Kent Hansson: Chimaev är stekhet

KRÖNIKA Coronaeländet har bokstavligen slagit knock på idrotten. Inte bara här hemma utan i hela världen. Kampsporten har drabbats extra hårt och det smärtar oss alla som älskar kampsport. 

8 oktober 2020  |  Kent Hansson

Men mitt i all bedrövelse finns det ljusglimtar.
26-årige Khamzat Chimaev har stormat in på UFC-scenen. Verkligen med dunder och brak.

Chimaev har gjort en makalös resa. I mitten av juli debuterade han för UFC. 10 dagar senare hade han noterat två segrar i två olika viktklasser, weltervikt och mellanvikt.

Jag ska villigt erkänna att jag inte visste särskilt mycket om Chimaev inför debuten i Fight Island, Abu Dhabi. Men nyfikenhet har alltid varit en drivfjäder för mig. Jag älskar att se killar och tjejer som plötsligt blommar upp på kampsportsträdet.

Min nyfikenhet inför Chimaevs tredje UFC-fight i september hade stigit rejält.

Förväntningarna på den nya svenske UFC-stjärnan var därför stora när han steg in i oktagonen i Las Vegas. I den här branschen kan allt få ett snabbt slut. Det har vi fått många bevis på.

17 sekunder, det var allt som Chimaev behövde för att göra slut på Gerald Meerschaert. Svenskens framfart fick naturligtvis UFC-bossen Dana White att tända på alla cylindrar.

Chimaev är stekhet och nästa gång han går i buren har han en av huvudrollerna. Chimaev krigar med stor pondus. Han har ett komplett register. Han är stark i brottningen, en sport som han höll på med innan MMA-karriären kickade igång. Han slår med sting och precision. Den mentala biten, ett stort självförtroende, är kanske det viktigaste för en krigare som går in i buren och Chimaev har verkligen ett självförtroende utöver det vanliga.

Chimaev har en tuff bakgrund i Tjetjenien. Han föddes under en period då Tjetjenien låg i krig mot Ryssland. För sju år sen flydde han tillsammans med sin mamma och tre syskon till Sverige. Numera bor och tränar han i Stockholm.

Tack vare den senaste tidens fighter kan Chimaev börja se ljuset i tunneln, rent ekonomiskt.

Vem som ställs mot den nye svenske stjärnan nästa gång är inte hundra procent klart men de viskas högt om femterankade Stephen ”Wonderboy” Thompson i en gala i november, i Las Vegas. Thompson har i intervjuer sagt att han inte vill möta ett orankat stjärnskott men när det kommer till kritan väger Dana Whites ord tyngst. Chimaev har kanske redan skrämt slag på Thompson.

Chimaev inledde sin MMA-karriär för tre år sen. I dag står han på nio fighter och lika många vinster, varav de tre senaste i UFC.

Kung Alexander Gustafsson har gjort sitt på den stora internationella scenen. Men knappt har The Mauler hunnit tacka för sig förrän en ny svensk kampsportsstjärna stjärna ser dagens ljus.

Chimaevs mål är att fightas om titeln nästa år och bli den förste svensk som blir UFC-mästare.
– Jag vill göra folk glada och jag vill själv vara glad, sa Chimaev nyligen i en intervju.

Mitt i coronas härjningar är det säkert många med mig som känner glädje över att vi har fått en blågul krigare för den prestigefyllda organisationen UFC.

Fortsättningen  i Khamzat Chimaevs resa lär fortsätta med högsta hastighet….

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52