag får givetvis räkna mig till ”diverse dumhuvuden på nätet” MEN i så fall räknar jag mig till de riktigt kloka dumhuvuden här på vårt jordklot …

    Ha det gott!

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52