Kent Hansson: Jag har längtat extra mycket efter årets thaiboxnings-SM

KRÖNIKA. Hemsidans uppskattade krönikör är tillbaka. Och han gläds över att det äntligen är dags för mästerskap igen.

25 maj 2021  |  Kent Hansson

Coronan har lagt ett stort mörkt moln över idrotten och jag beundrar alla fighters som trots restriktioner lyckas mobilisera gnista och framtidstro.

Nu i sköna maj är vi dock rätt så många som ser ljuset i tunneln. Vaccinationen fortskrider och med den kommande värmen ska väl smittan avta. Tävlingsstoppet för våra fighters gjorde också att krönikerandet för Sveriges bästa förbund tog en paus, men nu ska tangenterna åter glöda.

SM i thaiboxning är ett mästerskap som jag alltid ser fram emot med glädje. Det är ett mästerskap som brukar bjuda på många krigare i den absoluta världsklassen. Årets SM, som avgörs i Göteborg 27–29 maj, är ett mästerskap som jag längtar extra mycket efter.

Patricia Axling har vunnit SM fem år i rad och det är förstås ett mäktigt facit. Men tro inte att hon är mätt på medaljer och ära. Den ofrivilliga tävlingsvilan har gjort den här fightern ännu mer laddad.

– Jag har haft acceptans för de perioder då motivationen inte funnits där. Det är en del av elitidrotten som man måste lära sig hantera annars blir karriären kort. Träningsmängden har som alltid varit hög, men av naturliga skäl har det varit färre antal klubbutbyten vilket är trist. I år blir det ett speciellt SM utan publik men jag är inte mindre tävlingssugen för det. Jag ser fram emot det jag håller kärt, säger Patricia Axling.

Hon får finna sig i att bära ett stort favoritskap, men det tror jag inte tynger den här tjejens axlar särskilt mycket. Patricia Axling har för vana att explodera när det gäller som mest. Svenska thaiboxare, framför allt på den kvinnliga sidan, har under de senaste åren skämt bort oss med åtskilliga internationella medaljer.

Sofia Olofsson har under många år varit den största stjärnan i svensk thaiboxning. Hon har vunnit allt som är värt att vinna. SM, EM, VM, World Cup och proffstitlar. Men nu är det hela över. Sofia Olofsson slutar helt enkelt att tävla. Ett besked som jag har svårt att ta in. Tack Sofia Olofsson för allt vad du gjort för svensk kampsport. Det har varit ett stort nöje att följa din kampsportsresa. Lycka till i din civila gärning.

Med Sofia Olofssons farväl till ringen blir naturligtvis SM i Göteborg en stjärna fattigare. Men jag hoppas att vi kommer få se blivande stjärnor, kanske ”en ny Sofia Olofsson” blomma ut på detta svenska mästerskap.

Jag är av naturen optimist och tror att andra halvlek av 2021 kommer bjuda på många högtidsstunder av våra kampsportare.

Extra spänd är jag att se vad Josefine Lindgren Knutsson kan åstadkomma som MMA-krigare. Jossan har firat många internationella triumfer som thaiboxare, framöver är det buren som gäller. Hon har två MMA-fighter på sitt cv, en gång i A-klassen och senast debuten som proffs. Båda matcherna har hon vunnit klart.
Första gången jag såg Josefine i thaiboxningssammanhang slog mitt kampsportshjärta dubbla glädjeslag. Hon hade tekniken, styrkan och intelligensen i sitt register.

Jag tror att vi i 25-åriga Josefine Lindgren Knutsson har en kommande UFC-stjärna. Jossan har den där extra lyskraften som krävs i den tyngsta organisationen. Det ska bli oerhört spännande att följa Little Thunders framfart i buren.


Kent Hansson

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52