Kent Hansson: Zahra Al-Mougrabi kan ha något stort på gång

KRÖNIKA. När thaiboxnings-VM tar sin början så minns vår krönikör några av de kvinnliga utövare som nått internationella framgångar inom sporten. Och han ser även ett medaljhopp på juniorsidan.

6 december 2021  |  Kent Hansson

Det finns många spännande sporter på det svenska idrottsträdet.

Som sportjournalist på Kvällsposten och Expressen hade jag förmånen att kuska världen runt för att följa olika sporter. Friidrott, fotboll, boxning och övriga kampsporter, handboll och brottning var sporter som jag kom att bevaka extra mycket.

Kärleksklicken till thaiboxning kom relativt sent in i mitt journalistiska liv men genom åren har det blivit en hel del krönikor för Svenska Budo & Kampsportsförbundet om just denna klassiska sport.

Johanna Rydberg, Patricia Axling, Sofia Olofsson, Josefine Lindgren Knutsson, Lina Länsberg och Therese Gunnarsson är några av de blågula tjejer jag skrivit mest om, tjejer som firat stora triumfer på den internationella thaiboxningsscenen.

Svensk thaiboxning har på den kvinnliga sidan haft en fantastisk förmåga att leverera på de internationella mästerskapen och medaljruschens glada dagar är långt ifrån över.

x x x

Jag älskar verkligen att rapportera om de etablerade stjärnorna, det ger mig en härlig adrenalinkick. Men jag tycker det är minst lika spännande att följa en kille och tjej som är i början av en elitkarriär.

Jag fick i höstas, efter junior-SM i Varberg, upp ögonen för 15-åriga thaifightern Zahra Al-Mougrabi från Malmö. Detta då hon vann SM-guld för Malmöklubben Redline.

Efter att ha snackat med Zarah och teamet bakom henne fick jag en känsla av att ”här kan vi något stort på gång”. Jag fick samma känsla när jag hörde talas om och såg det lilla krutpaketet Josefine Lindgren Knutsson första gången och vi vet ju vilken grym karriärstege som Josefine snabbt klättrade upp på.

Zahra har på grund av pandemin bara en handfull thaiboxningsfighter (inklusive ett SM- guld) bakom sig när hon nu ställer nu upp i junior-VM i Thailand. Men i den 60 kilo lätta kroppen finns det rejält med styrka, såväl fysiskt som mentalt, efter fem år med taekwondo.

”Guld”, säger Zahra. ”Det är det jag siktar på under det här världsmästerskapet.  Jag har lite koll på hur vassa konkurrenterna är, men jag vill inte påstå att jag är särskilt nervös. Det här ska bli spännande. Jag är redo.”

Hon säger det som den naturligaste sak i världen och det tyder på rejält med självkänsla och självförtroende.

”Jag älskar utmaningar, det är den största drivkraften för mig”, säger Zahra, som framöver har siktet inställt på att även mäta sina krafter i MMA.

Förbundskapten Rasmus Svensson är imponerad över Zarahs snabba karriär i thaiboxning.

“Nu är hon långt ifrån ny rent tävlingsmässigt. Hon gick en hel del matcher i taekwondo. Hon är stark och tränar alltid hårt, gnäller aldrig. Hon har bra tävlingsnerver och det ska bli spännande att se henne på VM.  Jag vet hur det kan gå för henne på detta mästerskap, men det håller jag för mig själv”, säger Rasmus Svensson, som även är tränare för Zarah i Öresund Muay Thai.

x x x

På tal om unga svenska VM-deltagare som kan skrälla på stora mästerskap så måste jag nämna pingisspelaren, 19-årige Truls Möregårdh från Eslöv. Före VM var han rankad nummer 77 i världen. Truls chockade, på ett trevligt sätt, pingisvärlden då han gick till VM-fina i Houston. Det blev silver med guldstänk.

Även unga idrottare kan blomma ut när allvaret står för dörren. Bäst när det gäller är en svår konst men jag har genom åren sett många blågula fighters som behärskat detta.

x x x

15-åriga Zarah Al-Mougrabi är ute på sitt första internationella mästerskap, inte för att lära utan för att ge de bästa en rejäl match. Hon säger det inte överdrivet kaxigt utan på ett moget och klokt och fascinerat sätt.

Jag blir inte förvånad om Zarah återvänder hem till Sverige med en vacker medalj. Bara det att som tonåring få åka till thaiboxningens hemland är ju något stort. Hon kan också hämta inspiration från de äldre och rutinerade svenska deltagarna.

Svensk thaiboxning har som bekant genom åren varit en pålitlig medaljleverantör vid de stora mästerskapen, så det finns onekligen anledning till att känna en stor optimism inför allvaret i den thailändska huvudstaden.


Kent Hansson

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

56
48
57