Kent Hansson: Jörgen Kruth är en av Sveriges genom tidernas främste

Det är mycket som känns skakigt ute i vardagen just nu. Coronaviruset är på allas läppar. Men mitt i allt krissnack försöker jag hitta ljusglimtar. Det håller ju inte att gå omkring och deppa för jämnan.

17 mars 2020  |  Kent Hansson

SvT:s Mästarnas Mästare är definitivt ett ljus i mörkret. Just nu är det kampsportaren Jörgen Kruth som står i fokus. Vi fick i söndags se ett par av hans grymma fighter i karriären och det var inte utan att det vattnades i munnen på en kampsportsälskare.

Jörgen Kruth, 45, är en av Sveriges genom tidernas främste inom thai, kick, MMA, savate och K1. Han gick även en match i proffsboxning som han vann. Jörgen Kruth började träna judo när han var sju år. Under sina 25 tävlingsår gick han 50 amatörmatcher och 90 proffsmatcher och radade upp åtskilliga tunga titlar. Jörgen har tidigare berättat att VM-guldet i thaiboxning 1996 är det som han rankar främst i karriären.

Jörgen gör i Mästarnas Mästare stor PR för sig själv och svensk kampsport.
Rent tävlingsmässigt i Mästarnas Mästare har det gått så där för Kruth. Det handlar inte enbart om kraft i det här programmet. Senast gick friidrottaren Susanne Kallur upp i ledning och hon fick därmed välja motståndare till Josefine Öqvist i säsongens första nattduell. Valet föll på Jörgen Kruth som lyckades besegra Josefine efter en rysare. Därmed fick Jörgen återvända till huset och är kvar i tävlingen.

Jörgen Kruth är en ikon inom svensk kampsport och jag tror att han genom MM skaffade sig ytterligare fans. Jörgen Kruth hade om man så säger krut i nävarna i sina fighter. Privat är han som en go nallebjörn. Jag hoppas innerligt att han får vara med länge i programmet.
Mästarna Mästare är ett underbart program, framför allt älskar jag när vi får blicka tillbaka på stjärnornas karriärer, då får jag gåshud.

Programledaren Micke Leijegard leder programmet på ett lugnt och behagligt sätt.
Expressens TV-krönikör Anders Björkman sågade mer eller mindre första avsnittet som han menade påminde om en repris från tidigare program. Jörgen Kruth vbetraktades som ”anonym” av TV-krönikören.
Jag tycker det är dumt att skryta med sin okunnighet. Möjligen är Jörgen Kruth anonym för Anders Björkman men inom svensk idrott, framför allt kampsportsdelen, är Jörgen Kruth en kändis.

Det finns, vilket kanske överraskar en och annan, en värld utanför fotbollen, hockeyn och skidsporterna. Det som kändes märkligt under Jörgen Kruths storhetstid var att massmedia glömde bort honom. Han fick inte den uppmärksamhet han förtjänade. När det gäller den massmediala bevakningen av våra kampsporter har den blivit betydligt bättre under de 10 senaste åren, mycket tack vare den blågula girlpowern i thaiboxning och The Maulers framfart i UFC-buren.

I min förra krönika spådde jag mäktiga blågula prestationer i våra kampsporter under 2020. Det skrevs innan coronaviruset med full kraft knockade idrotten.
Nu tar merparten av tävlingarna en längre paus. Låt oss hoppas att den här mörka perioden inte varar alltför länge.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52