Utbyte av erfarenheter tar idrotten framåt

Minns ni Zlatans klackmål i fotbolls-EM 2004 mot Italien? Det målet hade kanske inte kunnat bli verklighet utan den kampsportsbakgrund som Zlatan har. Det tror åtminstone Fredrik Gundmark, sekreterare i Svenska Kyokushinförbundet och mångårig utövare utav idrotten.
   – Så kan det absolut vara. Att få influenser av varandra är ett sätt att utvecklas, säger han till budokampsport.se.


Kampsporter har stor erfarenhet av både fysisk och mental träning. Det finns inom samtliga förbundets idrotter expertis på kroppskontroll och träning för individuellt bruk. Ibland händer det att andra idrotter tar hjälp av budo- och kampsporter för att förbättra träningen.

11 september 2009  |  Jonathan Broberg

Minns ni Zlatans klackmål i fotbolls-EM 2004 mot Italien? Det målet hade kanske inte kunnat bli verklighet utan den kampsportsbakgrund som Zlatan har. Det tror åtminstone Fredrik Gundmark, sekreterare i Svenska Kyokushinförbundet och mångårig utövare utav idrotten.
   – Så kan det absolut vara. Att få influenser av varandra är ett sätt att utvecklas, säger han till budokampsport.se.


Kampsporter har stor erfarenhet av både fysisk och mental träning. Det finns inom samtliga förbundets idrotter expertis på kroppskontroll och träning för individuellt bruk. Ibland händer det att andra idrotter tar hjälp av budo- och kampsporter för att förbättra träningen.

Fredrik Gundmark är idrottslärare på John Bauergymnasiet i Linköping. Han är dessutom mångårig utövare av Kyokushin och med som sekreterare och utbildare i Svenska Kyokushinförbundet. Han påpekar gärna vikten av samarbete utöver idrottsgränserna.
   – Kampsporter i allmänhet och kyokushin i synnerhet är väldigt bra träning för fysik, styrka och även på ett mentalt plan. Där tror jag att vi absolut kan hjälpa andra idrotter framåt.

“Ny värld”
Fredrik har redan hjälpt ett handbollslag med försäsongsträning. Det gällde Mantorp som vid den tiden låg i division ett och satsade framåt mot handbollens mer fashionabla serier.
   – Vi tränade mycket fysik med handbollsspelarna. De var redan hyggligt tränade, men den träning som vi bedrev var en ny metodik för dem. De använde muskler på ett nytt sätt och blev med det överlag mer vältränade. De fick träna mycket 2 och 2, vilket de inte var vana vid. Det var som en ny värld för dem.

Det som enligt Fredrik utmärker kampsportens träningssätt är den distinkta koordinationsträningen kombinerat med den mentala träningen. Att jobba med muskler man kanske inte använder annars.
   – Ja. Se på dem som tränat kampsport och idag befinner sig i andra miljöer. Se på Zlatan som är rätt aktuell nu. Han tränade kampsport en gång i tiden. Kanske hade han aldrig lyckats med den där klacken mot Italien utan sina kunskaper från kampsporten.

Att använda budo- och kampsporter i träning för andra idrotter kan således var upphov till stordåd. Men självfallet finns det inslag i kamsportens värld där andra idrotter ligger längre fram i utvecklingen.
   – Vi är väldigt bra individuellt sätt. Det vi kanske saknar är den där riktiga lagandan. Där har vi kampsportare en hel del att lära, tror jag.

Text: Jonathan Broberg

5
13
16