Elin och Karin blickar framåt


Det blev en hyfsad första VM-dag för det svenska landslaget i kickboxning. Hälften av de svenskar som tävlade under dagen tog sig också vidare. Två av dessa är Elin Eriksson och Karin Edenius, som båda tävlar i light contact.

   – Skönt att vara vidare. Den första matchen är alltid jobbigast, ler Karin.

22 oktober 2009  |  Jonathan Broberg

Det blev en hyfsad första VM-dag för det svenska landslaget i kickboxning. Hälften av de svenskar som tävlade under dagen tog sig också vidare. Två av dessa är Elin Eriksson och Karin Edenius, som båda tävlar i light contact.

   – Skönt att vara vidare. Den första matchen är alltid jobbigast, ler Karin.

Det blev en märklig första VM-dag. Elin Eriksson från Umeå, fast egentligen Eskilstuna, klev in i turneringen då tre svenskar på raken åkt ut. Karin däremot fick vänta till klockan 18.00 på sitt avancemang.

Elin Eriksson mötte en slovakiska. Hon hävdar själv till budokampsport.se att hon var väldigt nervös inför matchen.
   – Ja, man går runt och tänker mycket innan match och bygger upp en spänning. Men det släppte under den första ronden när jag märkte att jag hade övertaget i matchen.

“Ser fram emot kvartsfinalen”
Men Elins inledning hade kunnat börja bättre och en sak gjorde henne konfunderad och hon vågade sedan inte lita till sina sparkar fullt ut.
   – Jag fick en varning tidigt för att jag slog för hårt. Då vågade jag inte riktigt sparka hårt heller och jag hamnade i något slags mellanläge. Men det gick ju bra tillslut.

Ja, det gjorde det. Mycket tack vare Elins fina räckvidd och hennes explosivitet. I morgon väntar kvartsfinal för henne och den blir mot en ungerska.
   – Det är klart att jag ser fram emot den matchen. Jag tyckte att min motståndare i dag höll bra klass, bättre än vad jag är van vid hemma i Sverige, så det blir säkert en tuff utmaning i morgon.

Bredvid Elin sitter Karin Edenius. Hon är en av landslagets mest meriterade. Trots det var även hon lite spänt nervig inför sin kvartsfinal.
   – När jag fick höra att det var en ryska tänkte jag fick jag en klump i magen. Ryskor är duktiga och tar nästan alltid medaljer så jag var lite osäker. Men samtidigt visste jag om mina egna styrkor och försökte utnyttja dessa under matchen.

“Jobba hårt för en final”
Och det lyckades Karin riktigt bra med. Ryskan hade enorma bekymmer med att hålla Karin ifrån sig och ju längre matchen led, desto mer övertygade svenskan.
   – Ja, det kändes väldigt bra. Jag fick tag på henne, kom in under hennes gard och även om hon var ganska avig i stilen hade jag kontroll på matchen.

För Karin väntar en semifinal imorgon. Där kommer hon att ställas mot en ung kroatiska som vunnit juniorguld.
   – Det är lite svårt att veta hur bra hon är, men jag kommer säkerligen få jobba hårt för att nå en final.

Elins kvartsfinal inleds 11.15. Karin fightas om finalplatsen klockan 14.45.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52