Nyheter

Kent Hansson: Tro mig, 2020 kommer bjuda på mäktiga blågula prestationer

Det är alltid underbart att se stora idrottsartister uppträda. Som under SM i thaiboxning i Halmstad.
Jag njöt i fulla drag av två svenska världsstjärnor. Sofia Olofsson och Josefine Lindgren Knutsson. De båda har erövrat den stora thaiboxningsvärlden.

Sofia Olofsson och Josefine Lindgren Knutsson var båda också storfavoriter till att vinna SM-guld. Om det fanns guldtryck på deras axlar så var det i alla fall inte något jag kunde upptäcka.
Stockholmsfightern Sofia Olofsson är svensk thaiboxnings största stjärna på den kvinnliga sidan.
Hon har genom åren samlat på sig en mäktig prissamling men någon mättnadskänsla tycks inte ha drabbat denna ringkonstnär.
Tvärtom – Sofia Olofsson blir bara vassare, framför allt styrkemässigt.

Jag vet inte hur Maria Ruul tänkte när hon gick in för att möta världsstjärnan Sofia Olofsson. Men om hon hade segerdrömmar så släcktes dessa brutalt i den andra ronden. Sofia Olofsson bjöd på hela sitt breda register av styrka och tekniker. Det var en uppvisning som lovar gott inför årets fortsatta äventyr. För Sofia Olofsson var det sjunde SM-guldet som kvitterades ut. Det säger det mesta om hennes status som thaiboxningskrigare.
– Jag är nöjd, det är alltid roligt att vinna SM-guld, konstaterar Sofia.

Josefine Lindgren Knutsson är en annan tjej som får mitt fighterhjärta att klappa lite extra. ”Jag vill inte missa en sekund av hennes matcher”, skrev Jonathan Broberg i sin genomgång inför SM.
Så känner jag det också.

Jag anade tidigt att Josefine skulle bli en tjej att räkna med i de internationella mästerskapen. Josefine har snabbheten, tekniken, kylan och den rätta mentala inställningen. Josefine gillar utmaningar och vi kommer få se henne i många drabbningar borta i Japan. I lördags var det Lauren Kertsz som hade den tuffa men samtidigt inspirerande uppgiften att möta världsstjärnan Josefine i SM-finalen.

Josefine konstaterade efter den klara SM-triumfen:
– Jag var ganska så låg efter min match i torsdags, även om man fick en vinst med 3-0. Jag brukar vara bra på att skärma av olika saker som uppstår men just den första matchen var den totala motsatsen. I finalen var det dags att vakna till och skärpa sig, inte bara för att vinna men för att visa varför jag hade kommit till SM. För domarna, publiken, mina tränare och så klart allra främst för mig själv. Denna gång var jag mycket mer närvarande och lyssnade på mina coacher, Sanja och Andreas. Jag kände mig revanschsugen. Men behövde ändå lugna ner mig och hålla fokus. Lauren är en väldigt duktig tekniker och fighter. Jag visste att jag behövde steppa upp med mina egna tekniker men även ligga på väldigt mycket, på ett smart sätt. Det är väl som min skånska coach Sanja säger: ”Skåningar backar aldrig”. Jag måste ge Lauren en stor eloge för att vara så ny men ändå har hon ett stort krigarhjärta.

Jag talade även med Sanja Trbojevic, ex-världsmästaren som sa:
– Finalen gick vi mot en tjej från mitt gamla gym i Malmö, Lauren. Lite jobbigt att möta dem då man vet att min förre tränare är en skarp taktiker men jag vet vad Jossan går för och vi tränar väldigt hårt. Taktiken inför finalen var att inte rusa in för mycket med en massa lösa tekniker utan försöka sansa sig och försöka svara med hårda tekniker och hålla mitten och styra matchen vilket hon gjorde och därav vann matchen. Lauren är ganska ny men hon är tuff och jätteduktig.

Josefine Lindgren Knutsson är en världsstjärna men hon är väl medveten om att det finns hungriga fighters på hemmaplan och det är naturligtvis utvecklande för svensk thaiboxning.

Det är ingen nyhet att det kan smälla i de tyngsta klasserna. Joacim Westerberg Njie och Douglas Hammar bjöd på hårda tag. I den fjärde ronden kastades Hammar in i dimmornas värld, ditskickad av en perfekt spark av Joacim. Det var ten and out tio gånger om. Det tog runt fem minuter innan Douglas kunde resa sig från canvasen. Kampsport på den här nivån är sannerligen ingen barnlek. Det kan smälla när man minst anar det, något som Douglas fick känna på i lördags kväll i Halmstad.
I fjol blev Joachim mästare i kavaj. I år var det liksom inget snack om hans guldmedalj. Joachim har 14 vinster och tre förluster. Knockouten i lördags var hans första i karriären.

SM är över.
Nu spänner våra främsta fighters bågen inför kommande internationella mästerskap.
Tro mig, 2020 kommer bjuda på mäktiga blågula prestationer.