Anna Cervin om VM-succén

Fotograf Henrik JohanssonAnna Cervin var en av de största stjärnorna vid taido-VM i Hiroshima. Hon kom hem ifrån Japan med tre vunna silvermedaljer och skrev dessutom in sig i de svenska sporthistorieböckerna. Trots det är hon tveksam till en fortsatt satsning.
   – Jag hade väl egentligen bestämt att efter VM får det vara slut, men samtidigt är det ju så otroligt roligt, säger hon till budokampsport.se.

VM i taido blev en svensk framgång. Med fyra vunna medaljer visade det svenska laget att man fortfarande är en taido-nation att räkna med.

13 augusti 2009  |  Jonathan Broberg

Fotograf Henrik JohanssonAnna Cervin var en av de största stjärnorna vid taido-VM i Hiroshima. Hon kom hem ifrån Japan med tre vunna silvermedaljer och skrev dessutom in sig i de svenska sporthistorieböckerna. Trots det är hon tveksam till en fortsatt satsning.
   – Jag hade väl egentligen bestämt att efter VM får det vara slut, men samtidigt är det ju så otroligt roligt, säger hon till budokampsport.se.

VM i taido blev en svensk framgång. Med fyra vunna medaljer visade det svenska laget att man fortfarande är en taido-nation att räkna med.

Anna Cervin var med och tog tre av de fyra medaljerna och passade samtidigt på att bli historisk. Ingen annan svensk har någonsin tidigare vunnit en individuell medalj i stilen jissen.
   – Hahaha, jag har nog inte riktigt hunnit att smälta det. Faktum är att jag var väldigt nära guldet i jissen och förlorade i förlängning, men nu i efterhand är det klart att jag är stolt. Jag kom ju fyra på VM senast och kände att det var min tur den här gången.
 

“Utmärkta förutsättningar”
Anna har precis kommit hem från Japan. Hon tyckte att hela VM var en fantastisk upplevelse som hon är glad över att ha fått vara en del av.
   – Ett VM just i Japan, det är klart att det är speciellt. Vi kom med landslaget lite innan VM på ett läger och sedan började Friendship Championship och efter det startade VM. Detta gjorde att vi fick några stunder att se oss omkring i Japan också och det var skön avkoppling. Vi hade utmärkta förutsättningar för att lyckas.

Men när det gäller sin egen framtid är Anna lite kluven. Hon har familj och barn och känner att taidon tar upp mycket tid. En tid hon alltmer vill ägna åt familjen.
   – Ja, jag hade väl egentligen bestämt mig för att VM skulle bli den sista stora tävlingen för mig. Samtidigt är det så otroligt kul att tävla. Jag kommer använda hösten till att tänka mycket på vad jag ska göra med framtiden.

Om Anna skulle besluta sig för att sluta tävla förlorar Sverige så klart en stor profil. Samtidigt finns det en bra yngre generation att hoppas på.
   – Så är det. Det var många i landslaget som gjorde sitt första VM. De har fått många nya nyttiga erfarenheter med sig till framtida tävlingar. Så jag är inte orolig för svensk taidos framtid. Tvärtom.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52