Kent Hansson: Gärna mer kampsport i TV

KRÖNIKA. Kent Hansson tar fram pennan och skriver om TV4:s sportsändningsbeslut och hur det kan påverka kampsport i tv. Krönikan innehåller också Lina Länsbergs senaste UFC-match och VM i jujutsu.
(Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån)

4 november 2022  |  Kent Hansson

Nyheten om att mediebjässen TV4 lägger ner sina dagliga sportsändningar fick mig att reagera. I fortsättningen ska TV4-sporten integreras i de vanliga nyhetssändningarna.

Jag tar mig för pannan, det hela låter som ett dåligt aprilskämt. Ni kan säkert räkna ut hur många minuter som kampsport kommer få framöver med nyordningen. Jag blev både förvånad och rejält förbannad över TV4-ledningens besked.

Jag vet inte hur de styrande på TV4 har resonerat när man nu kommer fram till detta korkade beslut, men jag skulle gissa att penningguden har talat. I den nya TV-sportvärlden är det pengarna som styr, därför känns det befriande skönt att det fortfarande finns en kanal, SVT, som håller sportfanan högt.

SVT-sporten håller hög klass. Jag är allätare av sport och public service är bra på en varierad och spännande meny, där det även finns plats för sporter utanför hockey och fotbollsvärlden.

Jag har kolleger som tror att SVT-sporten går samma trista öde till mötes som TV 4-sporten. Jag tror att den faran är liten. SVT är ingen krämarkanal som när det gäller sport bara plockar ut ”godbitar”.

Som kampsportsälskare har jag genom åren njutit av Bernt Lagergrens initierade reportage om svensk kampsport. Nu har Bernt gått i pension men Petter Öhrling ser då och då till att bjuda oss på proffsiga reportage från kampsportsvärlden i SVT.

Det är alltid bra med konkurrens. SVT-sporten har mått bra av att ha TV4-sporten som en liten och retfull konkurrent. Nu är den konkurrensen borta och det är så att säga spel mot ett mål. Vi kan bara hoppas att SVT fortsätter sitt proffsiga journalistiska jobb vad gäller bevakningen av sporten, gärna med ännu mer reportage från kampsportsvärlden. Det duggar nämligen av stora personligheter just inom kampsportsvärlden.

xxx

På tal om kampsport gick Lina Länsberg in i buren den 22 oktober då hon i Abu Dhabi mötte Karol Rosa från Brasilien. Malmöfightern fick en drömöppning men stod till slut som förlorare på poäng. 40-åriga Lina Länsberg har flera raka förluster bakom sig UFC, men bakom förlusterna döljer sig tufft motstånd. Jag hoppas att Lina Länsberg får förnyat förtroende i UFC för hon är alltid en fighter som bjuder på vassa insatser.

Ett tips till SVT-sporten är att göra ett stort reportage på denna merittyngda kampsportstjej från Malmö. Lina Länsberg är slagfärdig även utanför buren…

Xxx

VM i jujutsu har kört igång den här veckan i Abu Dhabi och det ska bli spännande att se hur våra killar och tjejer gör sig i den stenhårda konkurrensen. Sverige har 17 aktiva på plats och jag kan känna en medaljdoft för flera av våra fighters. I skrivande stund har det blivit två brons, genom Amanda Vikingsson och junioren Livia Högblom.

På förhand trodde jag på medaljchans för Fredrik Widgren men han fick nöja sig med en hedrande femteplats. Även för Karl Pegers blev det en delad femteplats. Det är stort att ta medalj på ett VM, men även en placering precis utanför pallen är värd att uppmärksammas.

2018 gick VM i jujutsu på hemmaplan, Baltiska Hallen i Malmö och jag fick med mig en del vackra minne från detta mästerskap. Det finns inget bättre än att få vara på plats under ett stort mästerskap och då känna det stora adrenalinpåslaget.

Vad som händer på VM i jujutsu kommer kanske inte uppmärksammas direkt i TV-medierna, däremot på Svenska Budo & Kampsportsförbundets sajt. Det gäller även EM i kickboxning som avgörs i turkiska Antalya 11-12 november. I mitt jobb som sportjournalist på Kvällsposten och Expressen läste jag åtskilliga dagstidningar och hemsidor. När det gäller sportsajter vill jag påstå att Svenska Budo & Kampsportsförbundets sajt placerar sig främst med initierade rapporter från olika mästerskap, nationella som internationella. Det är inte utan att jag känner glädje och stolthet över att få medverka på detta forum.

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52