Kent Hansson: Några höjdpunkter under året

Det lackar som bekant mot jul. För många innebär den här högtiden massor av stress. Själv försöker jag njuta av det stämningsfulla. De tända ljusen, julmaten och förväntningar hos barn och barnbarn.

7 december 2019  |  Kent Hansson

December månad är också då man kan börja plocka fram årets höjdpunkter.

Som älskare av kampsport, där Sverige är en verklig maktfaktor, finns det en massa höjdare att blicka tillbaka på. 

Jag upphör aldrig att bli förvånad när våra fighters kommer hem från de stora internationella mästerskapen med blänkande medaljer. Bäst när det gäller är svårt men blågula krigare älskar doften av allvar och stora mästerskap. 

Bezan Mahmudi och Bianca Antman är två MMA-krigare som lyckades pricka in den perfekta VM-formen. Båda två vann nämligen guld och vi lär få höra mycket av dessa fighters framöver. Totalt blev det fem svenska medaljer på detta världsmästerskap och det är bara att lyfta på tomteluvan.

Efter att ha bevittnat VM i jujutsu i fjor i Baltiska Hallen i Malmö fick jag många favoriter.  När det blågula gänget åkte till Abu Dhabi för att kämpa om VM-medaljer var William Seth Wenzel en av favoriterna. Nu fick han nöja sig med VM-brons men bara att hamna på pallen är ju en fantastisk prestation.  

Däremot blev det VM-guld för en annan favorit, Fredrik Widgren. Han hade fullständig koll på nervtrådarna i finalen mot fransmannen Percy Kunsa. Widgren slog fransmannen både 2017 och 2018 när han tog EM-guld men i VM var det första gången han lyckades besegra fransosen.

2019 innebar även en debut i MMA för den härlige fightern Widgren och den debuten slutade naturligtvis med en seger. Det är kul och spännande när våra fighters provar på olika delar av kampsportsträdet. Nu tror jag att utflykten till buren var en tillfällig grej för Widgren. Det är i jujutsu som han är en superstjärna.

Svensk thaiboxning har skämt bort oss rejält de senaste åren, då mest på den kvinnliga sidan. Vid årets VM i Bangkok hamnade Emma Stonegård Abrahamsson och Angela Mamic rejält i fokus då de gick till final. Siktet var naturligtvis inställt på VM-guld men de båda fick nöja sig med silver. Vackert så. Vid EM i november i Minsk blev det totalt nio blågula medaljer, fyra silver och fem brons. 

Lina Länsberg är veteranfighter som går från klarhet till klarhet i UFC-buren. Den 37-åriga Malmötjejen har gått sju matcher för organisationen (två raka segrar).  Senast blev det seger i Köpenhamn Macy Chiasson. 25 januari ställs hon mot Sara McMann i North Carolina. Seger för Lina och hon tar ett rejält kliv på rankingen (där hon just nu är på elfte plats). Lina har en otrolig förmåga att plocka fram oanade krafter i de stora fighterna. 

Året som är inne på sluttampen har bjudit på många härliga minnen och då tänker jag på hela sportmenyn.

Sport är vår största folkteater.
Jag kan höra protester från kultureliten, men det biter inte på mig.

Sport har en fantastisk dragningskraft och jag är oerhört tacksam över att jag fortfarande känner glädje och adrenalinrusets inverkan inom mig när det bjuds på toppidrott.  

Jag kom att tänka på det där med sport som samhällets största folkteater när Malmö FF hade spelat färdigt hemma mot Dynamo Kiev i Europa League.

Matchen hade lanserats som Markus Rosenbergs avskedsföreställning. 20.000 åskådare fanns på plats på Stadion för att framför allt hylla MFF:s store stjärna.

Jag gillar egentligen inte ordet hjälte i sportsammanhang, men den här råkalla aftonen blev Rosenberg på något sätt en hjälte för de hårt prövade malmöborna då han smällde in segermålet på övertid. Det var ett mål som orsakade en kollektiv glädjeorkan som fick en luttrad sportredaktör att ta till lipen.

xxx

Nu ska jag be att få önska alla mina vänner och läsare en riktigt God jul och ett Gott Nytt år. En sak vågar jag lova och det är att 2020 kommer bjuda på ännu ett fantastiskt kampsportsår och det mesta och bästa om våra sporter läser du på Svenska Budo & Kampsportsförbundets sajt. Jonathan Broberg är järnkamin, det vill säga han håller på Djurgården. Då förstår ni kanske varför han har gått omkring med ett leende på läpparna efter den allsvenska slutstriden…

 

13
8
18