Nyheter

Kent Hansson: Alexander Gustafsson är fortfarande en spännande profil

KRÖNIKA. Vår krönikör ser fram emot "The Maulers" comeback i UFC. Han drömmer också om en svenskspäckad gala i Globen och följer med spänning Josefine Lindgren Knutssons fortsatta MMA-satsning.

Alexander “The Mauler” Gustafsson gör comeback i juli mot ukrainaren Nikita Krylov. Jag blev inte det minsta förvånad när beskedet kom. Däremot tog jag emot beskedet med stor glädje.

The Mauler är fortfarande en spännande profil i UFC-cirkusen och 35 år behöver sannerligen inte innebära att man är färdig för pensionen, inte ens i en tuff sport som MMA.

2019 föll Gustafsson tungt i ett fullsatt Globen mot Anthony Smith. Den svenske UFC-krigaren förklarade efteråt att han skulle dra sig tillbaka. Men det tillhör spelet att då och då offentliggöra sitt avsked för att sen kunna göra en upphaussad comeback. Gustafsson gjorde 2020 comeback mot den välmeriterade Fabricio Werdum i Abu Dhabi, även den fighten förlorade svensken.

Nu drar The Mauler ut i strid igen. 23 juli möter han ukrainaren Nikita Krylov. På förhand ser det ut som en överkomlig uppgift för Gustafsson.

Det där med ödesmatcher, vinna eller försvinna, har man hört till leda inför de stora fighterna. Men här kan man verkligen tala om en fight som bestämmer Alexander Gustafssons fortsatta äventyr som välbetald UFC-krigare. Svensken är trots två års frånvaro från oktagonen en stjärna med lyskraft och den massmediala uppmärksamheten kommer vara därefter.

Gustafsson skrev på Instagram att han var ”förväntansfull över ännu en chans”. The Mauler brukar inte ta till de största orden, men vi kan utgå ifrån att det brinner en eld inom honom.

2014 var jag på plats i London för att se Gustafsson mot Jimi Manuwa. Då var svensken het och visade stor klass när han vann på tko i den andra ronden. Alexander Gustafsson behöver en övertygande vinst mot Nikita Krylov den 23 juli i London för att så småningom komma till slagläge för en titelfight i lätt tungvikt.

Gustafsson har på sina 25 matcher noterat 18 segrar och sju förluster. Inom proffsboxningen hade det varit ett katastrofalt facit. Men i MMA och UFC är det långt ifrån någon katastrof att ha flera plumpar i protokollet. I UFC strävar man efter jämna och publikfriande fighter och det är en klok inställning.

x x x

I min förra krönika skrev jag inför svenskmatchen mellan Pannie Kianzad och Lina Länsberg. Det blev en blodig och hård fight men precis som jag tippade gick segern till Pannie.

Får man drömma – och varför inte – så skulle det sitta fint med en UFC-gala i  Globen, då med tre svenska fighters på programmet: Alexander Gustafsson, Pannie Kianzad och Lina Länsberg.

Det publika intresset finns definitivt för en sådan UFC-gala på svensk mark. Men för att en sådan förhoppning ska slå in måste Gustafsson först och främst besegra det närmsta hindret, elfterankade Nikita Kylov från Ukraina.

x x x

På tal om glädjande MMA-rapporter så ser jag verkligen fram emot Josefine Lindgren Knutssons match mot sydkoreanskan Seo Ye Dam vid Road to UFC-eventet den 9-10 juni i Singapore. Svenskan har tre vinster som MMA-proffs och en övertygande insats i Singapore kan bädda för ett UFC-kontrakt.

Jag har alltid gillat Josefines framfart som thaiboxare där hon har vunnit flera stora internationella mästerskap. Hon är snabb, rörlig och slår och sparkar med sting och precision. Hon har dessutom en härlig utstrålning.

Josefines satsning på MMA och drömmar om en framtid i UFC är grymt spännande.

x x x

Kampsportsvärlden har öppnat upp efter coronaeländet. I Sverige och i övriga världen och det tackar vi för.

Fajt on, kampsportsvänner.


Kent Hansson

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån