Nyheter

Dags för karate i OS?

I morgon, torsdag, kommer ett beslut om två idrotter som kan få olympisk status. Som de flesta säkert redan känner till har karate ansökt om olympiskt deltagande vid sommar-OS 2016. Enligt en undersökning gjord av International Sports Press Association ligger karate mycket bra till för det.

Till sommar-OS 2016 kan två nya olympiska idrotter få följa med. Under morgondagen (torsdag) lämnas beslut om vilka det blir. För tillfället finns sju kandidater: karate, rugby, golf, squash, baseball, softball och roller sports. Två av dessa idrotter ”går vidare” och definitivt beslut om att få OS-status eller inte fattas vid en kongress i Köpenhamn senare under hösten.

I morgon, torsdag, kommer ett beslut om två idrotter som kan få olympisk status. Som de flesta säkert redan känner till har karate ansökt om olympiskt deltagande vid sommar-OS 2016. Enligt en undersökning gjord av International Sports Press Association ligger karate mycket bra till för det.

Till sommar-OS 2016 kan två nya olympiska idrotter få följa med. Under morgondagen (torsdag) lämnas beslut om vilka det blir. För tillfället finns sju kandidater: karate, rugby, golf, squash, baseball, softball och roller sports. Två av dessa idrotter ”går vidare” och definitivt beslut om att få OS-status eller inte fattas vid en kongress i Köpenhamn senare under hösten.

OS-status – ovärderligt
International Sports Press Association har gjort en undersökning bland 305 journalister från 85 länder. Journalisterna har tyckt till om vilka två idrotter som de tror och hoppas ska få OS-status. I topp ligger – karate. Tätt följt, bör nämnas, av rugby och golf. Karate har fått lite drygt 20 % av rösterna.

Karateförbundets ordförande Urban Andersson är mycket spänd på det beslut som kommer under torsdagen.
   – Självklart. Att få möjlighet och vara med i OS är egentligen ovärderligt för oss. Ett sådant medverkande skulle betyda att statusen på karate höjs. I förlängningen kan det innebära att fler börjar med karare, vi får mer uppmärksamhet massmedialt och, ja, det är bara fördelar.

I morgon klockan 15.00 hålls en presskonferens där idrotterna som ”går vidare” presenteras.

Text: Jonathan Broberg