Dags för skolstart på RIG

Eleverna på budo och kamsportsgymnasiet

Ett säkert hösttecken är skolstarterna. Runt om i vårt avlånga land samlas tusentals nya elever in i klassrum för att bemöta en framtid av läxor. Så även på Riksidrottsgymnasiet för Budo & Kampsport i Haninge utanför Stockholm. Här har elever med idrottsintresse en unik möjlighet att kombinera sin skolgång och sitt idrottande. 14 elever i årskurs 1-3 samlades i klassrummet för terminsstarten.

28 augusti 2009  |  Jonathan Broberg

Eleverna på budo och kamsportsgymnasiet

Ett säkert hösttecken är skolstarterna. Runt om i vårt avlånga land samlas tusentals nya elever in i klassrum för att bemöta en framtid av läxor. Så även på Riksidrottsgymnasiet för Budo & Kampsport i Haninge utanför Stockholm. Här har elever med idrottsintresse en unik möjlighet att kombinera sin skolgång och sitt idrottande. 14 elever i årskurs 1-3 samlades i klassrummet för terminsstarten.


Efter att regnet präglat huvudstaden i några dagar tittade så äntligen solen fram. Lagom till skolstarterna på Riksidrottsgymnasiet för Budo & Kampsport i Haninge.

Det är ett enormt komplex som utgör gymnasiet. Gröna ängar, bostäder, byggnader på byggnader. Väl inne i träningshallen uppenbarar sig ett gym, en simhall och en cafeteria. Att genomföra en gymnasietid här ges de absolut bästa förutsättningar för två skolor: idrottens och samhällets.

I ett av många klassrum väntar ett stort leende. Det tillhör Omar Ahmedin som en av lärarna för elever som valt budo & kampsport som sin inriktning.
   – Härligt att vara igång igen, ler Omar.

Lite innan lektionens start kommer eleverna till klassrummet, några för allra första gången medan andra är mer vana besökare. Eleverna är både demografiskt och geografiskt olika varandra. Ghelu Mae Borell börjar sitt sista år på gymnasiet. Hon är en av två tjejer i gruppen. Ghelu tränar karate 3-7 gånger i veckan och hade inte vissa pass varit schemalagda hade hon antagligen inte kunnat fortsätta sin satsning.
   – Nej, vi har det väldigt bra här. För mig har det varit en perfekt utbildning så här långt. Att kunna kombinera skolgång med ett intresse är en grym förmån. Samtidigt vill jag verkligen bli en duktig karateutövare och här har vi väldigt bra lärare för det.

“Önska dem lycka till”
Omar samlar ihop klassen. Han går snabbt igenom schemat, delar ut betygskriterier och informerar de boende vid studenthemmet om enklare förhållningsregler. Klassen är mest spänd på de prov som väntar under terminen.
   – Är proven skriftliga? Var går gränsen för godkänd? Är proven baserade på böcker?

Omar ler igen. Han lugnar klassen och menar att allt kommer bli mer förståligt fram över. Han klargör för eleverna att den första tiden handlar om att komma igång igen efter sommaren.

Samtidigt blickar han mot Maria Norlin, utbildningskonsulent på Svenska Budo & Kampsportsförbundet, som är på plats. Maria har med sig t-shirts och vattenflaskor till eleverna, men mest av allt information till klassen om förbundets roll i skolgången.
   – Det är bra för eleverna att veta att förbundet står bakom och stöttar deras skolgång. Det är alltid trevligt att få ett ansikte på ett namn. Jag ville även personligen önska dem lycka till med studierna.

Att eleverna både har roligt och får en adekvat utbildning är närmast en garanti. Framtiden ligger de vid fötterna. Ska bli intressant att se vart dessa fötter förflyttar sig. 

Text och foto: Jonathan Broberg

  

2
8
10