Kent Hansson: Jag älskar den här typen av matcher

KRÖNIKA. Kent Hansson krönikerar inför UFC-matchen mellan Lina Länsberg och Pannie Kianzad på lördag.

15 april 2022  |  Kent Hansson

Det är inte utan att man börjar känna doften av att något stort och spännande är på gång i Las Vegas.

Den 16 april ryker Pannie Kianzad och Lina Länsberg ihop i UFC-buren och mina kampsportsnerver börjar göra sig påminda.

Jag älskar den här typen av fighter där en titelchans mer eller mindre ligger i potten. Ännu har jag inte hört något större trashtalk mellan de här två, men jag har en känsla av att de båda föredrar att snacka i buren med skarpladdade nävar.

Det är inte första gången som de båda svenskorna stöter på varandra i buren. 2012 var jag vittne till när Pannie vann på teknisk knockout i den tredje ronden vid Trophy-galan i Malmö. När endast fem sekunder återstod av matchen avgjorde Pannie.

Det var en fight som hade precis allt – spänning, högt tempo och träffar med sting och precision.

Jag var utsänd av min tidning Expressen/Kvällsposten på Amiralen i Malmö. Jag minns de verbala smällarna före fighten där Lina Länsberg i egenskap av favorit inte gjorde någon hemlighet hur matchen skulle sluta.

Men Pannie Kianzad överraskade oss alla. Hon visade ingen överdriven respekt för sin namnkunniga motståndare.

Det har gått snart tio år sen fighten i Malmö. Det har karriärmässigt gått bra för de här tjejerna. Båda fightas numera i UFC, den finaste av alla organisationer inom MMA-sporten.

Lina Länsberg törstar naturligtvis efter revansch. När jag talade med henne efter förlusten 2012 trodde hon nog inte det skulle dröja tio år innan hon skulle få chansen till revansch.

Två frågor jag funderar på. Hur har det två år långa matchuppehållet (på grund av graviditet) påverkat 40-åriga Länsberg? Har åldern börjat ta ut sin rätt? Senast som Lina fightades var i januari 2020 då hon förlorade mot Sara McMann.

Pannie Kianzad, 30, gick sin senaste match i september 2021, även hon förlorade (mot Raquel Pennington). Pannie har utvecklats enormt sen hon besegrade Lina Länsberg 2012.

I min roll som sportjournalist faller det på lotten att tippa en stor fight. Genom mina 50 år i sportjournalistikens tjänst har jag tippat åtskilliga matcher.

Jag tror på en tuff match på lördag i Las Vegas. I mina ögon får Pannie bära favoritskapet och jag tror hon tar hem segern. Men i den här sporten kan allt inträffa när man minst anar det, något vi såg i fighten 2012.

Las Vegas är sannerligen ingen dum stad att fajtas i, men en sån här upphaussad fight hade jag gärna sett i Malmö eller Stockholm. Hur som helst riktar MMA-världen på lördag blickarna mot galan där och den historiska svenskfighten.

Huvudmatchen i galan blir welterviktsmötet mellan Vicente Luque och Belal Muhamme. Det är definvit en match som kittlar.


Kent Hansson

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52