Nyheter

Kent Hansson: Så minns jag Lina Länsberg

KRÖNIKA. Kent Hansson skriver om att Lina Länsberg har valt att avsluta sin otroliga kampsportskarriär.
(Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån)

Tiden när en elitidrottare lägger handskar och skor på hyllan är inte så sällan ångestfylld. Under mina 50 år i sportjournalistikens tjänst har jag tagit del av många tunga berättelser inför avskedet från ett liv i rampljuset.

För det mesta sker ett tack och adjö från det stora idrottslivet utan någon större dramatik. Det brukar heta att åldern tar ut sin rätt och så är det naturligtvis för de flesta av sportens aktörer. Själv är jag nostalgiskt lagd. Jag vill helst inte se när en stor fighterkarriär släcks ner, det smärtar ska ni veta. 

Ibland sker uttåget från fighterlivet under stor vånda. Jag har igenom åren intervjuat en hel del elitidrottare om den ångest det innebär att sätta punkt för karriären.

Jag vet inte hur Lina Länsberg kommer känna det inombords när livet återgår till vardagen, då idrotten inte längre står i fokus. Längtan och adrenalinkicken inför en stor fight kommer säkert sitta kvar hos henne ett bra tag och det är fullt naturligt när man har vigt större delen av sitt liv i kampsportens tjänst.

I februari gjorde Lina Länsberg sin sista match som UFC-fighter. Åtminstone var det så hon sa efter förlusten i Las Vegas mot brasilianskan Mayra Bueno Silva. Hennes besked kom naturligtvis inte som någon överraskning för mig. Kämpandet i UFC är ingen barnlek och efter den fjärde raka förlusten för organisationen står det klart att svenskan har gjort sitt i världstoppen. ”Nu är det dags att gå vidare. Jag är färdig” skrev Lina på Instagram. Lina kan summera en fantastisk karriär, inom thaiboxningen, kickboxning och MMA. 2016 gjorde hon debut i UFC och fick avsluta karriären i kampsportens Mecka, Las Vegas. Jag kommer framför allt minnas Lina för hennes fantastiska thaiboxningskarriär, som bland annat innehöll två VM-titlar (2008 och 2012). Lina Länsberg visade också vägen till ära och medaljer på de stora internationella mästerskapen för många av våra tjejer inom thaiboxningen.

Lina Länsberg är i min bok en av de absolut största inom svensk kampsport. Hon kliver ut från de kraftiga strålkastarna, men hon kan göra det med stolthet och leende på läpparna.  Den här här fina idrottstjejen kommer säkert hitta nya och spännande utmaningar i livet.

Här i Sverige har vi genom åren varit alltför snåla med att hylla våra idrottare efter deras karriärer. Ett sätt att visa vår uppskattning till Lina Länsberg för hennes insatser för svensk kampsport vore att arrangera en gala i hennes namn. En gala med inriktning på thai- och kickboxning. Baltiska Hallen i Linas hemstad Malmö hade varit en perfekt plats för en sådan här hyllningsgala. Just i Baltiska Hallen tog Lina ett stort bälte för organisationen Superior Challenge då hon besegrade tyskan Alexandra Buch. Då gällde det MMA. Resultatet av min artikel blev ett stort uppslag i Expressen och Kvällsposten.

Så Lina Länsberg, tack för allt du har bjudit oss kampsportsälskare på under alla dessa år!