Kickboxning endast för tjejer


Vid Hornstull på Södermalm i Stockholm ligger Fight Club Stockholm. En klubb som tränar både kick- och thaiboxning. För fyra veckor sedan startades en unik satsning – tjejpass med sparring.
  
– Vi har många tjejer som vill sparras, så det var ett naturligt steg för oss att ta, säger Gigi Alves som driver klubben tillsammans med sin man Dick.


8 oktober 2009  |  Jonathan Broberg


Vid Hornstull på Södermalm i Stockholm ligger Fight Club Stockholm. En klubb som tränar både kick- och thaiboxning. För fyra veckor sedan startades en unik satsning – tjejpass med sparring.
  
– Vi har många tjejer som vill sparras, så det var ett naturligt steg för oss att ta, säger Gigi Alves som driver klubben tillsammans med sin man Dick.

Det är söndagseftermiddag. Höstens kalla vindar sveper in över Stockholm. De solstrålar som berikar dagen klamrar sig fast vid sommaren, men inte länge till. Men trots att väderleken går in i en mörk tid ser framtiden ljus ut för Fight Club Stockholm.

Klubben startades 2004 av den forne kickboxningsstjärnan Dick Alves. Hans fru, Gigi, står vid hans sida sedan ett par år tillbaka och tillsammans driver de klubben med lokal vid Hornstull på Södermalm.

“En bra och kul idé”
Denna söndag är speciell. Det är åter dags för flertalet tjejer i klubben att träna. Under en tid har Dick och Gigi märkt av ett ökat intresse bland tjejer för kickboxning. Gigi har själv tränat många privat. Men när utrymme gavs och resurser fanns för att starta elitträning för tjejer som vill sparras, så tvekade inte Gigi. Hon startade passen.
   – Vi har sedan starten av klubben haft många tjejer som tränar hos oss. På senare tid har det kommit allt fler önskemål om sparring för tjejer. Så då tänkte jag att det kunde vara en bra och kul idé. Eftersom det finns så många duktiga tjejer på vår klubb kändes det som ett naturligt steg att ta.

I gruppen som, som kallas för G-unit, ingår ett tjugotal tjejer i olika åldrar. Just den här söndagen dyker tio upp. Passet, som hålls av Gigi, inleds med en noggrann uppvärmning, går sedan över till att innehålla några välvalda teknikövningar och avslutas med sparring.
    – Jag försöker hela tiden ha en röd tråd i mina pass. De tekniker som vi slipar på vill jag även att tjejerna ska använda när de senare går in i ringen.

“Måste ha roligt”
Tempot är hela tiden högt. Svårighetsgraden anpassas efter motståndaren och när sparringen inleds klargör Gigi att en boxare står kvar i tre ronder, men får bara använda sig av raka slag och sparkar.
   – Det handlar mycket om att få igång fötterna. Har man ett bra fotarbete kan man lura en motståndare. Attackerna kan då komma från alla håll och man lär sig behärska både raka och runda tekniker.

   – Gå runt! Flytta fötterna så du får öppningar! In med henne mot repen!
Uppmaningarna från Gigi är många till utövarna. Det handlar om vägledning, men också om koncentration.
   – Man kan vara en hur bra fighter som helst med hur hårda slag som helst, men anfaller man huvudlöst kommer man ändå att förlora. Man måste vara smart och det försöker jag att förmedla till tjejerna.

Passet lider mot sitt slut. Trötta armar, ben och hjärnor fyller lokalen. Men också skratt. Glädjen är kanske bara en detalj, men nog så viktig.
   – Man ska ha kul på mina pass. Finns inte glädjen kommer inga att komma tillbaka. Det är vad all idrott egentligen handlar om. Att ha kul.

Lokalen töms. Fight Club Stockholm stänger för dagen. Utanför dörrarna har mörkret omgett huvudstaden vars ljus endast kommer ifrån gatlyktorna.

Men emotionellt skiner solen värmande.

Text och foto: Jonathan Broberg
 

2
8
10