Kent Hansson: Härlig medaljutdelning för våra kampsportare

KRÖNIKA. Efter vinter-OS, thaiboxnings-EM och BJJ-EM gör vår krönikör en tillbakablick på tävlingarna. Han fortsätter också att hoppas på ett OS-deltagande för två av förbundets idrotter.

25 februari 2022  |  Kent Hansson

OS i Peking är ett avslutat kapitel. För svensk del blev det ett fantastiskt OS. Sverige hamnade på femte plats i medaljligan, före en stornation som Ryssland.

Min absoluta favorit under OS blev skridskomatadoren Nils van der Poel som stod pall för alla förväntningar. Han tog OS-guld på både 5.000 och 10.000 meter och vårt skridskomonster slog även till med ett världsrekord på 10.000. Som idrottsvän känner jag ett enormt glädjerus över Nils grymma prestationer och jag är säker på att hans tränings- och tävlingsupplägg har inspirerat åtskilliga fighters i vårt land.

Nils är inte bara en fantastisk idrottsman, med sin ödmjuka och kloka inställning är han en perfekt ambassadör för svensk idrott.

x x x

Lite i skuggan av OS har vårt stolta thaiboxningslandslag krigat på EM i Istanbul i Turkiet.

Jag hade stora medaljförhoppningar på det här gänget. Sverige har nämligen under de senaste åren skämt bort oss med medaljrassel på de internationella mästerskapen. Det blev också en härlig medaljutdelning (totalt 11 medaljer – två guld, tre silver och sex brons). Patricia Axling och Zahra Al-Mougrabi tog guld. Angela Mamic, Linus Bylander och Anton Wall gick alla till final, där det blev silver.

Den svenska medaljutdelningen i Istanbul borde naturligtvis uppmärksammats i massmedia, men så blev inte fallet. Tack och lov kunde kampsportsälskarna ta del av våra fighters insatser genom budokampsport.se.

x x x

I min krönika i december, inför VM i Thailand, löd rubriken Zahra Al-Mougrabi kan ha något stort på gång. Jag var inte helt fel ute. Malmötjejen tog VM-silver i juniorklassen. Hon visade med eftertryck att hon älskar den internationella krutröken.

Den här månaden var det EM i Turkiet som stod på programmet. Det blev guld i U16 (-60 kg) då hon besegrade polskan Weronika Duda efter att domaren brutit matchen i den tredje ronden. Jag är imponerad på vilket sätt som Malmötjejen har tagit sig an uppgifterna på de två senaste internationella mästerskapen.

Det är kul och spännande att få följa blågula krigare från tidig ålder och vi kan nog vara säkra på att Zahra Al-Mougrabi kommer vara med i många medaljfighter även när det är dags för seniormästerskap.

x x x

En tjej som skämt bort oss genom åren vad gäller medaljer är Patricia Axling. I detta Europamästerskap stötte hon på ryskan Maria Klimova i finalen och det blev som väntat en tuff fight där svenskan till slut stod som vinnare med de knappa siffrorna 29-28. För den här medaljtyngda tjejen var det faktiskt första gången sen 2017 som hon vann en stor internationell titelfight. Genom segern är Patricia nu kvalificerad för World Games i juli i Birmingham, Alabama, USA.

Det är mycket som ska stämma på ett stort mästerskap och den här söndagen i Istanbul hade Patricia teknikerna, kylan, modet och den mentala styrkan som avgjorde till hennes fördel.

OS-hjälten Nils van der Poels väg till OS-gulden kom genom monsterträning och när jag diskuterar detta med Patricia säger hon bland annat:

– När det kommer till träningsvolym inom thaiboxning har hela min karriär kantats av väldigt stor mängd träning. Det är en stor trygghet att veta att jag hanterar det och det är absolut en av mina nycklar till framgång.

Patricia har haft en grym karriär med två VM-guld, två VM-brons, tre EM-guld, ett EM-silver och sex SM-guld. Patricia visade i Istanbul med eftertryck att hon fortfarande har en enorm aptit på ädla medaljer.

x x x

Som budokampsport.se tidigare har rapporterat om blev det en snygg utdelning för BJJ-landslaget under EM i Rom i helgen. Det blev tre medaljer på fyra tävlande.

För Scarlett Anstiss Liljefors blev det silver både i medeltungvikten och i den öppna viktklassen. Jag lyfter på vinterluvan och utbringar ett stort grattis.

x x x

Slutligen får vi konstatera att Norge är en stor vintersportnation. Norge vann överlägset medaljligan i OS (totalt 37 medaljer).

Men när det kommer till kampsporter får Norge finna sig i att vara lillebror i ”matchen” mot Sverige. Om alla brickor faller på plats kommer thaiboxning och kickboxning vara uppvisningssporter i Paris-OS om två år för att sen göra entré på OS-programmet 2028. Låt oss hoppas!


Kent Hansson

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52