Genomgång av viktklasserna i SM i thaiboxning, damer

Idag inleds SM i thaiboxning i Halmstad och pågår under helgen. Svenska Budo & Kampsportsförbundets Jonathan Broberg går traditionsenligt igenom viktklasserna. Igår gick vi genom killarnas klasser, idag kikar vi på tjejernas.

27 februari 2020  |  Jonathan Broberg

-45kg
Camilla Danielsson, Odenplan Fightgym IF
Danielsson är tyvärr ensam i viktklassen i år så vi lär inte få se henne in action under helgen. Däremot blir det sannolikt landslaget igen och på den internationella nivån håller Danielsson fortfarande hög klass. Emellertid väntar vi alla på den där riktiga guldfullträffen.”

-48kg
Jessica Pettersson, Odenplan Fightgym IF
Freja Kågstöm, OneChai Muaythai & K1 IF
Johanna Persson, Gävle Stand-Up Fighting Camp IF

“Odenplans Jessica Pettersson är både fysisk och teknisk och har gjort det fint i viktklassen sedan hon gick ner från -51. Är regerande SM-guldmedaljör och var med under VM i Bangkok i somras, utan att sätta något riktigt avtryck dock. Freja Kågström är klurig och har en bra thaistil. Jag minns henne främst från en match mot Uma Galli vid Templet för något år sedan. Johanna Persson är en hårding som i mars förra året besegrade Sofia Holmer. Men hur långt räcker det. För mig är Pettersson favorit i viktklassen, sedan känns det ändå hyggligt öppet mellan Kågström och Persson.”

Brobergs håll ögonen extra på: Jessica Petterssons tempoväxlingar.

-51kg
Josefine Lindgren Knutsson, Allstars Kampsportsförening
Lauren Kertesz, Malmö Muay Thai IF
Lisa Mattsson, South Side Muay Thai IF
Jessica Jerrås, Uppsala Kampsportcenter IF

“Här väntar sig alla att jag ska säga att Josefine Lindgren Knutsson är favorit till guldet. Och ja, det går liksom inte annat att säga än just det. Josefines utveckling går bara rakt uppåt och idag är hon en etablerad världsfighter. Missade SM ifjol, vilket också gjorde att hon missade landslagsplatsen. Så hon lär vara guldsugen. En komplett thaiboxare med ruggig sinnesnärvaro och tekniker det sjunger om. Lauren Kertesz går framåt, både i sina matcher och i sin utveckling. Har skön stil. Lisa Mattsson byter i år vikt från -48 där hon ifjol vann SM-silver. Är rivig och påhittig och blir kul att följa under tävlingarna. Jessica Jerrås gjorde SM-debut ifjol, då räckte det inte till final, men kan ställa till det för en del med sin fina rörlighet.”

Brobergs håll ögonen extra på: Josefine Lindgren Knutsson. Jag vill inte missa en sekund av hennes matcher.

Foto: Annie Bondefelt

-54kg
Sofia Olofsson, Odenplan Fightgym IF
Maria Ruul, Fighter Centre IF
Denise Lundmark Baath, Föreningen Coloseum Fightcenter Skövde

“För första gången såg vi ett år fjolår för Sofia Olofsson som inte var enastående. Med det sagt, Olofsson är en av svensk kampsports allra största profiler och har under några år skämt bort oss med mäktiga prestationer. Och här är hon given favorit förstås. Maria Ruul från Fighter Centre sägs ha gått framåt mycket i sin utveckling. Hon slår hårt och är ettrig och det jag har sett ser spännande ut.
Denise Lundmark Baath har jag sett i Allstyle för flera år sedan, tror jag, men det är svårt att veta var hon står i thaiboxning. Olofsson är given guldfavorit.”

Brobergs håll ögonen extra på: Sofia Olofsson

-57kg
Livia Malmborg Nygaard, Malmö Muay Thai IF
Patricia Axling, Odenplan Fightgym IF
Roksana Prucnal, Aneby Muay Thai Klubb
Evelina Wikner, Fighter Centre IF
Johanna Hermansen, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening

“En på förhand spännande viktklass. Visst, Patricia Axling är favorit men Evelina Wikner har ofta bjudit på bra motstånd. Axling har varit en av svensk kampsports största stjärnor de senare åren och kommer bli svår att hantera även i Halmstad. Får Wikner till det kniper hon en finalplats. Livia Malmborg Nygaard gjorde ett skarpt SM ifjol där hon stod upp bra mot Axling i final. Johanna Hermansen har mycket i sig och tro mig – hennes klinch vill man inte fastna i. Frågan är dock hur långt det räcker för henne, men spännande att se vart hon står någonstans. Sist jag såg henne, på Templet i somras, imponerade hon. Roksana Prucnal från Aneby vet jag ärligt talat knappt något om, så det blir en ny bekantskap för mig.”

Brobergs håll ögonen extra på: Om det blir en match mellan Axling och Wikner. Wow!

Foto: Matilda Ritzén

-60kg
Linda Östergren, Aneby Muay Thai Klubb
Alexandra Andersröd, Göteborg Muay Thai IF
Stephanie Berglund Odqvist, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Frida Lindberg, IF Silverstadens Kampsportcenter
Sara Matsson, Karlstad Muay Thai IF
Ewin Ates, Öresund Muay Thai Camp IF

“Herregud! Getingbo är en rejäl underdrift. Det bara pirrar i magen på mig när jag lägger blicken över namnen här. Mest påfallande är självklart att VM-bronsmedaljören från i somras, då i -63,5kg, Sara Matsson byter vikt. Och till en redan tillspetsad viktklass för hon in ytterligare stjärnglans. Matsson är speciell i sin stil, och har lång räckvidd och blir hur kul som helst att följa. Sedan har vi landslagskompisen från ifjol Ewin Ates, som inledde sin VM-karriär med en knock som jag fortfarande har på näthinnan. Linda Östergren har varit med ett tag nu och kan absolut ställa till det. Alexandra Andersröd har haft en fin resa i landslaget i kickboxning och kommer att tillföra hårda tekniker och ett smattrande till fotarbete. Stephanie Berglund Odqvist bytte tennis mot thaiboxning och här finns det mycket att hämta. Kan skrälla. Frida Lindberg påminner mig lite om Angela Mamic i sin offensiva, pressande stil och har gjort det bra på senare tid. Favoriterna får ändå anses vara Ates och Matsson.”

Brobergs håll ögonen extra på: Ewin Ates, som besitter enorm potential.

-63,5kg
Isra Al Shairawi, Malmö Muay Thai IF
Mimmi Eklund, Helsingborg Muay Thai IF
Erica Björnestrand, Öresund Muay Thai Camp IF
Rebecka Rudén, Ironman Thaiboxning klubb
Carolina Bergman, Kungsbacka Fight Team IF
Sara Herold, OneChai Muaythai & K1 IF
Emma Öhlund, South Side Muay Thai IF

“Ännu en massiv viktklass. Erica Björnestrand är mest meriterad med mängder av mästerskapsmedaljer på cv:et. Hon har möjligen Sveriges träffsäkraste push-kicks och är tillbaka i den viktklass hon en gång slog igenom i. Isra Al Shairawi var framme i final redan ifjol och kommer att vara vass även i år. Mimmi Eklund är rutinerad och har bra tryck i teknikerna. Sara Herold går ner från -67 och det blir spännande att följa. Rebecka Rudén var med i SM ifjol men hade det lite tufft då, men har bra fart och fin blick. Carolina Bergman är en tuffing som haft fina kickboxningsframgångar och lär inte bjuda på mycket. Talangen Emma Öhlund kommer att överraska positivt och står på randen till ett ordentligt genombrott, tror jag.” 

Brobergs håll ögonen extra på: Hur bra är Erica Björnestrand i sin gamla viktklass?

Foto: Benjamin Bayard

-67kg
Viktoria Lauenstein, South Side Muay Thai IF
Emma Stonegård Abrahamsson, TIP Muay Thai IF
Joanna Steffansson, Öresund Muay Thai Camp IF

“Förvånansvärt få i viktklassen i år, men inte desto mindre intressant. En av svensk thaiboxnings stora genombrott stod Emma Stonegård Abrahamsson för ifjol, då hon dels vann SM-guld och dels tog sig hela vägen till VM-final i Bangkok förra sommaren. Hon blir fortfarande också bara bättre och bättre. Joanna Steffansson är någon att verkligen ta på allvar. Har tagit rejäla utvecklingskliv och har fin stil och snabba sparkar. Viktoria Lauenstein var framme i semifinal ifjol, där hon förlorade mot Stonegård Abrahamsson. Jag anar att Lauenstein är ute efter revansch.”

Brobergs håll ögonen extra på: Kan Emma Stonegård Abrahamsson upprepa succén från ifjol – vi får ett första kvitto under SM.

-71kg
Sofia Kosunen, Göteborg Muay Thai IF
Sofia Junttila, Leksand Muaythai Thaiboxningsförening
Angela Mamic, Öresund Muay Thai Camp IF

Angela Mamic har vuxit ut till en av svensk thaiboxnings största stjärnor och har hållit på ett tag nu. Det enda som egentligen saknas i medaljskåpet är ett internationellt mästerskapsguld. Var nära i VM i Bangkok, men fick nöja sig med silver. I sina bästa stunder är hon otäckt ettrig och har fart i både slag och sparkar, och är väldigt kvick. Sofia Kosunen gör en roligt SM-start såtillvida att hon 2019 har ett SM-brons i kickboxning med sig. Är stark och duktig på närteknikerna. Sofia Junttila pressade Mamic rejält i finalen ifjol och har ett stort krigarhjärta och fina fötter.”

Brobergs håll ögonen extra på: Det blir nästan alltid sevärda matcher med Angela Mamic inblandad, så det missar jag inte.

Även juniorerna har SM-tävlingar i Halmstad och här är startfältet på damsidan:

-51 kg
Emily Thomsson, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Alexia Olsen, Stockholm Kickboxningsklubb

-54 kg
Vanessa Romanowski, Allstars Kampsportsförening
Moa Carlsson, Halmstad Muay Thai IF

-57 kg
Astrid Vikgren, Lion Crown Muay Thai IF
Constanza Oyanedel, South Side Muay Thai IF
Klara Törnkvist, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Olivia Paaso Göransson, Varbergs Thaiboxningsklubb

Sammanställning: Jonathan Broberg (startlistor hämtade från muaythai.se.)
Foto: Annie Bondefelt, Jonathan Broberg och Benjamin Bayard

0
0
0